Suncharter

15.10.12

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: AB Göta kanalbolag
Bogmærk eller del
 

Sverige: Verdens længste allé ved Göta kanalen skal reddes

Verdens længste allé – rækken af træer langs Göta kanal – er truet som følge af syge og døende træer. Nu skal den traditionsrige allé langs vandvejen reddes, blandt andet ved hjælp af træ-faddere.

Langs den 90km lange Göta kanal er der plantet 16.000 træer

Langs den 90km lange Göta kanal er der plantet 16.000 træer


16.000 træer

Göta kanal er en af Sveriges bedst kendte og mest populære turistattraktioner. Kanalen har i 180 år været et mødested for mennesker fra hele verden og bliver besøgt af omkring 3 millioner turister hvert år. Omkring 3.000 både besejler kanalen i løbet af en sæson.

Da Göta kanalen blev udgravet og indtil den stod færdig i 1832, blev der plantet 16.000 træer langs kanalen. Dengang som nu udgjorde træerne en allé på næsten 90 km og er dermed den længste allé i verden.

Kanaltræernes opgave er ikke bare at danne en smuk ramme omkring Göta kanal. Med deres lange rødder forstærker og støtter træerne kanalens bredder og dermed også hele konstruktionen.

Her i kanalens 180. driftsår er alléen imidlertid truet, fordi mange af de oprindelige træer er gamle, syge og døende. Det betyder, at behovet for nyplantning af træer er stort, og at det nu er nødvendigt at iværksætte et omfattende arbejde, for at der også i de kommende århundrede skal være en allé af levende kanaltræer.

Informationschef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer, håber på stor støtte til nyplantning af træerne langs Göta kanalen

Informationschef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer, håber på stor støtte til nyplantning af træerne langs Göta kanalen


Træ-faddere

AB Göta kanalbolag planter hvert år nye træer langs kanalen, men igangsætter nu en ekstra indsats for at udskifte døende træer. Kastanje, løn og lind er de træsorter, der skal plantes, og samtidig udskiftes de døende elme og asketræer, som har vist sig at være mest udsatte for sygdom.

Som en del af redningsoperationen tilbyder Kanalbolaget nu alle, som ønsker det, mulighed for at blive træ-fadder. For 2.000 svenske kroner kan du blive fadder til dit eget træ, men det er også muligt at købe en andel i et træ for 500 kroner. Alle faddere bliver inviteret til træplantningsceremoni langs kanalen i november måned.

– Det er utrolig vigtig for os at bevare Göta kanal som et kulturelt bygningsværk, og træerne langs kanalen er selvsagt en væsentlig del af dette. I år fejrer kanalen 180 år, og vi håber, at det arbejde, vi nu lægger i plantingen, vil komme de rejsende til gode de næste 180 år også, siger marketing- og informationschef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer.

Suncharter
Alan Rogers - Bella Italia
Outwell
Swarowski
Small Danish Hotels
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata