Riis Rejser

11.5.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Ukendte skatte i det sydøstlige Polen (1/3)

I det sydøstlige hjørne af Polen ligger regionen Podkarpackie for foden af Karpater-bjergene med en lang række - for os - ukendte skatte som det er værd at stifte bekendtskab med. For at komme dertil er vi taget med det polske flyselskab LOT via Warszawa til regionshovedstaden Rzeszow, hvor vi lejer bil og hvorfra vores rejse mellem spændende byer, middelalderborge, renæssanceslotte og ældgamle trækirker begynder.

Den gamle brønd på markedspladsen i Rzeszow

Den gamle brønd på markedspladsen i Rzeszow


Rzeszow - hovedstaden i Podkarpackie-regionen

Her er altid liv foran rådhuset på den store markedsplads i Rzeszow. Og tidligere også under markedspladsen. For her har der fra gammel tid været lagre til opbevaring af varer og i dag kan man komme med på en guidet undergrundstur i de gamle haller helt ned til 10 meter under torvets overflade.

Undergrundsruten er 369 meter lang og blandt byens største turistattraktioner.

Men også på torvet er her noget at komme efter - enten det farvestrålende marked eller en kulturel begivenhed. Midt på markedspladsen, der er omgivet af klassiske huse med hoteller, restauranter, museer og gallerier m.v. står en gammel, dekorativ brønd fra 1600-tallet.

Vi følger gågaden med dens livlige folkemængde og gode butikker, og kommer forbi sognekirken viet til St. Stanislaus og St. Adalbert, der har rødder tilbage til 1300-tallet. Kirkens nuværende udseende fik den ved en ombygning i 1621 og senere udvidelse i 1754. Vægmalerierne og interiøret i kirken stammer fra 1700-årene.

En dreng nyder isen ved købmandsbutikken på 3. maj gaden

En dreng nyder isen ved købmandsbutikken på 3. maj gaden


3. maj gaden

Gågaden fortsætter på 3. maj-gaden - opkaldt efter Polens grundlovsdag - og endnu en kirke samt Rzeszow's museum med en omfattende samling af arkæologiske, historiske og etnografiske skatte.

Gaden ender ved et tidligere stort palæ i fransk stil som p.t. er under gennemgribende renovering.

På den anden side ligger Kastanjealléen en af byens smukkeste strøg med et par skønne 1900-tals schweizerhuse og overfor er der udsigt til Lubomirski slottet, hvis konstruktion begyndte i det sene 1500-tal.

Som kontrast til alt det gamle ses også den moderne Multimeter Fontæne, som springer fra maj til oktober. Specielt om aftenen, når lyset kastes på kaskader af vand der løftes i takt med musikken.

Rzeszow er en ungdommelig by, for her studerer mere end 50.000 unge mennesker på universitet og højere læreranstalter.

Tilbage på markedspladsen ligger det eksklusive Hotel Ambasadorski og her spiser man overraskende godt ...

Manuelt betjent oliebrønd i Bobrka

Manuelt betjent oliebrønd i Bobrka


Frilandsmuseet for olie- og gasindustri i Bobrka

Vidste du, at verdens første industrielle olieindustri blev skabt her i Podkarpackie-regionen - og ikke i USA?

Allerede i middelalderen var man klar over, at det klistrede stads, som boblede fra små sorte huller i skoven ved Bobrka, kunne udnyttes dels til at smøre hjulenes nav med, dels som imprægneringsmiddel til træværk og endelig som medicin til at smøre på sår.

Man dyppede bladfyldte grene i råolien og lod massen dryppe af i træspande som kunne transporteres bort.

I 1854 var der en dygtig forretningsmand Ignacy Lukasiewicz (1822-1882) som satte system i olieudviklingen - først med håndgravede brønde senere med forskellige oliebor.

Gennem kemiske processer lykkedes det at raffinere råolien og man fik petroleum.

Alt dette og meget mere hører vi om på Frilandsmuseet for olie- og gasinindustri i Bobrka, mens vi vandrer med guide gennem skoven og ser de gamle oliebrønde og boretårne, der i begyndelsen var manuelt betjente og først senere blev automatiseret.

Den dag i dag produceres her fortsat olie fra brøndene i området - nu med helt moderne oliepumper.

Bobrka er ikke det eneste sted i Polen, hvor der produceres olie, men alligevel dækker den polske olieindvinding kun omkring tre procent af landets oliebehov.

Trækirken i Haczow er Europas største

Trækirken i Haczow er Europas største


Trækirken i Haczow

Podkarpackie-regionen har en lang perlerække af historiske trækirker, så der nu er lavet ni specielle trækirkeruter på tilsammen mere end 1200 kilometre, som man kan følge mellem disse gamle kulturminder, hvoraf flere er på UNESCO's verdensarvsliste.

Vi besøger en af disse arkitektoniske mesterværker - den tidligere katolske sognekirke i Haczow dedikeret til Jomfru Marias Himmelfart og Ærkeenglen Nicolas.

Trækirken, der kan dateres tilbage til 1460, er den største gotiske trækirke i Europa og også den ældste trækirke i Polen bygget ved hjælp af vandretliggende tømmerstokke.

Kirken er rigt dekoreret med farvelagte træskulpturer og malerier fra det 15. århundrede.

Harczow trækirke blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste i 2003.

Outwell
Campingferie 650,-
Subaru
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt