Royal Caribbean

18.9.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Slottet El Escorial med kloster og mausoleum for Spaniens konger

Blot en times kørsel fra Madrid er vi fremme ved San Lorenzo de El Escorial, der ligger i bakkerne ved foden af bjergkæden Sierra de Guadarrama. El Escorial er en af Spaniens vigtigste monumentale bygninger, der både er kongeslot, munkekloster for Jeronimus-ordenen med basilika samt mausoleum for Spaniens konger.

I slottets første gård foran basilikaen

I slottets første gård foran basilikaen


El Escorial – et imponerende bygningsværk

Med engelsktalende lokalguide spadserer vi gennem den lille by og frem til slottet, hvor vi forsynet med høretelefoner ledes rundt i det imponerende bygningsværk, der blev opført mellem 1563 og 1584.

Det var den indadvendte og melankolske kong Filipe 2. (1556-1598) som ønskede sig et sted, hvor der var fred og ro, og hvor han kunne komme væk fra sine forpligtelser som konge for verdens mægtigste imperium. Han ville væk fra hoffet, og som den meget religiøse konge han var, hellere omgives af munke.

Fra den store slotsplads, som prydes med kong Filip 2. våbenskjold og en statue af San Lorenzo, der blev ristet til døde på en stegerist, kommer vi ind i Kongegården foran slottets basilika. Denne indgang er prydet med mandshøje statuer af seks konger fra Judæa, som står på en afsats øverst på gavlen.

Inde i basilikaen er det et overdådigt alter og de smukke loftsmalerier samt den 92 meter høj kuppel som imponerer.

Klostergange forbinder basilikaen med klosteret, hvor der lever 40 munke, men hertil er der ikke adgang for besøgende.

Kongelige gravsteder udført i marmor

Kongelige gravsteder udført i marmor


Kongernes Krypt - mausoleet for de spanske konger

Vi kommer gennem flere flot dekorerede korridorer og ned i mausoleet, hvor langt de fleste spanske konger siden begyndelsen af 1500-årene og op til vore dage ligger begravet.

Det er noget specielt at høre om forrådnelseskammeret, hvor de kongelige ligger midlertidigt i ca. 25 år indtil kun knoglerne er tilbage, hvorefter de kan få plads i mausoleet.

Det kongelige kloster San Lorenzo i El Escopal

Det kongelige kloster San Lorenzo i El Escopal


Den monumentale bygning

Vi besøger også kongens residens og får et godt indtryk af kompleksets størrelse og de mange kunstskatte - her er alene mere end 1.600 malerier!
Her findes både spansk, italiensk og flamsk kunst fra det 16. og 17. århundrede. Her ses også malerier og gobeliner udført af El Greco.

Udvendigt måler bygningen 208 x 162 meter og har ni tårne. Indvendigt forbindes det hele med 16 kilometer korridorer med 16 buegange og 16 patioer (små gårde) og 300 værelser. Her er 86 trapper, 1200 døre og mere end 2500 vinduer.

NB! Det er ikke tilladt at fotografere i de fornemme kongelige gemakker.

Basilikaens kuppel set fra slotshaven

Basilikaens kuppel set fra slotshaven


Slotsparken - et besøg værd

Vi slutter besøget ved at spadsere en tur i den fine slotspark, hvortil man kommer ved at forlade slotspladsen og gå til sydsiden af slottet.

Indgangen er under en bygning med en lille forgård, hvorefter vi kommer ind under arkaderne i slotsparken.

Her er buskene klippert i sirlige mønstre og fra kanten af den højtliggende park er der fin udsigt ud over landskabet neden for slottet.

Efterfølgende er der tid til at spise lidt frokost oppe i byen, inden vi fortsætter mod middelalderbyen Avila med en intakt bymur...

Torre La Sal
Outwell
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt