Azamara Cruice

3.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Kongebyen Kandy i Sri Lankas centrale højland

Mens vi denne formiddag kører tilbage mod den tidligere kongeby Kandy, kan vi se hvilket betagende landskab vi befinder os i, og efter ca 1,5 time er vi fremme ved Den Kongelige Botaniske Have ca. seks kilometer uden for byens centrum.

I den kongelige botaniske have

I den kongelige botaniske have


Den kongelige botaniske have i Kandy

Den store park blev grundlagt allerede i 1371 af den lokale konge, men det var først i 1821 at briterne gjorde den kongelige park til en botanisk have med mere end 10.000 træer og et utal af eksotiske planter, der dog først rigtigt blomstrer i februar og marts.

Haven er omkranset af floden Mahaweli Ganga på tre sider og på turen gennem parken ser vi flyvende hunde i de nøgne træer, verdens største kokosnød, enorme træer og bambus, træer der er ved at dø, når kvælerfignen tager over, palmealléen og blomsterhaven.

Udover havens forskellige fugle møder vi også de purpur-farvede makak-aber på en bro ved floden.

Her er mulighed for at købe lidt af hvert med hjem ...

Her er mulighed for at købe lidt af hvert med hjem ...


Kunsthåndværk og kultur i Kandy

Vi kører ind mod byen, der ligger på en slette ca. 500 moh. midt mellem de høje bjerge og besøger et træskæreværksted, hvor der fortælles om de specielle maskers betydning. Her kan naturligvis købes flere former for kunsthåndværk.

I det tilstødende hotel Oak-Ray Regency nyder vi til frokost en clubsandwich, inden vi ankommer til vores overnatningssted i Kandy - Hotel Thilanka and resorts. Hotellet ligger centralt i byen højt oppe med udsigt til bjergene, byen og Kandy-søen.

De mange makak-aber som huserer i området, gør det nødvendigt at holde dørene til værelsets altanen lukket, når vi ikke er der.

Vi overværer at mænd går på ild med bare fødder

Vi overværer at mænd går på ild med bare fødder


Trommedans

Først på aftenen køres vi til et af de ældste danseteatre i byen – Rangahala Kandyan Dance.

Her oplever vi traditionelle trommedanse udført af både kvinder og mænd.

Mest spektakulært er dog mænd som udfører ildprøver ved at gnide tændte fakler op og ned ad deres arme samt går gennem brændende ild på bare fødder.

Pilgrimme ved åbningen ind til det allerhelligste

Pilgrimme ved åbningen ind til det allerhelligste


Besøg i Tandens Tempel

Fra danseteatret er der kun kort afstand til en af indgangene ved Tandens Tempel eller Dalada Maligawa, der er et af de otte steder i Sri Lanka, som er optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

Templet er blandt Sri Lankas aller helligste steder for buddhisterne, for her opbevares et helligt relikvie - en hjørnetand fra selveste Buddha.

Tanden blev smuglet til Sri Lanka omkring år 400 af en prinsesse og bragt til kongeriget i Anuradhapura.

I 1100-tallet kom relikviet til Kandy og opbevares i dag i en gylden klokke i en af tempelbygningerne og er i dag genstand for en af de største religiøse fester i hele Asien.

Det nuværende tempelkompleks er fra 1687, men flere gange udvidet af Kandys konger de efterfølgende 100 år.

Templet har dekorative vægge, et gyldent loft og fine træarbejder. Religiøse ceremonier afholdes flere gange dagligt og er ledsaget af traditionel musik og trommespil.

Tandens Tempel ligger tæt ved Kandy-søen

Tandens Tempel ligger tæt ved Kandy-søen


Bytur i Kandy

Næste dag har vi et par timer, hvor vi på egen hånd kan opleve kongebyen Kandy, der var hovedsæde for et af de mange, små singalesiske kongedømmer, der opstod rundt omkring på øen.

Det Kandyanske kongerige var den del af Sri Lanka som beholdt sin uafhængighed fra kolonimagterne længst, indtil de overgav sig til briterne i 1815.

Lad det være sagt med det samme - her er en intens trafik og dieselosen er næsten uudholdelig. Singaleserne kører mildest talt ”råddent” - overhaler inden om og uden om og kører ud fra sidegader uden at holde tilbage. Et under, at der ikke sker flere ulykker end der gør!

Et af åndehullerne i byens hektiske centrum er Kandy-søen, der blev anlagt i 1807 af en af de sidste konger. De mange fisk i søen tiltrækker også mange fugle - bl.a. skarv og hejre.

Fra søens fjerneste bred er der et fint vue over mod Tandens Tempel.

Der er også tid til at se nærmere på den forvirrende arkitektur og gadernes myldrende handelsliv i bl.a. basaren, inden vi mødes ved det historiske Queens Hotel - en flot, hvid britisk kolonitidsbygning.

Herfra spadserer vi samlet gennem byen til togstationen for at tage toget mod byen Hatton, hvor bussen venter på os for at bringe os videre mod et andet helligt pilgrimssted - Adam's Peak ...

Subaru
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt