Subaru

16.1.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Bangkok, byen der aldrig sover, Thailand

Smoggen, der har hængt tungt over Bangkok de sidste dage, er lettet og vi spadserer en tur rundt i gaderne omkring vores hotel. Hver gade er et mylder af liv og energi, og her sælges alt hvad man behøver - og lidt til.

Fisk til salg - kunstfærdigt anrettet

Fisk til salg - kunstfærdigt anrettet


Centralt beliggende hotel

Vi er blevet indkvarteret på Century Park Hotel midt i Bangkoks mylder. De første af vore rejsevenner ankom allerede for et par dage siden og de øvrige, som skal med Top Tours på rundrejse i Nordthailand, kommer op ad formiddagen.

Dagen er sat af til afslapning ved hotellets svømmepøl på 5. etage væk fra gadens larm, men vi presses af vores nysgerrighed til at udforske de nærmeste gader sammen med vores nye rejsevenner.

Og vi behøver ikke at bevæge os langt væk, før vi får et indblik i Bangkoks dagligdag. Hver gade er et helt lille samfund med butikker, hvorfra der sælges bl.a. kød, fisk, blomster og overalt ses de typiske små gadekøkkener, hvor de flittige og opfindsomme thaier tilbyder varm nudelsuppe, grillspyd med kylling, friskpresset frugt o.m.a.

Her findes vist ikke en gade uden der også er et eller flere steder, der tilbyder thaimassage, fodmassage eller zoneterapi - endda til meget overkommelige priser. 1 times massage for under 60 kroner!

Mere frisklavet kan maden ikke blive

Mere frisklavet kan maden ikke blive


Frokost i indkøbscenter

Hen på eftermiddagen spadserer vi sammen med vores danske rejseleder Ulrik Jensen forbi Sejrsmonumentet ”Victory Monument” og tager med Sky Train - den lokale højbane - der løber højt over gadeniveau og hjælper thaierne nemt gennem Bangkoks myriader af biler.

Vi passerer et par stationer og kommer frem til nogle af de større indkøbscentre. Og det er stort. Her er flere etager med tøj og elektronik og alt andet, hvad hjertet kan begære. En hel etage er indrettet med spisesteder. Flere ”restauranter” som alle kører efter et glimrende princip.

Man køber et antal spisekuponer og går så hen til den kok man ønsker skal tilberede sin mad og betaler med kuponerne. De kuponer som ikke bruges, refunderes efter måltidet. Smart, for der er ingen forurenede pengesedler, der passerer over maddisken.

Bangkoks motorveje snor sig 300 meter under os

Bangkoks motorveje snor sig 300 meter under os


Thailands højeste bygning Baiyoke Tower

Hen under aftenen - det bliver mørkt allerede ved 18.30-tiden - tager vi et par taxaer ind til Baiyoke Sky Hotel, der med sine 88 etager fordelt på 309 højdemeter er Thailands højeste bygning. Det samlede etageareal svarer til 30 fodboldbaner!

Med udsigt over Bangkoks nattelys indtager vi en overdådig buffet, der er så stor, at den kan være svær at finde rundt i og som spænder fra suppe over sushi til kogt og stegt fisk og kød, salater m.v. - og ikke mindst desserter.

På øverste udsigtsplatform, der langsomt drejer rundt, får vi en fantastisk udsigt over hele byen. Langt under os ses de øvrige højhuse som minihuse badet i projektører og neonreklamer, og de altid trafikerede motorveje snor sig for vore fødder som bugtende slanger.

Efter besøget kan man fortsætte ud i nattelivet - eventuelt på natmarkedet - for Bangkok sover aldrig.

Solopgang over millionbyen Bangkok

Solopgang over millionbyen Bangkok


Chinatown

Solopgangen lidt over kl. 6 er et betagende syn fra 15. etage på Century Park Hotel. Mellem skyskrabere rejser den røde sol sig hurtigt på morgenhimlen og efter få minutter kan solstrålernes varme mærkes gennem panoramaruderne på hotelværelset.

Neden for hotellet ligger et af Bangkoks ca. 3000 buddhistiske templer og spejler sig i lyset. Det menes, at Thailand i alt har omkring 32.000 templer - så her er nok at tage fat på….

Efter morgenbuffeten starter dagen med et besøg i Chinatowns blomster- og grønsagsmarked langt fra de normale turistruter. Her er et væld af farvestrålende blomster som de opfindsomme og flittige kinesere forarbejder lige fra yndige små buketter til store blomsteropsætninger.

Her er mange blomsterhandlere og her er mange blomster – og kan de virkelig alle leve af at sælge blomster? - Ja, her er udsolgt hver eneste dag, fortæller Ulrik.

Morgenens første gåtur slutter ved grønsagsmarkedet hvor bl.a. chili - thaiernes uundværlige krydderi - ses i mange forskellige varianter - milde og stærke ...

Den guldbelagte Phra Si Ratana Chedi ved siden af Phra Mondop

Den guldbelagte Phra Si Ratana Chedi ved siden af Phra Mondop


Grand Palace

Bussen kører os frem til Thailands største og smukkeste kongepalads - Grand Palace. Og dette er et meget populært udflugtsmål, naturligvis for turister, men også for thaier. Her er et mylder af mennesker, som ønsker at se dette prægtige sted - og det forstås.

Vi spadserer gennem paladsets parkanlæg og kan bag nogle mure se lidt af selve helligdommen Wat Phra Kaeo, hvor en guldbelagt pagode - som her hedder en chedi - kaster solen lys mod vores øjne.

Vi kommer ind i i wat’en (wat betyder tempel) via en særlig port, og et orgie i guld, spejle, kulørte sten og vidunderlige tagkonstruktioner møder os.

Langs indersiden af muren - i klostergangen - fortælles Thailands mytologi, Ramakien, gennem 178 vægmalerier. Det er om det godes sejr over det onde.  

Inde på den centrale plads i templet har vi den største - og mest betydningsfulde bygning - bot’en. Denne bygning indeholder den allervigtigste Buddha-figur - Smagradbuddhaen.

Bot'en den vigtigsts bygning med Smagradbuddhaen

Bot'en den vigtigsts bygning med Smagradbuddhaen


Mærkværdige guder

Foran templet ses den guldbelagte chedi og ved siden af det meget smukke bibliotek Phra Mondop. Vores lokale guide leder os rundt mellem de underskønne bygninger og - indrømmet - det er svært at få del hele med.

Her er så fantastisk mange små fine detaljer på hver enkelt bygning, at man sagtens kan bruge en hel dag i tempelkomplekset. Bag chedi’en og biblioteket ligger bl.a. Vihara Yot, hvis tag er prydet med kinesisk porcelæn.
Betagende smukt.

Rundt omkring står mærkværdige figurer; halvt dyr, halvt menneske og holder vagt. Buddhaer og ramakien-figurer ses på chedi’en - de nærmest løfter bygningen. I mellemgangene er vægmalerier af diverse dæmoner fra dyreriget abemennesker, elefantmennesker og løvemennesker m.v.

Besøget i wat’en afsluttes med et besøg ved Smagradbuddhaen i bot’en. Indenfor må der ikke fotograferes, så billeder, der skal tages af den ”kun” 66 cm høje buddha, skal ske udefra, inden man tager skoene af og betræder templet.

På vej ud af Grand Palace spadserer vi forbi det kongelige Chakri Maha Prasard Palads med tronsalen og den smukke bygning Dusit-audienssalen, hvor den thailandske konge – verdens længst siddende monark - tager imod sine gæster.

Intens trafik på floden

Intens trafik på floden


Bangkoks kanaler

Det var på den vestlige side af floden Mae Nam Chao Phraya, der snor sig gennem Bangkok, at thaierne slog sig ned efter at burmeserne havde angrebet kongeriget Ayutthaya i 1767. Det nye kongerige kaldte de Thon Buri, men det oprindelige navn var Ban Kok - ”de vilde blommers by” - og byen kaldes fortsat Bangkok.

Fra østsiden af floden stiger vi ombord på en af de fladbundede flodpramme, hvor der i enden er placeret en større bilmotor, der under larm og dieselos får et piskeris i vandet til at drive båden fremad.

Bådførerne er eminent dygtige til at manøvrere disse lange fartøjer. Vi sætter kurs på tværs af floden, hvor trafikken er intens - og det er den alle steder i Bangkok. Regntiden er netop overstået, men her er fortsat usædvanligt meget vand i floden.

Ved indgangen til kanalerne i Thon Buri må vi gennem en sluse til de lavere liggende kanaler. Ved sluseindgangen ses vandet fra kanalerne blive pumpet tilbage i floden. Gjorde man ikke dette, ville husene i kanalerne hurtigt blive oversvømmet af alt det vand, der lukkes ind i forbindelse med slusen.

Et af de sjælden flydende gadekøkkener

Et af de sjælden flydende gadekøkkener


I kanalerne bag sluserne

Så glider vi ud i mere stillestående vand og kan på turen iagttage, hvorledes thaierne lever tæt på vandet i deres stolpehuse.

Mange ser ud til at trænge til en kærlig hånd og ser ofte ret så interimistiske ud. Bygget af de forhåndenværende materialer. Overalt blafrer vasketøj i den bagende sol. Her har man ikke brug for tørretumbler.

Og menneskerne er ikke alene. Overalt er her mængder af fisk - fortrinsvis karper - og vi ser en velnæret vandvaran sole sig på et lille stendige under et hus. Men her er også hvide hejre og andre fugle.

De små købmandsbåde, hvor man handler mellem båd og hus er efterhånden et sjældent syn, men vi er heldige og ser en båd med et flydende gadekøkken. En kvinde sejler rundt mellem husene og servere lidt at spise.

Vi skal passere endnu en sluse for at komme op i floden igen og efter en lille runde bl.a. forbi et af Bangkoks flotte varetegn Wat Arun, er vi tilbage ved udgangspunktet og spiser frokost på restauranten Wan Fah, der ligger helt ud til floden, med udsigt til det moderne Bangkoks skyskrabere.  

Lady-boys for fuld musik - fejende flot

Lady-boys for fuld musik - fejende flot


Lady-boys i Calypso Cabaret

Faktisk skulle vi have været på et dinnercruise denne aften, men da alt er optaget arrangerer Ulrik i stedet, at vi kan overvære et af Bangkoks flotteste shows Calypso Cabaret.

Efter en ringe middag på Asia Hotel (der var simpelthen for lidt mad i buffeten) går vi ned i hotellets underetage, hvor kabareten opføres. Det er udelukkende transseksuelle mænd, som optræder - de såkaldte ”lady-boys” - der føler sig mere som kvinder end mænd og derfor har fået foretaget kosmetiske og operative indgreb med bl.a. brystimplantat, så de ligner kvinder.

Flere har taget skridtet fuldt ud … og fået ændret deres kønsorganer. De meget stramtsiddende trusser afslører intet.

Flere af disse ”lady-boys” er faktisk ganske kønne og showet består af flot opsatte dansenumre, karaokemusik og -sang - dvs. der mimes til musikken.

Er man i Bangkok må denne kabaret klart indgå som en aftenunderholdning, inden man fortsætter ud i byens utrættelige natteliv ...

Men for os bliver det ikke sent, for i morgen starter vore egentlige rundrejse i Nordthailand ...

Campingferie 650,-
Primo Tours
Outwell
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt