Royal Caribbean

30.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Ø-hop i Stockholms skærgård (2/2)

Ude fra havet, længe inden båden anløber broen i Gruvbyn på Utö, har de fleste opdaget møllen, som stolt strækker sig i vejret og er blevet noget af et symbol for skærgårdsøen.

På Utö

På Utö


Utö - moderne og alligevel langt væk fra storbyen

Fra havnen i Gruvbyn er der en kort spadseretur op på højen, hvor møllen fra 1791 står. Udsigten er vidunderlig.

Jeg går en tur gennem Gruvbyn og ser de gamle minearbejderboliger, der giver en fornemmelse af livet fra før. Her ligger også Utö Bageri - hvorfra duften af nybagt brød får mig til at standse op.

Oppe bag Utö Värdshus finder jeg minerne (gruvorna) og kan se, at de store åbne og meget dybe huller nu er dækket af vand og ingen kan længere klatre ned ad stigerne i de 215 meter dybe skakter.

Utö steg op af havet som små øer efter sidste istid for omkring 12.000 år siden. Man ved ikke præcist hvornår mennesker kom til Utö, men de første beboere var givetvis rejsende fiskere og jægere. Fastboende befolkning findes dokumenteret fra år 550-1050 i gravpladsen ved Skogsby på sydøen. I slutningen af denne periode var hele øen beboet.

Til forskel fra mange andre øer i skærgården var det hverken fiskeri eller landbrug som blev Utös hovederhverv. Her var det jernmalmen som skabte den store indkomstkilde.

Allerede i 1100-tallet startede minedriften i øens jernmalmsgrave, men minedriften kom for alvor i gang i 1500-tallet og bevirkede at der hele tiden var behov for ny arbejdskraft. Dette har sikkert bidraget til at vi finder den åbne og velkomne atmosfære som i dag råder på Utö. Jernmalmen, som fragtedes med båd byttedes efterhånden ud med anden fragt.

Sandsynligvis var minerne på Utö de ældste og blandt de vigtigste i Sverige med en intensiv brydning gennem næsten 700 år. Minedriften foregik frem til 1879 og udover en prøveboring i 1950’erne har brydningen siden ligget stille.

Da det ikke længere var lønsomt at bryde malm, blev øen opkøbt af private forretningsmænd og blev efterhånden populær som fritidssted for Stockholms byboere.

Skärgårdsstiftelsen erhvervede den nordlige del af Utö i 1973, og der blev anlagt gang- og cykelstier, teltpladser, badesteder og bådpladser etc. således at naturreservatet nu giver mulighed for mange forskellige fritidsaktiviteter.

Mange der kommer til Utö ønsker naturligvis at opleve den smukke og afvekslende natur. Ved Rävstavik lidt fra Gruvbyn finder man det populære Klippbadet. Et andet badested er Barnets Bad som byder på en smuk badestrand med børnevenligt, lavt vand.

Efter fire km nås øens hjerte Edesnäs, hvor de fleste af øens fastboende lever.

På vejen mod Edesnäs ligger Utö kirke smukt i bunden af vigen, som jeg senere skal ud at fiske i.

Turen går også forbi hjemstavnsgården. Har man tænkt sig at udforske øen endnu mere, bør man f.eks. leje en cykel.

Fra Utö kan man via en lille bro komme over på den sydvestlige ø Ålö, hvor man finder mere åbent landbrug samt kreaturer. På denne ø er også gode, hvide sandstrande og i området bag stranden kan man gå på opdagelse på klipperne og se hvorledes istiden har påvirket landskabet.

Ålösprickan er en forkastning, som er så stor, at man på sin kajaktur rundt om øen kan padle gennem den. På klipperne kan man også gå på opdagelse efter jættegryder.

Tænk at være så langt ude i Stockholms skærgård og alligevel have adgang til alting - hotelværelse, restaurant med god mad, købmand, nye aviser!

Allerede i 1800-tallet ankom der turister til øen, der således har en lang tradition i at tage hånd om gæsterne.

På fisketur

På fisketur


På fisketur med Skärgordsguiderna

Ved en lille anløbsbro ikke langt fra teltpladsen ligger båden og venter på os. På taget af styrehuset står fiskestængerne allerede parate - monterede med woblere - og venter kun på at vi kommer ud i vigen.

Med på turen har vi nogle piger, som aldrig før har prøvet at fiske, hvilket gør turen lidt speciel.

Skipper lægger båden et stykke ude i vigen, ikke langt fra sivene hvor gedderne normalt står og i fællesskab forsøger vi at lære pigerne hvorledes linen kastes ud. Nervøsiteten breder sig blandt pigerne. Hvad nu hvis fisken bider på? Men det gør den ikke i dag og efter ca. ½ time har pigerne fået nok og vil tilbage. Men de synes alligevel, at det var sjovt at prøve.

Da pigerne er sat af, sættes atter fart på båden og vi sejler et stykke længere ind i vigen forbi Utö kirke, der ligger smukt omkranset af høje træer.

Nu har vi den nødvendige ro til at affiske vandet. Vi er tre, der kaster linen ud tæt på sivene og senere lidt længere ude, hvor strømmen er kraftigere.

Men i det gode, stille vejr med fuld sol er fiskene for dovne til at lade sig lokke. Vi flytter atter båden og prøver igen. Efter nogen tid begynder solen at stå lavt og det er tid til at sætte kursen hjemad.

Fremragende mad på Utö Värdshus

Fremragende mad på Utö Värdshus


Utö Värdshus - blandt skærgårdens bedste kroer

I Utö Värtshus finder jeg en af skærgårdens bedste kroer og kan i den anrettede buffet finde den berømte fiskesuppe til at starte med.

Herefter en meget lækker skaldyrssalat samt marinerede sild i en speciel paprikalage (som også er en af husets specialiteter).

Her er naturligvis andre fisk, røgede og ferske samt kødretter - udover et flot salatbord. Her spiser jeg ikke for at stille min sult, men for at fornøje min gane. Dette er kvalitetsmad, hvilket også har medført, at Utö Värdshus flere gange har fået udmærkelsen ”Skærgårdens bedste kro”.

Her værdsættes egnens råvarer højt og der lægges vægt på hele tiden at udvikle køkkenet med inspiration fra både skærgården og andre kulturers spændende madkunst.

Hvert år besøges skærgården af omkring 3 mio. gæster, som ønsker at nyde det bedste som skærgården tilbyder. Mange ønsker at spise mad som smager af skærgård.

Under kvalitetsmærket ”Skärgårdssmak” tilbyder man gæsterne i Stockholms skærgård den bedste madoplevelse med førsteklasses råvarer, godt håndværk og excellent mad serveret i skærgårdens restauranter.

”Skärgårdssmak” ønsker at smagen af skærgården huskes, så de besøgende vil vende tilbage hertil.

Både Grinda Wärdshus og Utö Värdshus har vundet i konkurrencen om årets bedste skærgårdsrestaurant.

Torre La Sal
Outwell
Primo Tours
Campingferie 650,-
Subaru
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt