Primo Tours

21.9.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Astorga - med katedral og Gaudis palads i Nordspanien

Det er to prægtige bygninger vi først øjner, da vi ankommer til endnu en by på Pilgmsruten med rødder tilbage til romertiden - Astrogas store katedral og nabobygningen Gaudis Palads Episcopal - Bispeboligen.
  

Antonio Gaudis Palacio Episcopal de Astorga opført på kanten af den romerske mur

Antonio Gaudis Palacio Episcopal de Astorga opført på kanten af den romerske mur


Antonio Gaudi - en genial mand med finurlig arkitektur

Det er første gang vi på denne rundrejse i Nordspanien støder på den betydelige spanske arkitekt Antonio Gaudi - men slet ikke sidste, for vi møder ham igen i Leon og i Barcelona.

Antonio Gaudi blev født i Catalonien i 1852 og fik sin uddannelse ved arkitektskolen i Barcelona - en by han knyttede sig stærkt til hele sit liv. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet kom det på mode med ny arkitektur som i Spanien betegnes som modernisme, mens franskmændene kaldte moden art nouveau-stilen og tyskerne jugendstilen.

Gaudi blev eksponent for modernismen med sin helt egen finurlige stil, der adskiller sig fra anden arkitektur ved at han stort set ikke benytter rette linjer men bølgende former og inddrager elementer fra naturen, hvor det er muligt.

Gaudi var meget kristen og hans mest kendte bygningsværk er katedralen Sagrada Familia i Barcelona (herom mere i en senere artikel), som han efter 1914 viede resten af sit liv til. Han gav alle sin penge til det kostbare projekt og måtte gå fra hus til hus for at tigge om penge til byggeriet.

En dag i 1926 blev han kørt over af en sporvogn, og da han ikke gik op i sit ydre og derfor var spartansk klædt - og ikke blev genkendt - antog man ham for at være en vagabond og blev derfor kørt til hospitalets fattigafdeling, hvor han døde et par dage efter.

Fronten på bispepaladset

Fronten på bispepaladset


Et palads ingen vil bo i

Lillejuleaften i 1886 brændte den gamle bispebolig i Astorga og den daværende bisp, der kendte Gaudi (de var begge født i Reus) og siden 1879 havde været gode venner - hyrede Gaudi til at tegne et nyt bispepalads. Efter nøje studier på stedet fik Gaudi sit byggeprojekt godkendt og grundstenen til det nye Palacio Episcopal blev lagt i 1889.

Desværre døde bispen pludselig på en rejse i 1893 og da der samtidigt opstod forskellige besværligheder med byggeriet, der nu vakte furore, forlod Gaudi det ufærdige projekt.

Andre tog over, men byggeriet gik langsomt og de efterfølgende bisper fandt bygningen meget provokerende og sammenlignede det med et dystert Dracula-slot, hvor indgangen lignede munden på en drage og tårnene så ud som heksehatte, ligesom skulpturene var alt andet end tillidsvækkende.

Resultatet var, at ingen bisp nogensinde fik bolig i bispepaladset. Først i 1939 blev det besluttet at færdiggøre den resterende del af bygningen, og så sent som i 1963 blev det nuværende museum for pilgrimsruten Camino de Santiago indviet - 74 år efter at grundstenen blev lagt.

Rådhuset i Astorga

Rådhuset i Astorga


Flere fine bygninger i Astorga

Ved siden af bispepaladset ligger katedralen, der blev bygget over flere århundreder fra 1471 og ind i 1700-tallet.

Katedralens facade domineres af to massive tårne med et barokt midterparti og fine udskæringer over indgangsportalen.

Vi ville have været ind i katedralen for at se nærmere på det imponerende indre, der også tæller et museum med bl.a. romerske fund, men vi er her uden for åbningstiden!

I stedet spadserer vi gennem byens stræder og over rådhuspladsen - Plaza Mayor - med det fine barokke rådhus, der er opført mellem 1683 og 1704.

Pladsen er omgiver af gamle sandstenshuse med masser af fortovscaféer, men trods det liv som udspilles her, er her en stemningsfuld ro, som om tiden nærmest er gået i stå.

Ved statuen af den store vandringsmand El Caminante

Ved statuen af den store vandringsmand El Caminante


Romere og chokolade

I byens modsatte ende ved San Francisco-klostret ses en overdækket udgravning af et romersk hus med bl.a. badstue og mosaikker. Men dette er langt fra eneste reminiscens fra romertiden i Astorga.

Byen er omgivet af en romersk mur, som ses flere steder, ligesom her findes rester af en akvædukt. Man kan lære meget mere herom på Det Romerske Museum i Astorga.

Astorga er også er kendt som ”Chokoladebyen” med masser af butikker for slikmunde samt et unikt museum for chokolade.

Vi møder også den store statue af vandringsmanden på Caminoen - El Caminante - med spørgsmålet: Quo verdis (Hvor går du hen?) - og hertil kan vi svare, at vi er på vej mod den gamle kongeby Leon med den imponerende katedral ...

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Primo Tours
Subaru
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt