Royal Caribbean

25.9.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Klostret i Montserrat, Catalonien, Nordspanien

Bussen arbejder sig langsomt op ad det frodige bjerg Montserrat og snart ser vi bjergets nøgne savtakkede profil rejse sig mod himlen op mod 1.236 moh. Og det er mærkværdigt at tænke på, at alt hvad vi ser engang for millioner af år siden lå under vand og at vejr og vind gennem tiderne har slebet kalkstensklipperne til disse underlige afrundede klippesøjler.

Cataloniens største helligdom klostret i Montserrat

Cataloniens største helligdom klostret i Montserrat


Op på det hellige bjerg Montserrat

Der er kø ved parkeringspladsen og mange har parkeret i vejsiden på den smalle bjergvej, men det lykkes for vores dygtige chauffør at få manøvreret bussen ind på holdepladsen, som er reserveret kun til busser. Vi er bestemt ikke den eneste bus, der ankommer til dette populære sted, der er Cataloniens vigtigste helligdom og det næstvigtigste pilgrimsmål i Spanien efter Santiago de Compostela.

De som ikke kører op i bus eller privatbiler kan let kommer til dette spektakulære sted ved at parkere ved Monistrol Vila for foden af bjerget og tage svævebanen op til kabelstationen for foden af klostret. Det er også muligt at tage tandhjulsbanen La Cremallera eller man kan vandre hertil på nogle af de mange ruter, som er tilrettelagt i denne Spaniens første nationalpark.

Det er da også et fantastisk syn der møder os, for det er ikke et spartansk benediktinerkloster vi ser foran os, men en turistmagnet med hotel, restauranter og et utal af souvenirboder langs vejen frem til klostret.

Vi stopper ved den helt enestående udsigt ud over landskabet neden for bjerget, før vi spadserer frem til benediktinerklostret, der blev grundlagt i 1025 og bygget på bjergsiden 725 moh. direkte under de savtakkede klippesøjler, der rejser sig over os.

Gotisk klostergang

Gotisk klostergang


Montserrat-klostret med basilika

Nogle få trappetrin fører os op på den store plads Plaza de Santa Maria, hvor klostrets to gotiske fløje fra 1477 kan ses.

Til venstre for os er en vidunderlig søjlegang, med indgang til cellerne for klostrets 60 munke.

Frem for os kommer vi ind i den indre gård foran basilikaens facade udsmykket med Jesus og de 12 disciple. Facaden er fra 1901 og genopbygget efter at Napoleons tropper i 1811 havde ødelagt den tidligere basilika.

I basilikaen kan man stille sig i kø for at komme helt tæt på Cataloniens skytshelgen - Den Sorte Madonna - La Moreneta - der ses i sin glasmontre bag det rigt udsmykkede alter.

Madonnaen af Montserrat - La Moreneta

Madonnaen af Montserrat - La Moreneta


Den Sorte Madonna af Montserrat

Legenden fortæller, at en gruppe hyrder engang i 800-tallet fik en åbenbaring oppe på bjerget, hvor de så Jomfru Maria og i en øde hule fandt statuen af Den Sorte Madonna, som skulle være udskåret af evangelisten Lukas og bragt hertil af apostlen Sankt Peter i år 50.

Det var efter sigende tidligere tiders munke som havde gemt La Moreneta i den nærliggende hellige hule - Santa Cova - dengang maurerne kom hertil.

Kulstofprøver viser dog, at statuen nok er fremstillet i 1100-tallet, men fakta er, at Den Sorte Madonna blev Cataloniens skytshelgen i 1881.

Montserrat-museet viser kunstværker fra antikken over impressionismen til modernismen

Montserrat-museet viser kunstværker fra antikken over impressionismen til modernismen


Montserrat-museet

Et besøg i klostrets museum kan anbefales, for her er kunstgenstande fra det antikke Egypten til vore dage.

Her er impressionistiske malerier og en stor samling af catalansk kunst.

Blandt kunstgenstandene ses malerier af bl.a. Caravaggio, El Greco, Monet, Degas samt Dali og Picasso.

Her er også en samling af russiske ikoner fra 1300-årene.

Montserrat-klostret set fra vandrestien på den anden side af kløften

Montserrat-klostret set fra vandrestien på den anden side af kløften


På markerede stier

Lidt væk fra menneskemængden er der fred og på de markerede stier er det muligt at vandre på Montserrat-bjerget med de bedste udsigter mod klosterkomplekset.

Man kan f.eks. gå ad Via Crusic med statuer af Kristus bærende på korset eller på vejen til den hellige hule Santa Cova, hvor der er bygget et kloster. Undervejs er opstillet kunst og skulpturer.

Har man et par timers tid og kræfter er det muligt at gå til San Jeronimus helt på toppen af Montserrat ...

Vi nøjes med at spise lidt frokost og fortsætter derefter mod Cataloniens hovedstad Barcelona  ...

Tamarit Parc Resort
Primo Tours
Subaru
Torre La Sal
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt