Azamara Cruice

12.11.16

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Svenske Glasriket – Kosta Boda, stemningsfyldt julemarked med gamle traditioner

Langt inde i de smålandske skove i Glasriket ligger Kosta Boda, hvor der gøres noget helt specielt ud af julemånederne. Det starter i midten af november og slutter ved nytår. På en forlænget weekend kan man nå det meste.

Kosta Bodas Julemarked er kendt i hele Sverige

Kosta Bodas Julemarked er kendt i hele Sverige


Flot lyssætning i hele byen

Hele Kosta, der ligger mellem Växlö i det sydlige Småland og Nybro i det østlige Småland, pyntes op med små lysdioder. Træer, huse og butiksfacader er pyntet med millioner af små lys. Det er flot og det lyser op i en tid, hvor der virkelig er mørkt omkring os.

Siden 2005 har hele Kosta været præget af et oplevelses- og shoppingcentrum med glas som gennemgående tema, selvom der også findes andre butikker med f.eks. tøj og sko.

Glaspusteriet er en oplevelse hver gang

Glaspusteriet er en oplevelse hver gang


Glasproduktion – en ældgammel tradition

Det hele startede for ca. 250 år siden. Området var ideelt til glasfremstilling primært pga. skovene og dermed adgang til brændsel. Det er en stor oplevelse, at se glaspusternes imponerende håndelag. Selv de mest imponerende figurer pustes med en lethed, som man knap forstår.

Man må blive så længe man vil, så længe man holder sig på behørig afstand. Det luner godt fra ovnene i vinterkulden.

Når man går en tur i glasbutikkerne efter man har set på glaspusterne, får man et hel anden opfattelse af hvorfor det også koster så meget. Selv et ganske almindeligt drikkeglas er kunst.

Sukkeræbler som i gamle dage

Sukkeræbler som i gamle dage


Sukkeræbler og julegaver

Der er både mærkevarebutikker og outlet. Begge steder er der penge at spare på julegaver. Husk at tjekke mulighederne for at bytte. I gaderne er der masser af små boder, hvor man kan købe svensk håndværk: nisser, kurve, kranse og sukkeræbler.

Kosta Boda Kunsthotel

Kosta Boda Kunsthotel


Kosta Boda Arthotel

Midt i det hele ligger Kosta Boda Arthotel, hvor det stort set kun er rammerne, der ikke er udført i glas. Glaskunsten sætter sit præg på hele hotellet, hvor både borddækningen, baren og udsmykningen generelt er udformet i glas. Det er en hel speciel stemning på det oplyste hotel, hvor iskrystaller og lysekronernes udformning er både kreative og æstetiske. Hotellet lyser op i en mørk tid og forkælelse er oplagt med de gode tilbud, som hotellet har i forhold til god mad og spa. Man behøver ikke bo på hotellet for at spise der eller bruge wellness afdelingen. Uanset hvad man vælger af oplevelser i byen fortryder man ikke at man tog af sted – om det så bare er for en forlænget weekend.

Se også...

Tv-klip: Rejsemagasinet - Julehygge på Glasriket i Småland i Sverige

Her kan du se klippet fra Tv-programmet Rejsemagasinet på dk4, der omhandlede Jul i Sverige. Her besøges Glasriket.

15-11-2010

Torre La Sal
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt