Azamara Cruice

22.4.10

Af: Poul Hedemann Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Tyskland: En weekendtur i Berlin er oplagt

Berlin er en oplagt mulighed til den korte ferie. Rejsearrangørerne har naturligvis fået øje på dette rejsemål, men mange danskere - og tallet er stigende - vælger den individuelle rejse. Således blev det til 486.000 danske overnatninger i 2009.

Berlins fjernsynstårn ved Alexanderplaz

Berlins fjernsynstårn ved Alexanderplaz


Problemer og trængsler på Schönefeldt lufthavnen

Mange tager i dag flyet til Berlin. Især efter at Easy Jet for få år siden begyndte at flyve til Schönefeldt lufthavnen til priser, som ikke mange kan hamle op med. København Berlin/retur kan gøres fra knap 400 kr. - inkl. skatter og afgifter – afhængig af dato.
Jeg prøvede forbindelsen. Det var en aftenafgang og alt fungerede perfekt. Easy Jet afgik præcist og flyvetiden var 35 minutter.
Mange af de danske flyrejsende valgte denne aften at tage hurtigtoget fra Schönefeldt ind til byen – og for den førstegangsbesøgende i lufthavnen blev det en lidt sur oplevelse.
Vi der rejste med Easy-Jet bevægede os ud af lufthavnsbygningen mod toget, dirigeret af pile som viste vejen. Men uden for bygningen ophørte pileskiltene, og alle spejdede efter hjælp eller vejledning. Hjælpen kunne man uden tvivl have fundet inde i lufthavnsbygningen, men ikke her, hvor pilene endte.

En bus ankom med en ikke særlig meddelsom chauffør, og heller ikke i bussen fandt man nogen turistvenlig information. Flere danske rejsende begyndte at mumle noget om en elendig service.
Bussen gjorde holdt ved banegården, og tvivlen meldte sig. Skulle man stå af og springe på toget, eller blive i bussen og fortsætte – ja, hvorhen til?
Chaufføren virkede ret uengageret. Her var ikke megen hjælp at hente. De fleste valgte at stige af.
På den fuldstændig øde banegård var alt lukket og slukket. Klokken nærmede sig 22.30. Ikke et eneste levende menneske, der kunne vejlede, var i sigte. Heller ingen informative skilte fandt vi.
Efter lidt løben frem og tilbage nåede vi perronen, hvor der blev skiltet med, at et tog ville afgå kl. 22.54. Det dukkede først frem af mørket kl. 23.30. Informationen over højtaleranlægget blev leveret på skrattende tysk, som ingen forstod et kuk af.
På toget var der en konduktør, som venligt vejledte om, hvordan vi kom til vort bestemmelsessted efter togskifte. Oplysningen skulle senere vise sig at være forkert!
Alt i alt tog det over 2 timer for en os trætte danske rejsende at nå fra lufthavnen til stationen ved Zoo. Under normale forhold skulle turen kunne klares på 45 min.

Det ville være god service, om Easy Jet udleverede en præcis plan for, hvordan den rejsende kan komme fra lufthavnen til byen. Megen ærgrelse vil dermed blive sparet.

Holocaust-monumentet i Berlin

Holocaust-monumentet i Berlin


Berlin Excelsior Hotel

Berlin har de senere år skruet vældig op for turistsmilet. Gæsterne vælter ind og det ene nye hotel efter det andet skyder i vejret.
På det centralt beliggende 4-stjernede Berlin Excelsior Hotel på Hardenbergerstrasse 14, tæt ved stationen Zoologischer Garten, er der stor optimisme, men også lidt bekymring.
Hoteldirektøren har, efter mange år i den tyske hotelbranche, fingeren på pulsen.
Han fortæller, at det enorme hotelbyggeri i Berlin i disse år stiller store krav til hotellerne, hvis man skal kunne fastholde belægningsprocenten. Det forudsætter en løbende vækst i antallet af overnattende gæster.

- Konkurrencen er benhård for hotellerne. De 4-stjernede er nødt til at sænke priserne – man kunne også sige, at vi sætter priserne ”en stjerne” ned. Men det giver så flere turister og gæster, og det kan vi glæde os over, siger hoteldirektøren og fortsætter:

- Vi får flere og flere danske gæster, men ellers har vi gæster fra hele verden.
Mange booker i dag direkte eller via bookingsystemer. 60 procent af alle vores bestillinger kommer ad de kanaler.  En kundegruppe, der er på fuld fart frem, er kineserne. Fra den side af kloden venter vi en meget stærk vækst. Berlin er i dag en fantastisk by, som har utroligt meget at tilbyde sine gæster. Vores beliggenhed er meget central, og vi kan mærke, at vore gæster sætter stor pris på det.

Venner mødes foran Brandenburger Tor

Venner mødes foran Brandenburger Tor


Restaurant Zur Nolle

En af de gedigne og populære mellemklasserestauranter i Berlin er Restaurant Zur Nolle. Den ligger rent bogstaveligt lige under togbanen i Georgenstrasse tæt ved Fridrichstrasse.
Som et ekstra krydderi får glas, tallerkener og gæster en fin lille rystetur, hver gang toget ovenpå suser forbi, men det er ikke nyt for berlinerne. Før krigen var der også restaurant her, så kom genopbygningen, hvor stedet blev indrettet som biograf. Efter murens fald genopstod restauranten som ”Zur Nolle” i den gamle hyggelige berliner stil.
Frau Patricia Welsch, der har travlt med at servere, fortæller: - Vi har rigtig mange gæster fra Danmark her. Også mange grupper. De nyder den gode klassiske tyske mad, som vi byder på, og den særlige stemning vi har. Spargel (hvide asparges) med wienerschnitzel rammer lige i danskernes smag, når der er sæson for det.  Prisen er ca. 14.00 euro (lidt over 100 kr.) og en fadøl dertil koster 3.00 euro.  

Berlins Domkirke - arkitektur af lidt ældre dato

Berlins Domkirke - arkitektur af lidt ældre dato


Arkitekturen er en oplevelse

Berlin har siden Murens fald været en gigantisk byggeplads. Arkitekter - de allerbedste - fra hele verden, har præsteret den ene mere fantastiske bygning efter den anden. Berlin er i dag en arkitektonisk perle.

Norman Foster ombyggede Rigsdagsbygningen og satte den gigantiske glaskuppel på. I dag rummer bygningen den tyske forbundsdag (gruppebesøg bør forhåndsanmeldes, da besøgskøen er lang).

Kanslerens hus, som Axel Schultes var arkitekt på, er en pragtbygning i fint samspil med parlamentsbygningen (arkitekt Stephan Braunfels) overfor og rigsdagsbygningen.

På Pariser Platz ved Brandenburger Tor har amerikaneren Frank O. Gehry tegnet den særprægede DG-Bank bygning, hvor især den indre atriumgård med dens asymmetriske glaskonstruktion er et kik værd.

I Friedrichstrasse 75 finder man den franske arkitekt Jean Nouvels Galeriies Lafayette. Jean Nouvel er mester i at arbejde med glas, og det ser man tydeligt her, hvor hele facaden er dækket af glas, som på flotteste vis reflekterer de omgivende bygninger.

I kvarteret omkring Schützenstrasse, Markgrafen, Zimmerstrasse, Charlottenstrasse, har den italienske arkitekt Aldo Rossi givet sit bud på et utraditionelt bolig- og kontorområde. Her ovenpå resterne af den gamle berlinmur oplever man arkitektens dristige valg af farver og facadeudtryk. En af facaderne er til eksempel en kopi af Pallazzo Farnese fra 1500-tallets Rom.

I 1991 udskrev Berlin en international arkitektkonkurrence, hvor gigantopgaven lød på at omskabe 480.000 m2 i og omkring Potsdamer Plads til et nutidigt miks af shopping, fornøjelse, kultur, business, kontorer og beboelse. Mange af verdens bedste arkitekter bidrog til løsningen af opgaven. Den tysk-amerikanske arkitekt Helmut Jahn tegnede således Sony-området med det 103 m høje Sony-tårn.

Berlins arkitektur er et velvalgt tema for både individuelle gæster og grupper. Der er råmateriale til mange dages sightseeing.
En oplagt idé må det være for danske turoperatører at arrangere rejser til Berlin, som fokuserer på byens enestående moderne arkitektur.
Ingen hovedstad i Europa når den til sokkeholderne på dette punkt, mener jeg.

Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Torre La Sal
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt