Azamara Cruice

28.1.16

Af: Niels-Henrik Jensen Fotograf: Niels-Henrik Jensen
Bogmærk eller del
 

Mod nye højder i Pyrenæerne, Sydrankrig

Katalanernes hellige bjerg Canigou har endnu sne på toppen, da jeg kører med foråret ind i Vernet-les-Bains. I min rejselitteratur beskrives den lille kurby beliggende i De Franske Pyrenæer som elegant, mondæn og smuk. Det lover godt for et besøg i byen.

Kurbyen Vernet-les-Bains

Kurbyen Vernet-les-Bains


H.C. Andersen var her

Eventyrforfatteren H.C. Andersen besøgte kurstedet i 1846, tilskyndet dertil af gode venner, da han undervejs til Spanien fik et af sine velkendte tilfælde af rejsetræthed.

”Vernet ligger på den franske Side, lidt inde I Bjergene. Luften var saa frisk, saa styrkende, som jeg I Maaneder ikke havde aandet den. Efter et Par Dages Ophold her, syntes jeg at føle mig igjen frisk og vel”, skriver han i ”Mit Livs Eventyr” fra 1855.

Anette og Erik Gundersen byder på store oplevelser i de franske Pyrenæer

Anette og Erik Gundersen byder på store oplevelser i de franske Pyrenæer


Feriebyen Village Catalan

Hans besøg er noteret i byens historie, og på initiativ fra det dansk/norske ægtepar Anette og Erik Gundersen, fik han i 2004 en plads opkaldt efter sig.

I sommeren 2005 hyldede byen H.C. Andersen ved et brag af en fest i anledning af 200-året for hans fødsel.

Højt over byens tage ligger feriebyen Village Catalan, som er det egentlige mål for min rejse.

Hér har Anette og Erik Gundersen etableret sig med egen landsby bestående af 12 feriehuse, som de udlejer til gæster fra det meste af Europa.

Katalansk folkedans på torvet i Vernet-les-Bains

Katalansk folkedans på torvet i Vernet-les-Bains


Termalbad med det hele

Village Catalan er et fint udgangspunkt, hvis der står vandreture i bjergene på ens ferieprogram eller udflugter i bil til nogle af områdets mange seværdigheder.

Mere om det senere, for den rejsetrætte krop skal først en tur på byens termalbad og varmes og maseres godt igennem.

For heldigvis er den fornøjelse ikke kun for de faste kurgæster, men et godt tilbud til alle mod en fornuftig betaling.

- Jeg tør ikke love, at det bliver hende på billedet, der kommer til at massere dine ømme muskler, siger Bernard Escalant med et stort drenget grin. Han er direktør for Etablissement Thermal i Vernet-les-Bains, og indrømmer hårdt presset, at det er længe siden massøsen på billedet i hans flotte katalog sidst har været på arbejde hos ham.

Men den masserende pige er med i det katalog, som fortæller om skønne dage på kurophold med alle tænkelige former for bade og kure, som kan rette op på et skrantende helbred.

Nå, den mandlige sværvægter er også helt ferm til sit håndværk, og kombineret med undervandsmassage i jacuzziens varme vand og sauna ad libitum, kommer der hurtigt liv i den trætte krop.

Bjergklostret St. Martin-du-Canigou

Bjergklostret St. Martin-du-Canigou


Bjergkloster i fugleperspektiv

- Bjerge er til for at bestiges, lyder en af de mere kvikke bemærkninger blandt  folk, der dyrker den lidenskab. Men en bjergknold med et smukt kloster knejsende øverst på toppen er også en helt fin udfordring.

Tag til landsbyen Casteil et par kilometer fra Vernet-les-Bains og begynd så den himmelske opstigning mod bjergklostret St. Martin-du-Canigou, der blev grundlagt af benediktinermunke i år 1007.

Beregn en times tid til turen og vær forberedt på, at den er fysisk anstrengende, og glæd dig så over, at belønningen for alle anstrengelserne kommer undervejs med udsigten til et smukt og afvekslende bjerglandskab.

St. Martin-du-Canigou er et levende, smukt og særdeles velfungerende kloster, der er beboet af munke og nonner. Der er rundvisning i klostret flere gange om dagen, og forud for den vises en videofilm med ordenens og klosterets historie.

Har du lyst til at se klostret i fugleperspektiv, så følg den afmærkede sti op ad bjergsiden. Som med et trylleslag ligger St. Martin-du-Canigou for dine fødder. Imponerende og smukt.

Turen tilbage til Casteil kan få et ekstra pift og variation ved at følge den også afmærkede sti bagom klostret. På den går det mere over stok og sten, nedad gennem den tætte skov og over vandløb på smalle, gyngende broer.

Le petit train Jaune

Le petit train Jaune


Udflugt med katalanernes gule tog

Den katalanske kultur er grænseoverskridende og lever i bedste velgående på begge sider af den spansk-franske grænse.

Og det gule tog, der kører på den 62,6 kilometer lange jernbanestrækning er et godt og ægte symbol for den katalanske region. Det kører fra den nærliggende Villefranche-de-Conflent, der med sine smukke huse fra det 15. og 16. århundrede og en stadig intakt bymur fra middelalderen, i høj grad også er et besøg værd.

Der er hektisk udflugtsstemning på perronen, da Le Petit train Jaune med lidt forsinkelse endelig ruller ind på stationen i Villefranche-de-Conflent. Det er malet i de catalanske farver gul og rød og når ikke at standse helt op, før de første ivrige passagerer springer om bord.

Der er rift om pladserne i den ene åbne vogn, som toget har med, og de, der ikke får en plads her i første omgang, må håbe på bedre held undervejs, når toget standser ved en af de 20 stationer på linien.

Rejsen med det gule tog sker ikke i røg og damp, for det er el-drevet og får den nødvendige energi leveres via den tredje, strømførende skinne.

Men et par kraftige stød i fløjten kan det dog levere, og det er signalet til starten på en forunderlig tur, der fører os over svimlende afgrunde, igennem dale med græssende kreaturer, lange tunneler og dog så korte, at fobierne ikke får overtaget. Der bliver fløjtet lystigt til de ventende bilister, når vi passerede de mange ubevogtede overskæringer. I det hele taget bliver stemningen lidt løssluppen i den åbne vogn, efterhånden som picnic-kurvene bliver åbnet og propperne springer på flaskerne med det perlende indhold.

Jeg har købt billet til stationen i Font-Romeu Odeillo-Via, og det er der mindst to gode grunde til. For det første har jeg så passeret den højest beliggende jernbanestation i Frankrig, den i Bolquère, der ligger i 1592 meters højde. For det andet kan jeg i Font-Romeu Odeillo-Via besøge det imponerende Helio Parc, hvor der forskes i udnyttelsen af solens energi. Centret, der har verdens største solfanger på 1.800 kvadratmeter, er åben for publikum hele året, og de ansatte forskere giver sig også tid til at guide og svare på spørgsmål fra besøgende gæster.

Le petit train Jaune kan bruges på mange måder. Som udflugts tog, hvor madkurven er med, og dens indhold og køreturen i sig selv var dagens oplevelse. Som befordringsmiddel til stationerne på linien, hvor mange af byerne rummer seværdigheder af høj karat, og som også er udgangspunktet for de mange rejsende, der med rygsækken på nakken siger civilisationen farvel i nogle dage.

Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Outwell
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt