La Quercia

26.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Juleindkøb i Helsingborg, Skåne, Sydsverige

Scandlines færger suser flittigt mellem Helsingør og Helsingborg. Vi når at få en kop kaffe ombord, gjort lidt indkøb og de der har behov, kan få vekslet til svenske kroner.

Landets ældste gågade ligger i Helsingborg

Landets ældste gågade ligger i Helsingborg


På indkøb i Helsingborg

Vi er taget til Helsingborg for at juleshoppe i denne overskuelige handelsby. Primært fordi byen emmer af gode specialbutikker inden for et meget begrænset område - det hele er i gå afstand - men også fordi vi får rigtigt meget for den danske krone sammenlignet med den svenske, som p.t. er ca. 25 % mindre værd end den danske.

Og så har julestemningen for længst indfundet sig på byens strøg.

Helsingborg er en gammel og traditionel handelsby, tro til sin historie. Der findes forskellige typer af shopping. Cityshopping tilbyder en blanding af små og store butikker i et herligt bymiljø på den ældste gågade i Sverige.

I udkanten af Helsingborg ligger Väla butikscenter med indendørs shopping i kendte kædebutikker og store, omkringliggende varehuse såsom Ikea, Coop og Biltema m.fl.

I dag går vi efter specialbutikkerne i centrum og det er naturligvis uoverkommeligt at nævne alle byens butikker, men her er lidt inspiration.

Lækkerier hos Piazza Deli

Lækkerier hos Piazza Deli


Piazza Deli

Er du til det italienske er her mange delikatesser, som endog kan være svære at finde i Italien. Her kan vi købe parmesanoste med forskellige lagringstider, fantastiske olivenolier samt eksklusive balsamico’er for ikke at nævne de lufttørrede skinker - og pølserne….

Udvalget af pasta er selvsagt enormt. Stik hovedet inden for i denne travle familiedrevne specialbutik, som selv står for importen af italienske kvalitetsprodukter og drøm dig tilbage til det solvarme Italien. Måske skal der ligge en kurv af blandede specialiteter under juletræet i år?

Kaffekværne i Zoegas Café & Butik

Kaffekværne i Zoegas Café & Butik


Zoegas Café & Butik

Svenskerne elsker kaffe - stærk kaffe. Indenfor snurrer kaffemøllerne i udstillingsvinduet som de har gjort lige siden 1931. Hele indretningen har stået urørt siden.

Diske m.v. i mahogny, marmorgulv, skønne messingdetaljer, blanke kaffemøller og et loft med fantastiske loftsmalerier.

Giv dig tid til at nyde en kop friskmalet kaffe i caféen. Dette er en perle for alle kaffeelskere.

Håndsyede kvalitetssko

Håndsyede kvalitetssko


Crockett and Jones

Vil du være god ved dine fødder er her de bedste af alle engelske håndsyede kvalitetssko. Det er to brødre – byens skrappeste skomagere - der driver butikken og tilbyder randsyede sko, der holder et helt liv med perfekt tilpasset form til dine fødder.

Her er både klassiske og mere trendy modeller for den kvalitetsbevidste kunde.

Her kommer kunder fra hele Skåne og fra Danmark som må regne med ca. 8 ugers leveringstid på sko, der ikke er standardvarer.

Tredny tøj hos Zgander

Tredny tøj hos Zgander


Zgander

Zgander er Helsingborgs hotteste herremodebutik, og er blevet udnævnt til årets modebutik for mænd flere år i træk. Her finder vi tøj, der er så trendy, at kun en håndfuld butikker i hele Skandinavien må sælge det.

Dygtigt og venligt personale, som hjælper os med at finde det rette tøj til enhver lejlighed. Kendt blandt mange danskere.

Godteposer fra Pistachia

Godteposer fra Pistachia


Pistachia

For os der elsker alle søde sager er det som at komme til Eldorado at træde ind i denne lyse butik, hvor personalet er klædt i lyse pastelfarver.

Her kan vi få kager, chokolade, juicer og nyristede nødder af alle slags.  

Pistachia har mange spændende ting at tilbyde inden for ”den søde tand”. Udvalget strækker sig fra det svenske til alle slags godter fra Mellemøsten. Har du ikke allerede købt mandelgaven, kan du med garanti finde den her.

Ved disken hos Ebbas Fik

Ved disken hos Ebbas Fik


Frokost på Ebbas Fik

Blandt byens mange spisehuse er ”Ebbas Fik” et sjovt sted at prøve. Det er en charmerende café, der er indrettet i bedste 1950’er-stil med benzinpumpe ved disken, jukeboks, salonmøbler og billeder m.v. af poppens konger fra halvtredserne.

Og så er maden fremragende, portionerne store, og bestemt til en overkommelig pris. Prøv f.eks. Elvis-burgeren, efter ”Kongens” egen opskrift eller en omgang rejer på en salatbund. Du bliver ikke skuffet.

Fra julemarkedet på Frederiksdal

Fra julemarkedet på Frederiksdal


Julemarked på Frederiksdal

Vi kører hen til det prægtige julemarked på Fredriksdal, byens frilandsmuseum, der ligger midt i storbyen som en åben oase med landsby, pryd- og køkkenhaver.

Frederiksdal julemarked holdes over 3 dage (fredag - søndag) hvert år den 2. advent og er noget af et tilløbsstykke.

I det fine bykvarter, i gamle hytter og på genopførte gårde, ude og inde, bydes på et utal af smukke juleting, god julemad, lækre julegodter, kunsthåndværk og hjemmesløjd.

Her oplever vi et markedsmylder omkring små boder, en julepyntet herregård, julehygge på Lillarydsgården, gløgg og peberkager samt dans om juletræet og meget, meget mere.

Synd at her kun er julemarked én gang om året.

Julebuffet i køkkenet hos Blommeröd Gästehus

Julebuffet i køkkenet hos Blommeröd Gästehus


Julebord hos Blommeröd Gästehus

Vi kører til Höör ved Ringsjön midt i Skåne for hen under aften, at stikke kniv og gaffel i et af Skånes bedste juleborde - som faktisk er dansk!

Det er Vicke Sörensen, datter af den legendariske, nu afdøde Erik Philip-Sørensen, stifter af vagtselskabet Securitas, som byder velkommen til et veldækkede julebord på Blommeröd Gästehus.

Her er naturligvis tjenere som skænker for os - men maden må du selv hente nede i køkkenet, hvor det er Vicke selv, der står ved gryderne. At vi selv skal op og ned ad trapperne for at hente maden, gør det hele meget mere uformelt og hyggeligt - og så kan Vicke forklare, hvad der er på de fyldte fade, skåle og varme pander.

Fiskefileterne er ubeskriveligt gode serveret med hjemmelavet remoulade. Andre gæster nåede vist ikke længere end til netop fiskefileten - så god er den. Men her er naturligvis sild i flere udgaver, østersølaks - kogt, røget og graved - lun leverpostej med bacon og champignon,  krabbesalt, ”mors egne” fiskefrikadeller, chicken coronation, kylling med hvidløg og karry, æbleflæsk, stegt and, frikadeller, ost og ris á la mande.

En fuldblodsaraber vises frem

En fuldblodsaraber vises frem


Blommeröds Arabstutteri

Udover sin madkunst ligger Vickes store interesse i Blommeröds Arabstutteri, som er Nordens største stutteri for araberheste.

Vi hører Viches mand, Niels Dreyer, der står for hesteopdrættet, fortælle om hvorledes disse heste indgår som samleobjekter for Mellemøstens rigmænd, der ikke selv har så fin en succes med opdræt.

De fineste heste tilrides ikke, men indgår i hestesamlingen - akkurat som en filatelist samler på kostbare frimærker.

Med udspændte maver kan vi køre tilbage til København via Øresundsbron.

NB! Butikker, Frederiksdal og Blommeröd ligger her også efter julehandlen ...

Campingferie 650,-
Subaru
Primo Tours
Outwell
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt