Dayz Resorts

1.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Sol- og vandreferie på festklædte Østkreta i Grækenland

Vi dumper lige ned i en af de store fester i anledningen af Påsken. Musikerne går forrest og følges af et stort optog med flere gejstlige. Her bæres forskellige symboler og ikoner og flottest af alt - en kæmpemæssig opsats dekoreret med massevis af blomster.

Påskeoptog i Aghios Nikolaos

Påskeoptog i Aghios Nikolaos


Fest i Aghios Nikolaos

Optoget samler flere og flere indbyggere fra land og by og følget vokser, medens optoget bevæger sig gennem byen hen mod den store kirke. Alle, der overhovedet kan komme ind i kirken, skal overvære messen.

Efter messen fortsætter optoget, og de festklædte børns øjne stråler. Så stopper følget og midt på gaden gives der velsignelser.

Dette er en af grækernes helt store festdage, hvor der også deles gaver ud.

Vi er i den østlige del af Kreta i Aghios Nikólaos inderst i Mirabello-bugten. Byen ligger smukt kuperet omkring en lille sø, der via en gravet kanal løber ud i havet.

Rundt om søen ligger taverner og fortovscaféer side om side - nogle nede ved bredden, andre højt oppe på klipperne over søen.

Folk samles omkring søen med levende lys i hånden og danner en kæde. Et betagende og stemningsfyldt syn at stå oppe på klipperne og se ud over tusinder af levende lys omkranse søen i nattens mørke. Midt ude på søen er tilrettelagt et bål og en figur af Judas brændes af og denne aften slutter med et festfyrværkeri.

En bedre start på vor tur til Østkreta kunne vi vel næppe have fået?

Gamle stenmøller ses ved Elounda

Gamle stenmøller ses ved Elounda


Vandretur ved Elounda

Selv om vi er i begyndelsen af april, er det fortsat køligt om aftenen og i nat har det været nødvendigt med et ekstra tæppe for at kunne holde varmen.

Som på så mange af vore rejser har vi tilrettelagt dagene - alt efter vejret - med at vandre i bjergene den ene dag og slappe af ved stranden eller på bytur den efterfølgende.

Denne dag tager vi bussen de ca. 10 km nordpå til Elounda og vandrer en tur op i bjergene til den gamle by. Her kan vi fortsat finde noget af ”det gamle Kreta” og her er ingen turister.

Nede ved havnen fører en dæmning over til halvøen Spinalonga og her står nogle gamle, forfaldne vindmøller, der tidligere fungerede som olivenpressere.

Vandretur på Spinalonga-halvøen

Vandretur på Spinalonga-halvøen


Spinalonga-halvøen

Igen med bus til Eloúnda, men denne gang går vi ud på Spinalonga-halvøen. Her er ingen vandrestier, men af og til kan vi følge nogle fårestier. Måske er det derfor at vi ikke ser andre vandrere?

Flere gange må vi passere mindre stengærde. Vi går op på bjerget og har fin udsigt over halvøen og havet.

En hyrde med sin fåreflok kommer os i møde. Han er vist ikke begejstret for at møde turister her ude, for han fægter med armene medens han råber efter os.

Eller måske er han blot ved at dirigere sin flok den rette vej. Vi forsøger at gå stille forbi flokken, således at vi forstyrrer dem mindst muligt.

På den anden side - nede ved kysten - kan vi se, at havet har udhulet en grotte. Vi kan ikke komme ind i grotten, da indgangen ligger ud til det åbne vand. Men underligt er det, at stå på dette ”tynde” tag over grotten og høre havets rumlen inde i hulen under os.

Halvøen er et pragtfuldt sted, som enhver, der kommer på disse kanter, bør unde sig selv.

Sæt en hel dag af til turen og tag mad og drikkevare med. Slå dig ned i et hav af forårsblomster, lyt til biernes summen og nyd udsigten ud over bugten.

Landskabet ved Kroustas

Landskabet ved Kroustas


Vandretur ved Kroustas

Dagens vandretur går fra Krista - hvortil vi kommer med den lokale bus - og vandrer de ca. fem km til Kroustas.

Her kommer vi gennem olivenlunde og har igen muligheden for at komme lidt væk fra de mest turistprægede steder.

Rundt om i landskabet ses små landsbyer som hvide pletter på bjergsiderne.

Påskefesten er langtfra forbi. Flere steder ser vi folk i gang med at tilberede grillen, hvorover fåret skal tilberedes.
Mændene sidder omkring grillen og nyder et glas vin, medens der snakkes højlydt. De kalder os hen til sig og byder på vin - gæstfrie som de er.

Et sted kommer en lille gammel kone ud fra sit mørke hus. Hun er iført sort løsthængende kjole, tykke sorte strømper og sutsko - og ser ikke ud til at have ret meget at gøre godt med. I hånden har hun en flaske og hun råber efter os, at vi skal komme og smage. Hun vil nærmest have os med indenfor. Gæstfriheden er stor her.

Ved Europas eneste palmelund

Ved Europas eneste palmelund


Kretas østligste punkt

Dagens udflugt går først med bus til Sitia, hvor vi skifter til anden bus mod Vai - den østligste ”by” på Kreta.

Her finder vi Europas eneste palmelund. Der er ikke adgang til denne fredede skov, men på et lille stykke langs stranden har vi muligheden for at komme tæt på.

Så passeres en lille indsø - næsten som en oase - med flere fugle.

Turen fortsætter videre langs den klippefyldte kyst mod nord og efter nogle få km. støder vi på ruinerne af den antikke by Itanos.

Vi fortsætter dels langs kysten, dels på landevejen ud på halvøen mod Kap Sideros.

Igen har vi den storslåede natur for os selv.

Her er ret så øde og kun få biler lægger vejen her ud. Så husk at vende om i tide, så du har kræfter til at nå tilbage til bussen i Vai.

Den tre-skibede kirke i Krista

Den tre-skibede kirke i Krista


På tur til Krista og Lato

Dagens tur går igen til Krista, hvor vi ser den tre-skibede kirke med fine kalkmalerier og ikoner fra det 13. århundrede.

Herfra vandrer vi til Lato - et af de bedst bevarede antikke områder, der ligger smukt i bjerglandskabet med udsigt over Mirabello-bugten og Agios Nikolaos.

Ikke længere væk end at vi beslutter os for at vandre de ca. 15 km ned ad bjerget og langs landevejen hjem.

Kystvandring på Kreta

Kystvandring på Kreta


Langs kysten med udsigt mod Spinalonga og Kalidon

Fra Elounda vandrer vi langs kysten nordpå forbi Plaka. Undervejs passeres flere fredfyldte fiskerlejer.

Vi kommer højt over havet og får en fantastisk udsigt over øen Kalidon - også kaldt Spinalonga - samt Spinalónga-halvøen, som vi vandrede på for nogle dage siden.

Under et skyggefuldt træ på et tæppe af millioner af gule blomster holder vi hvil og funderer over om ikke det er et besøg værd at komme over på den ø, der ligger langt under os.

Den tur glæder vi os til i morgen, medens vi går den samme vej ca. 10 km tilbage til Elounda.

I spøgelsesbyen på Spinalonga

I spøgelsesbyen på Spinalonga


Kalidon - de spedalskes ø

Fra Elounda går en lille båd over til øen Kalidon (Spinalonga), der indtil 1954 blev benyttet som koloni for spedalske mennesker.

Tidligere boede mennesker, der var blevet smittet med denne frygtelige sygdom, i grotter og ensomt liggende hytter, men i 1903 indrettede man boliger på øen og flyttede de syge hertil. I dag bor her ingen.

Udover de mere eller mindre faldefærdige huse, der giver en underlig spøgelsesagtig atmosfære på øen, findes levn fra den venezianske tid.

Vi går rundt på fæstningsværket og op på øens højeste punkt - resterne fra et tårn. Så følger vi gaderne rundt langs kysten og ser de mange faldefærdige huse.

Ufatteligt at der så sent som i 1950'erne levede spedalske mennesker her - i Europa.

Campingferie 650,-
Subaru
Primo Tours
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt