Isabella

12.8.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Trier - Tysklands ældste by

Efter den store morgenmadsbuffet i skibets restaurant - og her mangler intet - finder vi plads på soldækket og nyder landskabet med de solbeskinnede, stejle vinmarker og de små idylliske vinbyer, mens vi sejler længere op ad Moselfloden og kommer gennem flere sluser. Tiden går forbavsende hurtigt og før vi overhovedet får tænkt på mere mad, kaldes der til frokost over skibets højttaleranlæg og vi kan atter indtage vores faste pladser i restauranten.

Trier set fra Petrisbjerget

Trier set fra Petrisbjerget


Velkommen til Trier

Efter frokosten er vi nået frem til den lille by Mehring, hvor vi atter forlader skibet for at køre med vores ledsagende bus ca. 18 km til Tysklands ældste by Trier.

Det var romerne der under kejser Augustus i år 16 f. Kr. gjorde Trier, der dengang fik navnet Auguata Treverorum, til hovedstad i det store vestromerske rige. Men allerede i år 50 f. Kr. havde Julius Cæsar indtaget byen efter at han havde besejret trevanerne. Senere kom andre til bl.a. kejser Konstantin den Store der indførte kristendommen.

Byen havde alt hvad en romersk storby med omkring 60.000 indbyggere skulle bruge - en solid befæstning med bymur og -porte, amfiteater hvor 18.000 tilskuere kunne overvære gladiatorkampe, kejserens tronsal, offentlige badeanstalter o.m.a.

Efter Romerrigets opløsning forfaldt byen og mange af bygningerne blev gennem tiden brugt som stenbrud, hvorfra man hentede materialer til andre bygninger i den tidlige middelalder. Alligevel er Trier i dag den by i Vesteuropa, der har de mest velbevarede romerske ruiner - og ikke mindre end ni af byens bygninger er optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

Trier er også det ældste bispesæde i Tyskland. I middelalderen var ærkebiskoppen af Trier en meget betydningsfuld fyrste, der kontrollerede enorme landområder fra den franske grænse til Rhinen. Han var tillige en af de syv kurfyrster, som kårede kejserne af Det Tysk-Romerske Rige.

På vores bustur gennem Trier passerer vi ruinerne fra de romerske bade og kommer forbi det romerske amfiteater for at køre op på Petrisbjerget, hvor vi har en flot udsigt ud over Trier.

Senere sættes vi af i nærheden af den næsten intakte byport Porta Nigra og kan vælge at følge med rejselederen frem til Triers domkirke eller spadsere rundt i byen på egen hånd et par timer. Nogle følger med rejselederen, andre vil shoppe eller på café.

Selv spadserer vi på egen hånd gennem den turistfyldte by og kan derved selv bestemme tempoet …

Porta Nigra

Porta Nigra


Porta Nigra

Den næsten intakte byport Porta Nigra (Sorte Port) fra år 180 blev opført i lyse sandsten, men tidens tand har gjort den sort, så allerede i middelalderen fik den sit nuværende navn.

Denne bygning er den bedst bevarede byport nord for Alperne og var en del af byens befæstning og bymur.

Bygningen blev ikke revet ned som så mange andre, fordi en eneboer flyttede ind i bygningen og boede der i flere år, hvorefter man betragtede stedet som helligt og den blev gjort til kirke.

I dag er Porta Nigra Triers kendetegn.

Triers domkirke og til højre herfor Liebfrauenkirche, der også er et besøg værd

Triers domkirke og til højre herfor Liebfrauenkirche, der også er et besøg værd


Triers katedral og Liebfrauenkirche

Vi fortsætter op ad hovedstrøget til byens centrale torv, hvor der bl.a. ses nogle få gotiske byhuse.

Ikke langt herfra ligger Triers katedral, der er byens ældste kirke bygget oven på en tidlig romersk kirke fra omkring år 330.

Katedralen er udbygget flere gange gennem de sidste ca. 1700 år, så den har mange forskellige stilarter. Gå indenfor og mærk tidens vælde.

Klods op ad katedralen står endnu en kirke - Libefrauenkirche - bl.a. med en fænomenal indgangsportal. Kirken er fra det 13. århundrede og Tysklands ældste gotiske kirke.

Gå indenfor og nyd de meget høje mosaikvinduer som pryder kirken.

Konstantins Basilika - pragteksempel på romersk byggekunst

Konstantins Basilika - pragteksempel på romersk byggekunst


Den romerske basilika

På næste hjørne ligger byens bedst bevarede bygning fra romertiden - den romerske basilika – der oprindeligt blev bygget som kejser Konstantin den Stores tronsal i 300-årene.

I dag huser det enorme, højloftede rum den protestantisk kirke.

Kurfurstens palads med skøn have tæt på Konstantins Basilika

Kurfurstens palads med skøn have tæt på Konstantins Basilika


Kurfyrstens Palads

På vores spadseretur gennem Trier lægger vi vejen forbi det elegante rokokopalæ Kurfürstliches Palais, der blev opført i 1756.

Vi kommer ikke ind i paladset, men nyder bygningen fra den fine blomsterprydede have med mange hvide skulpturer.

Ruinen Kaiserthermen er resterne af et romersk badeanlæg

Ruinen Kaiserthermen er resterne af et romersk badeanlæg


Den romerske badeanstalt

Vi slutter vores korte sigthseeing i Trier med et besøg i ruinerne fra det offentlige romerske bad - Kaiserthermen.

Oprindeligt var her i det 4. århundrede tre bade  - et varmt, et tempereret og et koldt bad. Ved mange andre termiske bade benyttes naturlig jordvarme, men her er ingen jordvarme, så der skulle bruges træ - masser af træ - til at fyre op under stengulvet, hvor varmen så blev ledt frem til badet.

I dag skal der nogen fantasi til for at forestille sig brugen af dette mægtige anlæg - hvis man ikke er på en af de guidede rundvisninger - for der er ikke så meget at se ud over de fine murstensmønstre i de enorme vægge.

Man kan dog fornemme anlæggets storhed ved også at spadsere ned i de underjordiske kanaler - men pas på ikke at fare vildt i de mange vinkelrette gange!

Markedspladsen i Trier med byens næstældste kirke St. Gandolf

Markedspladsen i Trier med byens næstældste kirke St. Gandolf


Karl Marx fødeby

At Trier også har en helt anden vinkel, der kan interessere besøgende – nemlig at byen var fødested for filosoffen Karl Marx, fader til marxismen - må vente til næste gang vi besøger stedet ...

På aftalt tid mødes vi atter ved bussen og kører tilbage til skibet i Mehringen, som ligger der til i morgen tidlig, hvor der sættes kurs ned ad floden mod en af Moseldalens smukkeste byer - Bernkastel-Kues ...

Primo Tours
Torre La Sal
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt