Dayz Resorts

26.1.16

Af: Lissen Jacobsen Fotograf: Lissen Jacobsen
Bogmærk eller del
 

Umbrien er en smagfuld godbid af Italien (1/2)

Den italienske region mellem Rom og Toscana er stadig en lille smule hemmelig for danske turister. Men Umbrien fortjener i høj grad en chance og har så meget at byde på: Kulturhistorisk, kulinarisk og når det gælder naturskønhed.  

Man ser de smukke blomstrende altaner over alt.

Man ser de smukke blomstrende altaner over alt.


Skøn efterårsvarme

September varsler efterår for os nordpå, men det føles som højsommer i Umbrien.

Det regner godt nok ved ankomsten til lufthavnen i Rom, men fra næste morgen skinner solen varmt i alle fem dage på os og på de smukke byer, vi når at se på denne rundtur: Assisi, Norcia, Orvieto, Spoleto og Todi. Fine, gamle byer med hver deres charme og mange farverige indtryk.

Ligesom i Toscana gør landskaberne straks indtryk med de vide udsigter, bakker og dale, floder og bjerge og indimellem tusind år gamle borge, kirker og småbyer.

Den ene by er kønnere end den anden, og hvilken er smukkest? Heldigvis er det ingen konkurrence, det er bare med at nyde alle sammen.

Der er meget speciel natur i Monti Sibillini.

Der er meget speciel natur i Monti Sibillini.


Italiens midte

Vi befinder os mere eller mindre midt i Italien, både når man tænker på bredden og længden af landet. Umbrien er lidt nærmere Adriaterhavet i øst end Middelhavet på den anden side.

Første nat bor vi meget elegant på det lille Palazzo Seneca og får det første af mange fantastiske måltider.

Norcia er omgivet af en mange århundreder gammel, intakte bymur. Der har ellers været en del jordskælv i området gennem tiden, bl.a. i 1859, hvorefter man udviklede en endnu bedre byggeteknik.

Ingen huse i Norcia må være over tre etager, og alle landsbyer i området er blevet restaureret siden. Alligevel er mange indbyggere flyttet til Rom, mens mange, der bor her, har gjort lokale produkter af høj gastronomisk kvalitet til deres levevej.

Norcia er en lille perle, der også er meget skøn at skue ovenfra, ser vi, da vi forlader byen for at køre op i Monti Sibillini, som er en del af Italiens 1200 kilometer lange bjergkæde Appenninerne, der løber på langs gennem Italien.

En lille butikshule i Castelluccio, fyldt med lækkerier.

En lille butikshule i Castelluccio, fyldt med lækkerier.


Månelandskab

Vi skal op til den lillebitte landsby Castelluccio med kun 150 indbyggere. Den hører formelt med til Norcia, selv om den ligger 28 km væk oppe i 1452 meters højde.

Vejen derop har naturligt nok rigtig mange kurver, som vi tager stille og roligt med tid til at skue ud over Norcia, der med sine beige, rødlige og lysebrune farver ligger og lyser op i alt det grønne.

Heroppe liger Monti Sibillini National park, og et sted kører vi forbi en afkørsel til skistedet Forca Canapine på grænsen mellem Umbrien og Marche.

Kører man op ad den, sætter man samtidig kursen mod Adriaterhavet. Men vi fortsætter op imod et ganske overraskende og anderledes landskab.

Vi kører over den temmelig øde højslette Piano Grande med en meget speciel overflade, som regn- og smeltevand ikke kan trænge ned i.

Af den grund er der gravet grøfter og huller, så regnvand og sne kan drænes væk. Det ser helt månelandskabsagtigt ud og er fascinerende.

Der er rigeligt med plads til fårene, hvis mælk bliver til Ricotta ost.

Der er rigeligt med plads til fårene, hvis mælk bliver til Ricotta ost.


Håndlavet Ricotta ost

I Castelluccio kan man besøge et ægtepar, der producerer deres egen ricottaost ved håndkraft.

Vi ser, hvordan de rører fåremælken sammen i en stor gryde på et gasblus, indtil den bliver fast, formes og så hænges til tørring i stofposer.

Derefter skal osten lægges på lager.

I den lille by kan man købe mange spiselige lækkerier.  

De lækre friske råvarer får tænderne til at løbe i vand.

De lækre friske råvarer får tænderne til at løbe i vand.


Kvalitetskalorier

Umbrien er et eldorado for gourmander og for ganske almindeligt madglade mennesker. Her er  trøfler, champignoner, vilde asparges, løg, kartofler og linser, hvis blomstring om foråret ligner et helt technicolorshow.

Der laves ost, pølser, skinke og i det hele taget råvarer af alle slags, for her er fasaner, kaniner, hjorte og vildsvin samt får, geder og grise.

Man producerer håndlavet honning, sirup, marmelader, olivenolier og lokale vine. Mine tænder løber i vand, og min mave rumler ved mindet om de mange lækkerier.

De mange hyggelige restaurenter og cafeer sørger for man helt sikkert ikke sulter.

De mange hyggelige restaurenter og cafeer sørger for man helt sikkert ikke sulter.


Pas på vægten

Det frugtbare Umbrien tilbyder mange andre aktiviteter end bordets glæder, så man kan godt komme til at slippe af med de nærmest uundgåelige ekstra kalorier!

Mulighederne for at vandre, ride, tage på kanoture og rafting, kitesurfing i bjergene og selvfølgelig også byvandringer er mange.

Via f.eks. Consortium Umbria & Bike kan man vælge imellem et varieret udvalg af cykelture, der kan inkludere alt fra overnatninger og måltider til kulturoplevelser og vinsmagninger.

Hvor krævende cykelturen skal være, må man selv afgøre. F.eks. er der firedagesturen Monti Sibillini by MTB (mountainbike) eller samme antal dage på racercykel eller almindelig turcykel i Lago Trasimeno Nationalpark.  

Subaru
Outwell
Torre La Sal
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt