Royal Caribbean

6.11.10

Af: Linda Danielsen Røygaard
Bogmærk eller del
 

Tyrkiet: Berusende Istanbul

Europas kulturhovedstad 2010 er et sansemekka af stemninger, farver og dufte. En mosaik af moderne storby, sød vandpibetobak og en rasende travl trafik mellem den europæiske og asiatiske side.

Istanbul er et spejl på en moderne og pulserende storby

Istanbul er et spejl på en moderne og pulserende storby


Det er tydeligt, at Istanbul for længst er blevet en del af den europæiske kulturs fødekæde og et spejl på en mangfoldig og moderne storby i sin eksotiske og levende livsstil. En forførende, pirrende og fascinerende metropol, præget af kaotisk skønhed, blandt andre metropoler i verden.
En by hvor mystikken findes i spændet mellem mægtige paladser og smalle, funky stræder og en vedholdende insisteren på at være unik.

Trafikken over broerne på Bosporus-strædet er tæt

Trafikken over broerne på Bosporus-strædet er tæt


Hver dag kickstarter med en solopgang over to kontinenter i et farverigt og bilhornsstøjende Istanbul, hvor den rejsende kan få stillet sin sult efter både klassiske seværdigheder, kosmopolitisk storbystil og shish kebab.
Bilerne raser over broerne på Bosperus-strædet og forbi lystfiskerne på Galatabroen. Det lille stræde "Golden Horn" glimter i morgensolen, det skiller den ældste del af byen, Stamboul på den europæiske side fra det mere moderne erhvervs- og velhaverkvarter Taksim.

De rygsæksrejsende på World House Hostel på Galipdede gaden misser med øjnene mod solen og drikker deres morgen chai på udendørs caféen, mens Taksim området i Istanbul langsomt vågner.  Hovedstrøget Iskelil Caddesi er en motortrafikvej af varebiler, der læsser varer af til de mange modebutikker på den flere kilometer lange gågade. I det genuesiske tårn, Galatta Tower, for enden af strøget, zoomer de første turister ind på Den Blå Moskes store kuppel og spidse minareter.

Den Blå Moské er bygget 1600-1616 og den eneste moské med seks minareter

Den Blå Moské er bygget 1600-1616 og den eneste moské med seks minareter


Gyldne stunder i historiske bygninger

Den Blå Moské og Topkapi paladset i Sultanahmet-området hører til nogle af verdens mest imponerende bygninger. Den indvendige udsmykning har givet moskéen sit navn, og vi zoomer ind på nogle af de ca. 20.000 koboltblå Iznik kakler, der pryder moskéen, hvis gulve er dækket med farvestrålende bedetæpper, som føles dejligt bløde under de bare tæer.

Det kan ikke undre, at Sultan Mehmet valgte denne udsigt til sit palads

Det kan ikke undre, at Sultan Mehmet valgte denne udsigt til sit palads


Topkapi paladset

I gåafstand fra moskéen ligger Topkapi paladset smukt og okkerfarvet og fuldender billedet af Orientens dragende mystik. Topkapi paladset dannede rammen om sultanernes luksusliv fra 1459 til 1853. Udover at fungere som bolig for sultanen og hans harem igennem tre århundreder, indeholdt paladset også imperiets lovgivende råd og en stor skole.
Vi snupper et glas friskpresset granatæblesaft fra en gadebod, før vi bevæger os ind i en serie af haver, pavilloner og bygninger, der ligger spredt ud på et enormt område med udsigt over byen og Bosporus. Der er guld og ædelstene overalt. Bling bling. Vægge med guldmosaikker, en 81-karat Kasikci diamant og troner dekoreret med juveler.

Natteliv i de smalle sidegader bagved Iskelil Caddesi gågaden

Natteliv i de smalle sidegader bagved Iskelil Caddesi gågaden


Istanbuls lommer af hygge

Slentrer man ned af Iskelil gaden og følger stræderne ved Den Russiske Ambassade, havner man i Asmali Mescit kvarteret, fyldt med små brasserier og meyhanes (taverner), som fyldes med folkemusik om aften. De små tomandsborde med hvide duge på restaurant Sehbender står i forskellige niveauer på begge sider af det smalle stræde. Over bordene er pastelfarvede alkover, på trappestenen sidder kvarterers beboere og skaber New Yorker stemning.

Tjeneren præsenterer en potpourri af mezze. Stegte courgetter, gulerod i youghurt, fyldte auberginer, homus og spinat blandet med peberfrugt.  Duften af dyr parfume fra turisterne, der passerer mellem bordene mikses med lyden af bestikket, der klinker mod tallerknerne og sniksnakken fra de spisende. Pigen i nr. 12 sidder på trappestenen og taler i mobil. Hendes venner står med en flaske Fes øl i hånden og diskuterer. Så kommer vores varme forretter ind.

Basaren er et oplagt sted at købe sjaler og lædervarer

Basaren er et oplagt sted at købe sjaler og lædervarer


Shoppingmekka i alle prislag

Vi sidder på små taburetter i den 500 år gamle Grand Bazar, Kapali Carsi, og drikker tyrkisk kaffe af kopper så små som i et børnestel. Mennesker med plastikposer passerer forbi os her i den største basar i Istanbul med næsten 5000 forskellige forretninger.
Her er ægte tæpper, miniature vandpiber og tøj og smykker, der kan pruttes 1/3 ned i pris.

Pengestærke tyrkere kører op og ned ad rulletrapperne i Istinye Park

Pengestærke tyrkere kører op og ned ad rulletrapperne i Istinye Park


Samtidig parkerer forretningsmanden sin hvide cabriolet foran designercaféen The House Café  i Nisantasi kvarteret. Han får en espresso, mens de andre på caféen checker deres emails eller frisure. En beige BMW motorcykel står henslængt parkeret ved muren, hvor to turister morer sig med at tage fotos med hånden på gashåndtaget.
I det eksklusive shopping center Istinye Park kan man få kreditkortet til at gløde i et slaraffenland af internationale og tyrkiske brands fordelt på i alt 349.000 kvadratmeter. Istinye Park er bygget op som en bydel i byen med udendørsstrøg og caféer, en delikatesseafdeling og grønsagsmarked og et kæmpe legeland for børn. Kender man priserne på de internationale mærker, kan der være meget at spare, især når der er udsalg.

Vi fotograferer udendørsstrøget, køber Replay tøj til halv pris og et knaldrødt granatæble af keramik til borddækningen derhjemme.

Krydderier i alle farver til ses overalt på krydderimarkedet

Krydderier i alle farver til ses overalt på krydderimarkedet


Krydderimarkedet , også kaldet den egyptiske basar (Misir Çarsisi) står højt på sansebarometret for alle, der interesserer sig for fusionsmad og gastronomi. Stedet er propfyldt med krydderier, urter, tørret frugt og Tyrkish Delight. Den engelsktalende sælger vejer ildrød chili og gul-brun kanel og kommer det i små gennemsigtige poser. Vi iler videre og køber en lille pose safrantråde (tørrede støvfang fra krokusblomsten), hibiskuste og Turkish Delight, som florsukkerbestrøet konfekt af kandiseret frugtmasse, også kaldet lokum.

Siden 2000 har tårnet været restaurant med romantiske middage

Siden 2000 har tårnet været restaurant med romantiske middage


Istanbul fra søsiden

Oplever man byen fra søsiden, bliver lydtapetet i byen helt anderledes. For ca. 50 kr. kan man købe en returbillet på Bogaz Iscelesi-kajen lige over for Krydderimarkedet og på en 90 min. sejlads opleve Istanbul til lyden af bølgeslag, mens man nyder en chai i små tulipanformede glas og gumler på en frisklavet simit, tyrkisk bagel med sesamfrø.

Bosporus-strædet strækker sig over 32 kilometer mellem Marmara-havet og Sortehavet og skiller Istanbuls europæiske og asiatiske kyst fra hinanden. Moskéer,  mægtige paladser og trævillaer, yalis, der var sommerhuse for tyrkiske aristokrater, pryder Bosporus bredden.

Vi passerer  fyrtårnet Kis Kulesi (Maiden Tower). Kiz Kulesi - det oprindelige tårn blev bygget i 1100 af militære grunde. Det nuværende tårn 600 år senere. Navnet "Maiden Tower" stammer fra legenden om kongen, der lukkede sin datter inde i tårnet fordi det blev forudsagt, at hun ville blive bidt af en slange og dø. Alligevel fik slangen sneget sig ind i tårnet gemt i en kurv, og datteren døde.
Tårnet ligger på en lille ø midt i Bosporusstrædet med udsigt til både en europæiske og asiatiske side og synes at signalere, at "The World is not Enough" og var da også en oplagt kulisse for James Bond filmen i 1999.

Størstedelen af Istanbuls beboere bor i de mange forstæder på den asiatiske side og valfarter hver morgen til arbejde på den europæiske side. På den asiatiske side ligger den 8 km lange Bagdat gade, en bred allé med træer og butikker og en basar naturligvis.

Fra Prinseøerne kan man se det moderne Istanbul, men ikke høre byen

Fra Prinseøerne kan man se det moderne Istanbul, men ikke høre byen


Støjfri oase

En anden maritim oplevelse er Prinseøerne, fire små øer med gyldne sandstrande, grønne pinjeskove og fortids klostre. Øgruppens navn stammer fra en tid, hvor øerne var eksil for byzantinske prinser og prinsesser. Vi sejler til den fjerneste ø, Büyük Ada, der ligger kun 26 km sydøst for Istanbul.

Efter halvanden times sejlads går vi i land på den 5,4 kvm bilfri ø. Vi kommer helt  ned i tempo, da hestevognen sætter kurs mod Aya Yorgi, det græsk-katolske kloster, der ligger på toppen af øen. Vi kører forbi velholdte træhuse i kolonistil. Et hold skuespillere kommer ud fra kulturhuset og vi lægger især mærke til en kvinde. " De er ved at filmatisere Türkan Saylans liv," fortæller kusken. Det er åbenbart ikke et problem at lave portrætter af kontroversielle personligheder i nutidens Istanbul.

Vandpiber er et hyppigt syn på caféerne i Istanbul

Vandpiber er et hyppigt syn på caféerne i Istanbul


Kusken fører os gennem små gader omgivet af pinjetræer og gør holdt ved Lunapark. Herfra er der 1 km til fods til klostret, hvor munke og præster lever med bøn, meditation og i askese, kun afbrudt af turisternes fodtrin mod klostrets gulve.

Tilbage i Taksim kvarteret går vi om bord i lækker shish kebab i den overfyldte Blomsterpassage, Cicek Pasaji, et smalt lokale fyldt med restauranter på begge sider og opdækkede borde. Bagefter er det tid til elma, tobak med æblearoma, og snik-snak på én af de traditionelle vandpibe-caféer.

Det tager kun en kort flyvetur at komme til Istanbul, men mere end en weekend at udfordre alle sanser.

De små armbånd i Ortoköy er lavet af forgyldt sølv og ferskvandsperler

De små armbånd i Ortoköy er lavet af forgyldt sølv og ferskvandsperler


Yderligere oplysninger om denne rejse til Istanbul

Scanway Tyrkiet eksperten har hyppige afgange til Istanbul og arranger charterrejser og individuelle ophold. Det blå sygesikringskort dækker ikke i Tyrkiet, så sørg for at tegne en privat forsikring inden afrejsen.

Hent programmer om opera, ballet, teater, koncerter og udstillinger på Atatürk Kultur Center på Taksim Square.

Den 5. maj hvert år holder Istanbul "Hidrellez Festival" i Ahirkapi, hvor 100.000 mennesker i alle aldre, med forskellige baggrunde og fra forskellige sociale lag hylder foråret med en gadefest.

Smykkemarkedet i Ortoköy har et lidt andet udvalg end de traditionelle basarer og mange skønne chill out caféer.

Orhan Pamuk, nobelprisvinder i litteratur 2007 har skrevet en essaysamling om Istanbul, "Memories and the City".

Tamarit Parc Resort
Subaru
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt