Isabella

20.7.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Busrejse til Dresden (1/2), Tyskland

Vi har skiftet fra opsamlingsbusserne, der kommer fra forskellige dele af landet, og kufferterne er lastet i den bus, som skal bringe os til Dresden. Kaffe og rundstykker er serveret og nu kan vi slappe af med en god bog, en kryds og tværs eller betragte landskabet udenfor, mens chaufføren bringer os sikkert fremad på de tyske motorveje.

InterCity Hotel Dresden

InterCity Hotel Dresden


InterCity Hotel i Dresden

Først på turen gennem Slesvig beretter rejselederen om de dansk-tyske krige i 1850 og 1864, men ellers er her ro det meste af vejen mod vores hotel i Dresden.

Undervejs har vi nogle stop ca. hver anden time, hvor vi bl.a. kan købe frokost på en af rastepladserne.

Hen under aftenen er vi fremme på vores hotel InterCity Hotel Dresden, der serverer rigtig god aftensmad og har en morgenbuffet, der heller ikke mangler noget.

Hotellet er et typisk buisness-hotel uden udenomsfaciliteter. En lille bar og nogle få siddepladser i receptionen er slet ikke nok til de mange gæster. Da her heller ikke er mulighed for at sidde udenfor ved borde og stole, søger gæsterne i stedet ind mod centrum, hvor der er masser af fortovsrestauranter.

Hotellet ligger lige ved hovedbanegården, hvor der er supermarked, og kun godt 100 meter fra den populære gågade Prager Strasse.

Som ekstra service får vi alle et turkort til byens busser og sporvogne, som gælder under hele vores ophold.

Frauenkirche på Neumarkt

Frauenkirche på Neumarkt


Byvandring i Dresden

På dagens spadseretur går vi op ad Prager Strasse, hvor helt moderne bygninger, modeforretninger, stormagasiner og restauranter præger bybilledet.

Første stop er ved Altmarkt, den store gamle markedsplads, hvor kulturpaladset, opført i gedigen russisk stil, ligger.

Herfra spadserer vi til Frauenkirche (Vor Frue Kirke), der står som et monument for den genopførte by.

I februar 1945 sønderbombede de allierede byen og så godt som alle bygninger blev ødelagt. Mere end 25.000 indbyggere samt omkring 10.000 flygtninge, der havde søgt ind til byen efter russernes fremmarch fra øst, omkom.

Frauenkirche stod i to dage, inden sandstenene kollapsede under kirkekuplens vægt. Kirken lå hen i ruiner i mange år og i 1960'erne begyndte man at organisere genopbygningen. Først i 2005 kunne man atter indvie Frauenkirche, der er genopført i dens oprindelige barokke skikkelse fra 1743. Det tog dengang kun 17 år at bygge dette pragtværk.

De lyse sandsten er nye, mens de mørke, sodsværtede er de originale, som det gennem et stort arkæologisk puslespil er lykkedes at sætte på den rette plads.

Kong August den Stærke

Kong August den Stærke


Over Elben til Neustadt

Vi fortsætter på egen hånd gennem den genopførte barokke bydel, hvis arkitektoniske udformning i høj grad skyldes kong August den Stærke (1670-1733).

Et af de monumenter som overlevede bombardementet er Fürstenzog - en mere end 100 meter lang vægdekoration udført i Meissen-porcelænskakler - der viser et optog af saksiske fyrster.

Via broen Augustusbrücke kommer vi over Elben til Neustadt og kan fra denne side betragte den karakteristiske profil af det barokke Dresden med tårne og spir, hvor den katolske katedral (Hofkirche) dominerer billedet.

For enden af broen ved Hauptstrasse står en forgyldt statue af August den Stærke højt til hest og peger fremad mod den nye bydel.

Lidt op ad hovedgaden finder vi Treikönigkirche, hvis oprindelige plads var ved den gyldne statue. Men kirken blev flyttet i 1732, ødelagt i 1945 og genopført i 1980'erne.

Midt i det store paradeanlæg Zwinger

Midt i det store paradeanlæg Zwinger


Zwinger

Tilbage i Altstadt spadserer vi via det kongelige palads forbi kolerabrønden – bygget i 1846 som tak for at Dresden gik fri af koleraepidemien - og finder på den anden side af gaden Zwinger.

Dette senbarokke bygningsværk blev oprindeligt skabt fra 1710 til 1728 som et sted, hvor man kunne holde kongelige parader. Tillige var her et orangeri for eksotiske planter.

Den store plads med flere fontæner er omkranset af pavilloner og porte, hvoraf en - Kronentor - har en forgyldt kongekrone som tag.

I dag indeholder dette smukke bygningsværk flere museer.

Applaus efter koncerten med finske Camilla Nylund, chefdirigent Christian Thielemann, tyske Anja Harteros samt helt vidunderlige amerikanske Christine Goerke

Applaus efter koncerten med finske Camilla Nylund, chefdirigent Christian Thielemann, tyske Anja Harteros samt helt vidunderlige amerikanske Christine Goerke


Semperoperaen

Et af byens andre markante bygningsværker er Semperoperaen, der oprindeligt stod færdig i 1841. Sidste forestilling før lukningen under krigen den 31. august 1944 var Carl Maria von Webers opera Jægerbruden, der også var den forestilling man genåbnede operaen med efter rekonstruktionen i 1985.

Vi er så heldige at være her, netop da man fejrer 150 års dagen for Richard Strauss fødsel og har fået billetter til koncerten med Sächsische Staatskapelle Dresen - et af Verdens ældste orkestrer - under ledelse af chefdirigenten Christian Thielemann.

Koncerten, der giver uddrag fra nogle af Strauss operaer, vises på storskærm på pladsen foran operaen og transmitteres til flere lande bl.a. Danmark.

Det er som regel altid muligt at få billetter til operaen, hvor man også kan komme på rundvisning i dagtimerne.

Besøg i museet på Meissen porcelænsfabrikken

Besøg i museet på Meissen porcelænsfabrikken


Porcelænsfabrikken i Meissen

På en eftermiddagsudflugt til Meissen besøger vi porcelænsfabrikken og får et indblik i fremstillingen af disse kostbare kopper og kander, vaser og figurer.

Det var August den Stærke, der var så vild med porcelænet fra Kina, at han satte sin dygtige alkymist Johann Friedrich Böttger til at løse gåden for porcelænsfremstillingen, der i århundreder havde været en kinesisk hemmelighed.

Det lykkedes og siden har Meissen-porcelæn været verdensberømt.

Vi ser også det omfattende museum med adskillige tusinde udstillede genstande fordelt på tre etager.

Efter besøget er der tid til at ”løbe” rundt i byen og bl.a. se den højtliggende Meissen Domkirke, hvorfra der er en flot udsigt dels over Elben, dels over byens røde tage.

Primo Tours
Outwell
Subaru
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt