Isabella

25.8.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Flodkrydstogt på Rhinen til Rüdesheim, Tyskland

Før vi kommer op denne morgen har skibet forladt Koblenz, hvor vi lå i nat, og har passeret Deutsches Eck - Det Tyske Hjørne - hvor Moselfloden løber ud i Rhinen. Vi bruger formiddagen på soldækket, hvor vi igen har betagende udsigter til romantiske slotte, middelalderborge og gamle ruiner, mens vi sejler op ad strømmen mod Rüdesheim am Rhein.

Den lokkende Lorelei ses på bredden lidt før Loreleiklippen passeres mod strømmen

Den lokkende Lorelei ses på bredden lidt før Loreleiklippen passeres mod strømmen


Loreleiklippen

Rhinen, der har sit udspring i de schweiziske alper, er med sine 1.234 km blandt de længste floder i Europa. Den løber mod nord/nordvest gennem Tyskland og Holland til sit udløb i Nordsøen (hvor floden kaldes Waal).

Og det er en travl trafikåre - både hvad angår flodkrydstogtsskibe, udflugtsskibe, fragtpramme og private motorbåde, men også med jernbaner og veje der løber på begge sider af floden. Ustandseligt kører her både persontog og lange godstog.

Men Rhinen er også romantik og sagnomspundne historier. Hvem kender ikke dramaet om Rhinguldet i Niebelungens Ring med helten Sigfried sat i ord og musik af Richard Wagner?

Mere kendt er måske sagnet om nymfen Lorelei, som minnesangere siden middelalderen har sunget om til klangen af deres lyrer. Denne kvinde med det gyldne lange hår kunne med sin lokkende sang og ualmindelige skønhed trække søfolkene i dybet ...

Det skete netop på et af de smalleste steder på Rhinen, hvor en 120 meter høj og stejl klippeside rager ud i floden og presser vandet sammen og gør strømmen stærkest. Ikke nok med det, så er stedet også fyldt med lumske klipper som kun rager op over vandet ved lavvande og som de sejlende gennem tiderne er grundstødt på.

Lorelei har kostet mange en sømand livet ...

Digteren Heinrich Heine har sat ord på sagnet om Lorelei med musik af Frederich Silcher.

Moder Tyskland - Germania

Moder Tyskland - Germania


Niederwalddenkmal

Ved ankomsten til Rüdesheim am Rhein venter vores bus og kører os de få kilometer op til Niederwald monumentet.

Denne 38 meter høje statue af moder Germania med den kejserlige krone i den ene hånd og sværdet i den anden blev rejst i 1883 til minde om et forenet tysk kejserrige efter den fransk-preussiske krig i 1870-71.

Få meter fra monumentet ses Niederwals Templet opført i 1788 i antik græsk stil med søjler.

Fra begge steder er her en enestående panoramaudsigt ud over vinmarkerne omkring Rüdesheim samt Rhindalen og floden.

Templet ved Niederwald med Rhinen i baggrunden

Templet ved Niederwald med Rhinen i baggrunden


Vinsmagning i Rüdesheim

Vinsmagning i Rüdesheim


Vinsmagning hos Georg Breuer

Tilbage i Rüdesheim bydes der på vinsmagning i vinhuset Georg Breuer, der er en af de kendte vinbønder i Rheingau-området.

Under hvælvingerne i den hyggelige kælderetage får vi en fremragende præsentation af forskellige vine og forklaringer på hvorfor netop vinen fra Rhinen er af topkvalitet.

Efterfølgende er det er naturligvis muligt at handle i vinhusets butik.

Adelsgårde Bömershof

Adelsgårde Bömershof


Rüdesheim am Rhein

Efter vinsmagningen er der tid til selv at gå på opdagelse i denne lille, men verdensberømte vinby.

Helt tilbage i 1950'erne valfartede danske turister til byen, enten på busture eller på campingferier. Alle skulle ned og opleve stemningen specielt i Drosselgade og Oberstrasse.

Den hyggelige by er naturligvis præget af de hundredtusindvis af turister som besøger byen. Her er masser af fortovscaféer og souvenirbutikker ved - og i de klassiske bindingsværkshuse, der omkranser byens blomsterprydede torve og brostensbelagte stræder.

På en spadseretur gennem Rüdesheim oplever vi også middelalderborgen og ser en af de smukkeste adelsgårde Bömershof med Sigfrieds Mekaniske Musikkabinet.

Livlige Drosselgasse

Livlige Drosselgasse


Drosselgasse - livsnerven i Rüdesheim

”Wein, weib und gesang” opleves i den festlige Drosselgasse. Gyden, der er 144 meter lang og blot to meter bred, er spækket med hyggelige og sjove beværtninger, hvorfra der lyder musik og sang. Drosselgasse er tysk ”gemütlichkeit”.

Allerede nu om eftermiddagen er her fest, idet de lokale blander sig med turisterne og sætter gang i stemningen, mens musikerne spiller op. Her er det ikke usædvanligt at få sig en svingom …

Her er også mere fredelige restauranter, hvor der serveres rigtig god mad – men vi spiser jo også godt på skibet ...

Har man kræfter til det, er det muligt at besøge Drosselgasse hen på aftenen og evt. smage på den berømte Rüdesheimer Kaffee, da vi bliver liggende i Rüdesheim til næste morgen, hvor vi sejler tilbage ned af Rhinen mod Koblenz ...

Campingferie 650,-
Primo Tours
Subaru
Outwell
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt