Primo Tours

2.1.17

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Lasse Løndahl Henriksen/Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Whisky og grillmad i Lynchburg i Tennessee

Den lille hyggelige by Lynchburg, i den sydlige del af den amerikanske delstat Tennessee, er på trods af den lille størrelse, berømt verden over, især blandt folk der nyder et godt glas Jack Daniels whisky. Men den er også kendt for at lægge rammerne for verdensmesterskaberne i grillmad, nemlig The Jack Daniels Invitational Barbecue.

Velkommen til hyggelige Lynchburg.

Velkommen til hyggelige Lynchburg.


En lille men berømt by

Lynchburg blev grundlagt i starten af 1800 tallet, og er i dag hovedbyen i Moore County, som er en af de mindre amter i det sydlige Tennessee.

Byen har gennem tiden været hjemsted for flere kendte mennesker heriblandt den berømte pelsjæger Davy Crockett, der boede to år i Lynchburg fra 1811-1813.

Den i dag bor rock'n'roll musikeren Little Richard også i byen, men den nok mest berømte person, der har haft mest indflydelse på byen er uden tvivl whiskybrænderen Jack Daniel, som vi vender tilbage til lidt senere.

Det gamle domhus står smukt midt på torvet i Lynchburg.

Det gamle domhus står smukt midt på torvet i Lynchburg.


Hyggelige omgivelser

Byen ligger i smukke landlige omgivelser, og i forstadsområderne er du ikke i tvivl om at du er på landet i USA.

Men det der virkelig tegner byens profil er det store torv i midten af byen, der danner rammerne for den historiske bydel.

Her finder du blandt andet det gamle smukke domhus. Den oprindelige bygning blev ødelagt i en stor brand, der raserede halvdelen af byen i 1883. Domhuset i dag, står som den dag det blev genopbygget i 1885.  

Rundt om det gamle domhus, der ligger midt på torvet, finder du de mange spændende gamle butikker, med alt fra udstyr til hjemmebrænderiet, over barbecue restauranter til souvenirbutikker.

Udover de klassiske souvenirs sælges her alle mulige former for merchandise fra Jack Daniel's destilleriet, som uden tvivl er den virksomhed, der har tømret Lynchburg fast på landkortet – og også er byens mest besøgte turistattraktion.

Jack Daniel's brænder selv det kul der bruges til filtreringen af whisky'en.

Jack Daniel's brænder selv det kul der bruges til filtreringen af whisky'en.


Det berømte destilleri

Jack Daniel's destilleriet er en populær turistattraktion med over 220.000 besøgende årligt, og det er spændende at få et indblik i stedets historie, samt at se hvordan produktionen af den verdensberømte whisky foregår.

Fra besøgscentret bliver du guidet rundt på hele destilleriets område, og oplever produktionen, lige fra gæringsprocessen til tappehallerne, hvor whiskyen kommer på flaske og bliver pakket.

Al Jack Daniel's whisky bliver produceret på destilleriet i Lynchburg, og en af hemmelighederne bag smagen, ligger i at man kun bruger vandet fra den lokale kilde.
En anden af hemmelighederne er at de på destilleriet selv brænder det kul der skal bruges til at filtrere whisky'en så den får den helt rigtige smag. Det tager hele tre dage for en dråbe whisky at komme gennem kulfiltret.

Man kommer HELT tæt på produktionen af den populære whisky.

Man kommer HELT tæt på produktionen af den populære whisky.


Mr. Daniel's historie

Under rundvisningen ser du også grundlæggeren Jasper Newton ”Jack” Daniel's oprindelige kontorbygning, og får fortalt historien om Mr. Daniel's liv og død.

Ifølge den populære forklaring døde han fordi han ikke kunne huske kombinationen til sit pengeskab. I arrigskab skulle han have sparket til pengeskabet og skadet sin tå, så han fik en blodforgiftning, der tog livet af ham. Om historien er sand, vides ikke med sikkerhed, men en god historie er det helt sikkert.

Team Smoke It All med de amerikanske trænere - fra venstre Henrik Sommerlund, Rocky Danner, Jesper Christiansen (bagerst), Danny Montgomery og Mikkel Lund.

Team Smoke It All med de amerikanske trænere - fra venstre Henrik Sommerlund, Rocky Danner, Jesper Christiansen (bagerst), Danny Montgomery og Mikkel Lund.


VM i grill

En weekend i slutningen af oktober er Lynchburg også hjemstedet for en helt speciel begivenhed.
Jack Daniel's står sammen med det verdensomspændende grill-forbund, Kansas City Barbecue Society, bag verdensmesterskaberne i grill.

Deltagerene i konkurrencen er blandt de absolut bedste grill-hold, hovedsageligt fra USA, men der er også udenlandske hold med i konkurrencen.

Et af de deltagende hold i 2014, er det danske Team Smoke It All, hvis holdkaptajn Henrik Sommerlund deltager i konkurrencen for andet år i træk. Sammen med ham deltager grill-entusiasten Mikkel Lund, og slagteren Jesper Christiansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Wayne Lohman fra Kansas City Barbecue Society, der sammen med Jack Daniel's står bag konkurrencen, smager her på Team Smoke It All's lækre spareribs.

Wayne Lohman fra Kansas City Barbecue Society, der sammen med Jack Daniel's står bag konkurrencen, smager her på Team Smoke It All's lækre spareribs.


På træningslejr med grill guruer

De tre danske deltagere har haft fornøjelsen af at træne sammen med to af de dygtigste barbecue eksperter i USA, Danny Montgomery og legenden Rocky Danner, der blandt andet uddeler sin helt egen pris, til en deltager i Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue, der har gjort noget helt særligt for grill-verdenen.

Rocky Danner har gennem årene deltaget i, og vundet mange konkurrencer, men i dag har han trukket sig tilbage som deltager, og i stedet hjælper han de yngre generationer med at blive bedre i konkurrencerne.

"The Jack" er den helt store byfest.


En stor byfest

”The Jack” som konkurrencen populært bliver kaldt, er det helt store tilløbsstykke med boder, festligheder og aktiviteter for både børn og voksne.

Over 30.000 gæster kommer for at se hvem der bliver kåret som årets bedste grill-mester, inden for de forskellige kategorier.

Denne gang blev det Smokey D BBQ fra Iowa der vandt - men måske det bliver dansk sejr næste år?

Denne gang blev det Smokey D BBQ fra Iowa der vandt - men måske det bliver dansk sejr næste år?


Måske til næste år

Desværre vinder det danske hold ikke nogen af priserne denne gang, sejren går til et amerikansk hold, men bare det at være med er noget helt særligt.

De danske drenge fra Team Smoke It All har kæmpet mod 91 andre af de absolut bedste grill-hold i hele verden, og det er små marginaler der afgør om man får en første- eller en sidste-plads, så bare det at være med er en hædersbevisning i sig selv.

De satser dog på at komme stærkt igen til næste år, og forhåbentlig tage et sejrstrofæ med hjem.

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Outwell
Primo Tours
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt