Riis Rejser

3.1.17

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Julemarked i Dresden – så fås det ikke bedre

Julemarkeder i og omkring Danmark har aldrig været mere populære rejsemål end i dag, og de er helt ideelle til kortere ferie i november og december måned. Jeg er hoppet om bord i en af Riis Rejsers busser med dansk guide. Målet er Dresden, hvor et af Europas ældste julemarked findes.

Under turen er der pauser - med kaffe og hyggesnak.

Under turen er der pauser - med kaffe og hyggesnak.


Behagelig tur til Dresden

To dage før ankomst til hyggelige Dresden, rejste vi i samlet flok fra Danmark.

Riis Rejser har over 50 forskellige opsamlingssteder, så næsten uanset hvor du bor i landet, går bussen altid tæt på. Herefter mødes alle syd for Kolding inden bussen sætter kurs mod Tyskland.

Det er en utrolig behagelig måde at rejse på, så du kan slappe af allerede når du forlader dit hjem.

Der er god stemning i bussen og ca. hver anden time holdes der pause, hvor der er serveres kaffe og du kan komme ud og få frisk luft og strække ben. Her begynder gruppen også så småt at lære hinanden at kende. Snakken går allerede lystigt.

Elben snor sig nydeligt igennem byen.

Elben snor sig nydeligt igennem byen.


Dresden ligger smukt ved Elben

Efter indkvartering i Dresden, på et af byens moderne hoteller, er det blevet tid at se nærmere på den by vi alle er kommet for at se.

Dresden er hovedstad i den tyske delstat Sachsen, der ligger 160 km syd for Berlin. Byen er grundlagt ved floden Elben breder og har i dag over 500.000 indbyggere.

Her er utrolig meget at se og opleve, så det er godt vi har bussen, så vi kan komme rundt til de seværdigheder, der ikke lige ligger i gåafstand fra hotellet. Vi besøger bl.a. byen smukke banegård, før vi sættes af i centrum.

Foran Vor Frue Kirke troner en statue af Martin Luther.

Foran Vor Frue Kirke troner en statue af Martin Luther.


Byens gamle bydel

Dresdens gamle bydel, der blev grundlagt ved Elbens flodbred i det 6. århundrede, er historisk set yderst interessant.

I slutningen af anden Verdenskrig blev byen total sønderbombet, efter et kontroversielt bombardement fra allieredes side. Ødelæggelserne var katastrofale.

Mange gamle og smukke bygninger som f.eks. Vor Frue Kirke (Frauenkirche) blev jævnet med jorden og mange ruiner har stået uberørt langt op i 1990´erne.

Det var derfor også en glædens dag, da den nye kirke blev indviet 29. oktober 2005. Nu troner den majestætisk midt på byens store torv, og er på mange måder hele byens pulserende hjerte.

Julemarkederne er hyggelige om dagen, men når mørket sænker sig viser de sig smukkest.

Julemarkederne er hyggelige om dagen, men når mørket sænker sig viser de sig smukkest.


En smuk kulisse

Dresdens gamle bydel danner en smuk kulisse om alle de julemarkeder, som du kan opleve i byen. Og det er jo derfor vi er her.

De mange julemarkeder er på ingen måde ens. Hvert marked har sit eget tema, så selvom det overordnede tema er jul, er de alligevel meget forskellige.

Du kan få lang tid til at gå med at besøge de mange boder, hvor der er smagsprøver, og tyskerne fortæller meget gerne om deres forskellige håndværk og traditioner. Og så skal du have god tid til at smage den gode Glühwein.

Striezelmarkt er et af Tysklands ældste julemarkeder.

Striezelmarkt er et af Tysklands ældste julemarkeder.


Julemarked siden 1434

Jeg er imponeret over hvor meget de har gjort ud af det og selv om luften er kold og man kunne have tendens til at fryse om lårene, så er det som om det hele forsvinder midt i al julehyggen.  Eller måske er det glühweinen, der virker?

Jeg har gemt det største julemarked til sidst. Striezelmarkt er et af Tysklands ældste julemarkeder. Det første marked blev afholdt i år 1434, så godt 580 julemarkeder har været afholdt på denne plads.

Her er ganske imponerende, om end ikke så hyggeligt som på det julemarked der ligger ved Vor Frue Kirke. Her mærkes det tydeligt, at boderne er mere kommercielle og organiserede, men ikke noget, der går ud over oplevelsen.

Mangler du nyt julepynt? Så er der rigeligt i boderne på Striezelmarkt.

Mangler du nyt julepynt? Så er der rigeligt i boderne på Striezelmarkt.


Striezelmarkt hyggeligt om aften

Striezelmarkt besøges af utrolig mange hver eneste aften, men i weekenderne er der selvfølgelig mest run på. Vi er her i hverdagene og her er der bedre plads ved både boderne og spisestederne.

Det er også hyggeligt bare at sætte sig og nyde livet. Her vil du uden tvivl blive imponeret over hvor mange kræfter tyskerne lægger i udsmykningen.

På mange måder går både hygge, stemning og den gode oplevelse op i en højere enhed. Som ved de andre julemarkeder i byen, er her bare mest hyggeligt om aftenen.

Super hyggelig ferie

Vi har tre hele dage i Dresden, og den ene dag besøger vi også porcelænsfabrikken Meissen i byen af samme navn. Den ligger 25 km nord for Dresden og alt i byen handler om porcelæn, som er blevet fremstillet på stedet siden 1710.

Der er også tid til at sove længe, stå på skøjter, smage specialiteter og drikke mere Glühwein. Den helt store bonus er, at du i den grad kommer i julestemning.

Det er både sjovt og hyggeligt at tage en tur på den udendørs skøjtebane.

Det er både sjovt og hyggeligt at tage en tur på den udendørs skøjtebane.


Primo Tours
Outwell
Campingferie 650,-
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt