Dayz Resorts

26.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Cesky Krumlov - Sydbøhmens perle, Tjekkiet

Stille risler Moldau (Vltava) ned over et lille opdæmmet vandfald, og hvor floden slår en bue - der næsten ser ud som en naturlig voldgrav hele vejen rundt om Cesky Krumlov - fører en bro over til den gamle historiske by, hvor tiden synes stoppet for adskillige hundrede år siden.

Idyl i Cesky Krumlov

Idyl i Cesky Krumlov


Middelalderbyen Cesky Krumlov

Byen er ofte beskrevet som Sydbøhmens fineste by. På et forbjerg rejser Cesky Krumlov Slot sig majestætisk over byen som består af mere end 300 byhuse - både gotiske huse og renæssancehuse.

Gennem århundreder har generationer opbygget byens gamle skønhed baseret på klædefremstilling, men efter 2. verdenskrig forfaldt mange huse, da de tysktalende indbyggere blev ”drevet væk” og husene blev overtaget af fattige familier, der ikke havde midler til vedligeholdelse.

Først i 1970’erne blev byen atter istandsat så flot, at den i 1992 kom på UNESCO’s liste over verdens bevaringsværdige kulturarv. I de senere år har byen udviklet sig til et levende og kulturelt turistcenter.

Fra byens centrale rådhusplads omkranset af smukke middelalderbygninger med buegange, spreder de brostensbelagte gader og stræder sig ud i byen. Overalt er her bygninger, som er værd at stoppe op ved. Ved et af husene havde man sandsynligvis ikke råd til at indsætte et vindue med glas og ramme, så man malede i stedet vinduet på ydermuren, med en kvinde, der ser ned på gaden.

Oppe ved kirken er byens bedste udsigtspunkt, hvor man har hele slottet foran sig.

I de gamle huse er der fortsat liv som, f.eks. forretninger med tøj, kunsthåndværk, antikviteter, souvenir, delikatesser, caféer og restauranter. Selv om byen er gammel, er den ikke død og slet ikke noget museum.

Under en af arkaderne på rådhuspladsen og videre ind under et hus findes den helt traditionelle tjekkiske Restaurant Mastal, hvor der serveres lokale retter.

Krumlov Slot ligger højt over byen og Moldau

Krumlov Slot ligger højt over byen og Moldau


Krumlov Slot

Slottet, der har sin oprindelse i 1200-tallet, er et af de største aristokratiske sæder i Europa og det næststørste slot i Tjekkiet efter slottet i Prag. Det tilhørte en af landets mest magtfulde og rigeste adelige familier - familien Rosenborg, der var så rig, at kun kongen var mere velhavende.

Familien havde rosen i deres våbenskjold, hvorfor rosen også ses mange steder på slottet. De fleste af slottets bygninger man i dag kan se, er fra 1300-tallet, men ombygget og dekoreret efter moden op gennem tiderne. I begyndelsen af 1700-tallet blev slottet overtaget af en anden adelig familie - Schwarzenbergerne, der også satte deres præg på slottet.

Trapper fører fra floden op til en stenbro over en tør voldgrav, hvori der holdes bjørne. Fortsætter man gennem porten, kommer man ind i første gård og kan betragte de flotte tegninger på væggene og de særprægede sgraffito-mønstre.

Går man gennem hele slotskomplekset og bevæge sig over buerne i slottets viadukt, kommer man frem til et udsigtspunkt, hvorfra man kan se slotte og hele byen under sig.

Tag med på en guidet rundvisning med en engelsktalende guide (der er guidning på flere sprog) og oplev hvorledes Rosenborg-familien boede. Det er ikke tilladt at fotografere under rundvisningen.

Rundvisningen starter i den barokke slotskirke, der ligger inde i slottet, hvorefter man ledes gennem fine sale og værelser - ofte prydet med bjørne på gulvet. Blandt slottets særlige attraktioner er Maskerade-hallen fra rokoko-tiden samt det enestående barok-teater med originale kulisser og kostumer.

Cesky Krumlov set fra slottet

Cesky Krumlov set fra slottet


Slotstårnet og museet

En anden fin udsigt får man fra toppen af slotstårnet, hvor en vindeltrappe af sten, der er så smal at to personer kun med nød og næppe kan komme forbi hinanden, snor sig op gennem tårnet.

Besøg derefter det fine museum, hvor der bl.a. ses borddækning op gennem tiderne, gammelt værktøj, pyntegenstande og møbler samt en fin våbensamling.

Holasovice

Holasovice


Holasovice - en anden sydbøhmisk by på UNESCO’s verdensarvliste

På turen til eller fra Cesky Krumlov kan man lægge vejen forbi landsbyen Holasovice nær Jankov, der første gang er nævnt i et skrift fra 1292. Men det var mellem 1524 og 1530 at bøhmiske og østrigske bønder bosatte sig og udbyggede landsbyen med i alt 17 huse.

I dag er det 22 landsbyhuse som danner en typisk centraleuropæisk bondelandsby.

I midten af 1800-tallet fik bygningerne tilføjet de nuværende barokke facader og gavle, der er så unikke, at landsbyen kom på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 1998.

Byen ligger lidt ad en omvej langt ude på landet og har ikke andet at byde på end facaderne samt et lille landbrugsmuseum bag murene i en af bygningerne.

Campingferie 650,-
Outwell
Subaru
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt