Riis Rejser

4.9.17

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Lasse Løndahl Henriksen
Bogmærk eller del
 

Hulebjørne og hjemmelavet vin (1/2)

Mange tænker kun på Slovenien som endnu et gennemkørselsland på vejen til Kroatien, men landet er mere end bare et motorvejs stop. Der er masser af gode ferieoplevelser i landet, der byder på alt fra aktiv ferie, over gode kulinariske oplevelser, til en romantisk date ved Ljubljanica flodens breder i den hyggelige hovedstad.

Ljubljanica floden skærer sig vej gennem den hyggelige hovedstad Ljubljana.

Ljubljanica floden skærer sig vej gennem den hyggelige hovedstad Ljubljana.


Det oversete land

Skal jeg være helt ærlig, var min viden om Slovenien ret begrænset, inden mit første rigtige besøg i landet. Det var noget med eks-Jugoslavien og måske lidt Balkan musik til Eurovisionens melodigrandprix.

Men en rundtur i den vestlige del af landet, fik åbnet mine øjne, for et desværre ofte overset ferieland, der trods, eller måske nærmere på grund af sin placering mellem de populære områder i det nordøstlige Italien og Kroatien, sjældent er et sted vi danskere tager os tid til at nyde.

Jeg elsker at opleve nye steder og mennesker, så med et åbent sind drog jeg i september afsted – til et sted jeg absolut ikke havde nogen form for forventninger til – og sikke en positiv overraskelse jeg fik.

Bjergene er velegnede til trekkingture, hvor man kan nyde skøn natur og enestående udsigter. Her er det Vipava dalen der er til skue.

Bjergene er velegnede til trekkingture, hvor man kan nyde skøn natur og enestående udsigter. Her er det Vipava dalen der er til skue.


Lille land - storslåede udsigter

Slovenien er et lille land, selv set med danske øjne. Landet er faktisk lidt under halv størrelse af Danmark, rent arealmæssigt, og antallet af indbyggere er omkring to millioner.

Det betyder at afstandene mellem de forskellige byer og attraktioner - i fugleflugt - ikke er særligt store, men man skal dog være forberedt på at det kan tage lidt tid at komme rundt på de små snoede bjergveje.

Til gengæld er udsigten fra mange af disse bjergområder så smukke at man nærmest får åndenød, og mange steder finder man udemærkede skisportssteder.

Bjergene er også velegnede til både kortere og længere trekkingture, hvor du kan komme helt tæt på naturen.

Nogle vinkældre er ældre end andre. Vinen i glasskabet er efter sigende 800 år gammel! Jeg ved ikke om jeg har lyst til at smage...

Nogle vinkældre er ældre end andre. Vinen i glasskabet er efter sigende 800 år gammel! Jeg ved ikke om jeg har lyst til at smage...


Vin vin og atter vin

Trods landets størrelse, findes her over 28.000 vingårde, der årligt producerer mellem 80 og 90 millioner liter vin. Størstedelen af vinen bliver dog produceret til eget forbrug af de lokale, hvorfor man ikke har hørt så meget til dem på det internationale marked.

Kommer du til landet sidst på sommeren, kan du opleve vinhøsten.

I mange af de små landsbyer, har de adskillige vinkældre, hvor de lokale mødes om aftenen, for at synge, feste og drikke vin.

Udover de private vinproducenters vinkældre, findes der i dag også større vingårde, der bl.a. producerer til eksport.


En af de største er co-operativet Vipava 1894, i Vipava. Her kan du få en rundvisning i produktionen, inden en solid frokost med tilhørende vinsmagning af de lokale varianter.

Vinen høstes omkring september måned. Når druerne er i hus, festes der i de lokale vinkældre.

Vinen høstes omkring september måned. Når druerne er i hus, festes der i de lokale vinkældre.


Herlige vinsmagninger

Er du vinentusiast, kan det anbefales at tage en tur langs Vipava vinruten, og besøge nogen af de mange hyggelige, mindre gårde, som f.eks. vingården Miška, der ligger i den lille landsby Erzelj, i den øvre del af dalen.

Stedet er en hyggelig familiedrevet gård, der har lavet vine gennem mange generationer.

Har du en aftale i god tid, serverer familien et lækkert aftensmåltid, der selvfølgelig passer godt til deres brede udvalg af egenproducerede vine.

Hvis ikke du har tid til at besøge hele vinruten kan du også vælge at besøge Vinoteka Vipava, der er en vinforretning i Vipava by, hvor du har mulighed for både at smage og købe praktisk talt alle de forskellige vin varianter der findes i hele regionen. Der er noget for enhver smag.

Hjemmelavet ost, skinke og salami. Og så er det bare en formiddags

Hjemmelavet ost, skinke og salami. Og så er det bare en formiddags"snack".


Pas på vægten

Det er nemt at komme til at tage et par kilo på under en tur til Slovenien! Madkulturen er meget inspireret af det italienske, samt det østriske køkken - samtidig med tanke for at der gennem tiden som bondesamfund også har været brug for store mængder energi.

Suppe er fast tilbehør til frokosten, ligesom pølser, salami, vindtørret skinke og de mange forskellige lokale oste også hører sig til.

Og så er de meget glade for kager som dessert. F.eks. er strudel, samt et utal af forskellige højtidskager yderst populære. Du kommer helt sikkert ikke til at gå sulten fra bordet.

I næste del af artiklen kigger vi nærmere på nogen af de spændende steder der findes i Slovenien. Blandt andet hulen Križna Jama, hvor man har fundet rester af over 2.000 forhistoriske hulebjørne.

Outwell
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt