Subaru

8.4.10

Af: Poul Hedemann Fotograf: Tourismus Saarland
Bogmærk eller del
 

Tyskland: Saarland - i europæisk top

Saarland har seværdigheder i verdensklasse og udover den smukke natur omkring Saar-floden, lever man her sit eget stille liv, lidt upåagtet af danske turister.

Det gigantiske jernværk Völklinger Hütte

Det gigantiske jernværk Völklinger Hütte
Fotograf: Tourismus Saarland


Man kan finde området syd for Trier. Mod nordvest grænser det op til Luxembourg og mod vest har det grænse mod Frankrig. Det er ikke et område, den danske bilturist plejer at køre igennem - eller til. Og det er en skam.

En helt enestående oplevelse er Völklinger Hütte, det gigantiske jernværk fra 1881, som i 1994, 8 år efter lukningen af værket, af Unesco fik det blå stempel som en bevaringsværdig kulturarv i verdensklasse. Men også Villeroy & Boch Samlingen med Keramikmuseet i byen Mettlach er værd at besøge. Tæt ved Moselfloden og grænsen til Luxembourg, mellem byerne Borg og Oberleuken, finder man en tredje seværdighed - en flot udgravning og genopbygning af et stort romersk villaanlæg - Römische Villa Borg.
Der er nok at se i Saarland.

Forvandlingen til museum

Völklinger Hütte ligger i byen af samme navn, ca. 10 km. vest for Saarbrücken, tæt ved floden Saar.  
I silende oktoberregn besøgte jeg det gamle jernværk, der engang var et af verdens største, og det var en oplevelse ud over det sædvanlige. Jernværket står helt intakt med højovne, blæseovne, kæmpe gasrør, maskinhaller etc., så man skulle tro, at den sidste arbejder lige havde forladt det.

Vi spadserede i et par timer rundt i en lille del af det 600.000 m2 store område, både udendørs og indendørs. Regnen løb ned af de rustne højovne og de mange udendørs jernkonstruktioner og det var uhyggeligt at tænke på, at her, under de værst tænkelige betingelser, sled og slæbte tusindvis af tvangsarbejdere under 2. verdenskrig med at producere stål til krigsmaskinen.  
I stålværkets storhedstid arbejdede her 17.000 hver dag på Völklinger Hütte. Mange i ulidelig høj varme nær ovnene.

Under krigen blev de fleste tyske fabrikker og militære anlæg sønderbombet af de allierede, men Völklinger Hütte blev skånet. Direkte efter ordre fra general Charles de Gaulle, som havde den bagtanke, at jernværket skulle overtages af Frankrig efter krigen, så et intakt værk var naturligvis at foretrække, men helt sådan gik det som bekendt ikke. Værket forblev på tyske hænder.

I dag kan vi så glæde os over, at vi kan få lov til at besøge dette enestående sted. Völklinger Hütte står i dag ikke bare som et minde om en stor industriel epoke i Europæisk udvikling, men store dele af det oprindelige stålværk er nu indrettet til også at kunne vise udstillinger i unikke omgivelser. Udstillinger af malerier, fotografier og kunst af enhver art, og ikke at forglemme - der arrangeres også koncerter og levende optræden i de gamle fabrikshaller.
Om natten er områdes installationer belyst, og de industrielle anlæg fremstår som farvede skulpturer mod den nattesorte himmel. Kunstneren er Hans Peter Kuhn.
Der arrangeres udendørs guidede ture i forskellige dele af området, hvilket man skal melde sig til på forhånd, ligesom der er specialadgang til de forskellige kunstudstillinger, koncerter, mv.

Villeroy & Boch Samlingen med Keramikmuseet

Villeroy & Boch Samlingen med Keramikmuseet
Fotograf: Tourismus Saarland


Porcelæn i 250 år

Fortsætter man fra Völklingen nordpå ad landevejen langs Saarflodens østbred, når man efter en times kørsel Mettlach, hvor en anden oplevelse venter: Villeroy & Boch Samlingen med Keramikmuseet.
Her i et tidligere kloster viser en af Europas fineste porcelænsfabrikker, hvad de har været i stand til at skabe siden starten i 1748. Ingen har påvirket den europæiske opfattelse af, hvordan et smukt bord skulle dækkes, bedre end dem. Og vi ser det hele her. Glas, tallerkener, tekander, skåle, etc. gennem 250 år og frem til nu, hvor kollektionen er udvidet til også at omfatte badeværelses- og køkken installationer.
I parken til museet har kunstnerne André Heller og Stefan Szczesny skabt en kæmpestor keramik installation. Langt fra så imponerende som museet, men da et besøg værd.
Er man i købehjørnet ligger der i nærheden forskellige butikker, som bl.a. sælger 2. sorteringsvarer til fornuftige priser.

Var jeg busturoperatør ville jeg omgående dirigere busserne via Saarland. For den kulturelt nysgerrige turist venter der et par rigtig store og gode oplevelser.
På hjemmesiden kan man læse nærmere om stedes mange forskellige særudstillinger og aktiviteter.

Torre La Sal
Subaru
Campingferie 650,-
Outwell
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt