La Quercia

8.1.16

Af: Poul Hedemann Fotograf: Wernigerode Tourismus
Bogmærk eller del
 

Genopdag Harzen, Midttyskland

For 50-60 år siden gik udlandsrejsen sjældent længere end til Harzen. Dengang rejste man med toget eller med egen bil, hvis man da var så heldig, at havde sådan en.

Slottet i Wernigerode, Harzen

Slottet i Wernigerode, Harzen


Gammelt turistnmål populært igen

- Sådan er det ikke længere. Harzen er igen ved at blive opdaget af de danske turister. Besøgstallet er i stigning. Ikke mindst på grund af busrejseselskaberne, fortæller hoteldirektør Björn Rosenberg fra HKK Hotel Wernigerode.

- Men vi har også meget at tilbyde den individuelle danske turist. På vort hotel tilbyder vi fx forskellige interessant tema-ophold.  ”Unterwegs in Wernigerode” er et af dem. Her får man tre overnatninger med morgenmad og middage alle dage i et topmoderne hotel samt adgangsbilletter til Wernigerode Slot, Harzmuseum samt en guidet byrundtur i den gamle by.

- Vi leverer valuta for pengene, lyder det fra Björn Rosenberg.

Kleinstes Haus

Kleinstes Haus


Imponerende Wernigerode

Wernigerode, hvor tidligere kejsere og konger blev modtaget, rummer en stor og synlig historisk fortælling. Skønt beskadiget under krigen, er Wernigerode nu igen bygget op til den smukke middelalder by, den var engang. I nyere tid – før murens fald i 1989 – var byen også stedet, hvor de gamle DDR-pampere søgte hen, når de trængte til at slappe af fra alle aflytningerne og hele partibureaukratiet.

Som gæst i byen bliver man imponeret. Byen er fyldt med fornemme bindingsværkshuse, og turisten er tæt på at føle sig sat flere hundrede år tilbage i tiden, når man spadserer i de snævre, krogede gader og stræder, for til slut at sætte sig tilrette med kaffe og kage på et af de mange hyggelige konditorier og cafeer.

Parkeringsforholdene er ikke helt lette i centrum, men der er heldigvis flere gode parkeringshuse, fx i forbindelse med HKK Hotel Wernigerode. Med base i Wernigerode er der mange muligheder for udflugter til andre smukke Harz-byer eller til gode spadsereture i egnen omkring bjerget Brocken (Bloksbjerg).

Toget til Brocken (Bloksbjerg)

Toget til Brocken (Bloksbjerg)


Harzer Schmalspurbahnen

En populær måde at komme til Brocken på, er at tage den gamle jernbane fra Wernigerode - Harzer Schmalspurbahnen.

Turen tager godt en time til Schierke, som for mange er udgangspunktet for en god travetur i bjergene.

Vil man helt op til Brocken i 1142 m. højde, så skal man regne med i alt 1 ¾ times togtur.

Rådhuset i Wernigerode

Rådhuset i Wernigerode


Mange skønne byer omkring Harzen

Mange andre byer i Harzen - ikke mindst Goslar og Quidlingburg er værd at besøge.

Quidlingburg er opført på UNESCOs kulturarvsliste, og byen er med sine over 1200 velholdte bindingsværkshuse et levende museum.

I kejserbyen Goslar er den gamle bydel også opført på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Det samme gælder det tidligere bjergværk Rammelsberg, som ligger lidt uden for Goslars centrum.  Her oplever man, bl.a. på ture ned i mineskakterne, et af de mest originale industri-kulturelle museer i Europa.

I Goslar finder man også det mægtige slot Kaiserpfalz med dets enestående kunstskatte.

Der er altså mange god grunde til at besøge Harzen, og fra Danmark er der gode forbindelser, hvis man ønsker at køre selv.

Jyder og fynboer kører nemmest via Hamburg, mens bilister fra Sjælland og Lolland/Falster med fordel kan tage færgerne til Tyskland.

Færge til Tyskland

Morgenfærgerne fra Scandlines fra både Rødby og Gedser giver mulighed for at nå Harzen i bil inden eftermiddagskaffen.  

Om man vælger den ene eller den anden vej betyder ikke meget for den tid, det tager at nå Harzen. Men kan man lide at variere køreturen lidt, så er det ikke nogen dum idé at tage Gedser-Rostock forbindelsen på udrejsen (overfartstid: 1 ¾ time) og Puttgarden–Rødby (overfartstid: 3/4 time) på hjemrejsen. Hjemrejsen giver så en yderligere mulighed for at gøre holdt i Lübeck.

Bemærk, at Scandlines tilbyder economy-billetter, men det kræver forudbestilling i god tid.

Miljømærkat er ikke påbudt i Harzen.

Outwell
Campingferie 650,-
Subaru
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt