Azamara Cruice

4.5.17

Af: Linda Danielsen Røygaard Fotograf: Linda D. Røygaard
Bogmærk eller del
 

Tyrkiet: Bodrum ikke kun for jetsettere

Hvidkalkede huse slænger sig op ad bjergsiderne. I havnen ligger flotte luksusskibe side om side med lokale fiskerbåde. Mærkevarekopier, te, krydderier og tyrkiske tæpper til fordelagtige priser. En lille kaninø og et enormt udendørs diskotek. Bodrum er alt inklusiv og byder alle gæster velkomne.

Udsigtspunktet Degirmeni besøges både i dag- og aftentimerne

Udsigtspunktet Degirmeni besøges både i dag- og aftentimerne


Udsigtspunktet Degirmeni

"Værsgo," siger familiefaderen og kaster en "lahmacun" hen til os. Han viser os hvordan en tyrkisk pizza skal spises og kommer tomat, agurker, rocca salat og løg på den tynde dejbund, dækket af småhakket oksekød, bred persille og bulbiber krydderi. Så ruller han den som en dürüm-rulle og spiser.

Vi sidder på cafeteriet Salvaraga ved udsigtspunktet Degirmeni. Her er udsigt til Bodrum Marina på den ene side og Gümbets turkisblå bugt på den anden side, den græske ø Kos og Black Island.

Vindmøllerne står hvide og ranke bag cafeteriet, mens vi skyller lahmacun'en ned med friskpresset granatæblejuice. Indehaveren og hans familie vil ikke have penge for maden, vi siger tak, "Tesekkur ederim", og fortsætter vores tur på Bodrum-halvøen.

Nogle restauranter tilbereder medbragt fisk

Nogle restauranter tilbereder medbragt fisk


Grill din egen fisk

Yalikavak på den nordvestlige side af halvøen er primært et feriehusområde, men her er også barer og beach-clubs, hvor tyrkiske kunstnere optræder.

Ved havnefronten ligger en perlerække af hyggelige restauranter.

På Keyf restauranten med hvide søjler og lyseblå borde og stole bestiller vi grillspyd med fisk, som vi skyller ned med hvid Kavaklidere vin fra Ankara.

Lige bag ved os sælges friskfanget fisk fra en kæmpe fryser, bl.a. rød barbun, som man kan få tilberedt i restauranten for 4 tyrkiske lire (16 kr.).

På vej hen til bussen, står vi pludselig under et pebertræ.

Ved siden af opdager vi et valnøddetræ og på den modsatte sider vokser bougainvillea buske og nerie-blomster. Halvøen er en vifte af farverig bevoksning, som fornøjer øjet.

Danske arkæologer har været med til at rekonstruere Myndosporten

Danske arkæologer har været med til at rekonstruere Myndosporten


Antik bymur

Til de imponerende bygningsværker i verden hører Mausolos' mausoleum.

På vestsiden af Bodrum ved enden af Turgutreis-vejen, ligger Myndosporten, som er én af de to indgange til det ældgamle Halikarnassos.

Det er den eneste overlevende port, som var en del af byens mur. Porten er navngivet efter Myndos, fordi den har retning mod den gamle del af Myndos, nu kaldet Gümüslük.

De vilde kaniner på øen vil gerne have besøg

De vilde kaniner på øen vil gerne have besøg


Kaninøen

I Gümüslük bugten vandrer voksne og børn barfodet på store sten i vandet over til "Kaninøen".

På en miniature ø hopper vilde kaniner fornøjet rundt og springer nysgerrigt hen til de besøgende.

Langs kysten ved Gümüslük står tjenerne udenfor restauranterne og præsenterer deres friskfangede fisk i en balje på fortovet.

Gümüslük har sin egen lille kunstnergade

Gümüslük har sin egen lille kunstnergade


Potpourri af krydderier på Tügütreis markedet

Potpourri af krydderier på Tügütreis markedet


Raffineret køkkenkultur

Det tyrkiske køkken har en rig madtradition baseret dels på mellemøsten, dels på den højtudviklede køkkenkultur, der var knyttet til det osmanniske hof i Istanbul.

Tyrkerne anvender fx allehånde, paprika og kanel ud over persille, hvidløg, citronsaft, yoghurt og krydrede olivenolier i deres mad.

Om lørdagen tager vi derfor en minibus "dolmus" fra Bodrum til Tügütreis for at købe krydderier på lørdagsmarkedet.

Vi køber rigeligt ind til både kød, kylling og fisk og køber også saltmandler, peanuts ristede i honning og strøet med sesam. Det koster det samme for et halvt kilo, som vi betaler for 100 gram derhjemme.

Afsæt to timer til museet på St. Peter Borgen

Afsæt to timer til museet på St. Peter Borgen


Elegante Bodrum

Bodrum ligger ved foden af bjergene, på en halvø ud til Middelhavet. De hvidkalkede huse ligger spredt ud over byen, omkranset af blomstrende bougainvilleaer.

Fra luksusvillaerne nyder de hippe tyrkere fra Istanbul og Ankara og velhavende turister udsigten over det azurblå hav. I havnen vugger træskibe og yachter, og fra de stilfulde barer serveres øl og drinks.

Bodrums vartegn er St. Peter Borgen, hvor påfugle vandrer rundt som et kristent symbol på livet efter døden.

Borgen er bygget på en klippe-halvø mellem to bugter og næsten firkantet.


Johanniterridderne byggede St. Peter Borgen i det tidlige 15. århundrede og blev omdannet til museum i 1961. I dag finder man også flere fine udstillinger i Museet for Undervandsarkæologi her, bl.a. glasvragshallen.

Pashmina sjaler med 30% silke findes i 340 farver

Pashmina sjaler med 30% silke findes i 340 farver


Basarer og shoppingcentre

Hjertet af Bodrum By er havneområdet, hvor butikker, barer og restauranter ligger side om side i de smalle og labyrintagtige gader.

Basargaderne bugner af butikker med skind, guld, pashmina sjaler, souvenirs, mærkevarekopier, te, krydderier og tyrkiske tæpper. Det er almindeligt at prutte om prisen, som man kan forhandle ned til 2/3 eller det halve.

I Rodi eller Tiffany på hovedgaden eller i OASIS Shopping Center sælges der lokale mærkevarer som SARA, Marvi og LTB og udenlandske mærkevarer som Diesel, som man kan spare mellem 30-50% på.

Hovedgaden Cumhurriyet Caddesi (Republic Street) er bedre kendt som ”Bargaden.”

Sent om aftenen lufter turister og lokale jetsettere deres mærkevaretøj på det udendørs Halikarnas diskotek, der brager af musik hele natten.

Ud for Black Island er der vragdykning

Ud for Black Island er der vragdykning


Vragdykning og tyrkisk bad

Sejlture i Bodrum er populære, bl.a. til Karaada (Black Island), hvor der er hot springs og mulighed for mudderbad. Mange af turene er fra kl. 10-17 og inkl. frokost og eftermiddagste, chai.

For ca. 3000 år siden sank et 20 tons tungt skib i Ægæerhavet tæt ved kysten.

Det er det ældste fund på åbent hav og Ulburun-skibet er ifølge National Geographic ét af verdens 10 vigtigste fund i 1900-tallet, så vragdykning i Bodrum er populært.

Der er mulighed for at dykke ved Black Island eller man kan tage et PADI-dykkercertifikat på fire dage for 350,- Euro.

Vil man hellere plaskes til med vand og få en silkeblød hud, så er tyrkisk bad "hamam" svaret. På Diamond Bodrum Hotel kan man vælge mellem en eller to timers velvære til 35 eller 65 Euro.

På to timer får jeg dampbad, kommer i sauna, bliver skrubbet ren for døde hudceller og får sæbemassage. Jeg hviler, får ansigtsmaske af mudder og endnu en massage med mælk og vanilje.

Bagefter er min hud blødere end en babys og min adrenalin forsvundet helt til næste morgen, hvor vi rejser hjem indhyllet i en duft af krydderier fra håndbagagen.

Bodrum har en lang og begivenhedsrig historie

Bodrum har en lang og begivenhedsrig historie


Bodrums historie

Bodrum hed tidligere Harlikarnassos. Siden Kong Mausolos tid har Bodrum været en vigtig by indenfor bådbygning.

Ptolemäus fra Egypten fik bygget sine krigsskibe her 300 år før Kristus. Perserne invaderede Harlicarnussus 546 år før Kristus, og efterfølgende regerede Persiske prinser over byen.

Under Kong Mausolus blev byen hovedsæde for staten Karia. Byen blev regeret af både egyptere, romere, græske soldater og Alexander den Store, men i det 13. århundrede blev riget overgivet til tyrkerne.

I starten af 1500-tallet regerede grækerne over Halicarnussus, men i 1522 blev halvøen en del af Det Osmanniske Rige.

En tyrkisk pizza, lahmacun, er fyldt med salat og friske grøntsager

En tyrkisk pizza, lahmacun, er fyldt med salat og friske grøntsager


Det tyrkiske køkken

Det tyrkiske køkken er typisk bygget op om menuer med supper eller mange små forretter, "mezze", der kan være syltede grøntsager, auberginer i forskellige varianter, skaldyr, salater, fyldte vin- eller kålblade, oliven osv.

Hovedretterne er okse- eller lammekød, ofte grillstegt, og der spises meget fisk.

Desserterne er søde kager eller frugt og måltidet afsluttes med tyrkisk kaffe eller te, "chai".

Til maden drikker tyrkerne deres nationaldrik, anissnapsen raki, som blandes med lige dele vand.

Primo Tours
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt