Subaru

26.1.16

Af: Lissen Jacobsen Fotograf: Lissen Jacobsen
Bogmærk eller del
 

Umbrien er en smagfuld godbid af Italien (2/2)

Turismen er vigtig også i Umbrien, men ligesom i de fleste andre italienske byer emmer her generelt af autenticitet og ægte atmosfære mellem kirker og stenhuse på trods af turistergrupper og souvenirbutikker.

Sød sag i Spoletos septembervarme.

Sød sag i Spoletos septembervarme.


Skøn stemning

Der er stemning i de smalle gader og gyder med blomstrende altaner - og på de pittoreske piazzaer.

Farverne er overvældende, selv en afskallet mur er smuk. De mange appetitlige butikker fyldt med lækre, lokale kvalitetsprodukter og er voldsomt tillokkende.

Det er aldrig svært at finde rigtig gode restauranter med høj kvalitet, også når det gælder servicen. Snarere er det svært ikke at foræde sig, rent ud sagt.

Især sidder mindet i mig om en udendørs og meget delikat frokost i bragende solskin i den elegante by Spoleto.

Det var på restaurant San Lorenzo på Hotel Clitunno lige ved det  gamle, romerske amfiteater i strålende solskin og med en helt forhekset, tidløs stemning.

Først havde vi samlet appetit på en vandring gennem den smukke og livlige by, hvor man ved og på akvædukten Ponte delle Torri, som strækker sig næsten 300 meter over en kløft på kanten af byen, får den flotteste udsigt over olivenlunde og vinmarker langt nede.

Udsigten fra broen i Spolento. Mere Italiensk bliver det vist ikke.

Udsigten fra broen i Spolento. Mere Italiensk bliver det vist ikke.


To magneter

Orvieto ligger ganske specielt og er delt i to: Den nyere, nedre by og den gamle, øvre og oprindelige bydel højt på en bjergtop af vulkansk aske.

Det er muligt at køre op i bus og parkere lige udenfor. Men det er sjovere at tage kabelbanen op og så snuppe en lille bybus eller bare gå ind igennem smalle gader med gamle, tætliggende huse.

Med smugkig ind i gårde og gyder og med besøg på det livlige marked med – skulle man tro - blankpudsede grøntsager.

Domkirken i Orvieto gemmer sig i de smalle gader.

Domkirken i Orvieto gemmer sig i de smalle gader.


Afslappet byliv

Hvis ellers man ikke fortaber sig i de lokale kunstforretninger og  andre indkøbsfristelser, når man til det store, åbne torv på et kvarters tid.

Her ligger den imponerende domkirke, Duomo del Orvieto, og lidt herfra kan man igen skue ud over det umbriske landskab langt nede.

Sådan en by kan ikke undgå at handle en del om turisme, men igen slog det mig, hvor afslappet det alligevel foregår, fordi det almindelige folkeliv også trives, og bybilledet er fyldt med de lokale.

Det er ikke unormalt at se nonner i gadebilledet.

Det er ikke unormalt at se nonner i gadebilledet.


Den hellige Frans

Det samme er næsten tilfældet i Assisi, som dog nok er Umbriens kendteste turistmagnet.

Det var Frans af Assisis fødeby og den meget store, rigt udsmykkede San Francesco-kirke, hvor han er begravet, er et must for mange.

Frans blev født i en rig familie i 1181, men vendte velhaverlivet ryggen i 1202, hvor han blev tigger og vandreprædikant.

Kun to år efter sin død i 1226 blev han helgengjort, og St. Francis har gjort Assisi til Umbriens spirituelle centrum.

Og altså også turismens med bl.a. mange religiøse relikvier til salg. Nonner og munke i gadebilledet er helt almindeligt.

Tøjvask er en del af hverdagen.

Tøjvask er en del af hverdagen.


Bella Umbria

Rundturen slutter i Todi, som ligger på to små bjerge. Udsigten er indtagende til alle sider, og man kan se Tiberen floden, der også løber igennem Rom.

Todi er et helt skatkammer af fine, gamle bygninger og charmerende hjørner og pladser.

Lige uden for bymurens porte finder man Santa Maria delle Consolazione-kirken og lidt henne ad landevejen ligger vores hotelresort i egen park med swimmingpool og tennisbaner - og ikke mindst med panoramaudsigt til et vidtstrakt, bakket landskab, hvor man tidligt om morgenen bliver vækket af bjældeklang fra fårene derude.

Det er nemt at slappe af her og fordøje de mange syns- og smagsindtryk. Og begge dele fortsætter her, hvor kokken disker op med alverdens delikatesser. Hotellet tilbyder kokkeskole i to til fem dage.

Jeg har været som i en anden verden i de forgangne få dage. En verden af skønhed og stor og sanselig  forkælelse af smagsløgene.

Tænk at der kun er 130 kilometer til den internationale lufthavn i Rom, Leonardo da Vinci, og faktisk kun 150 km til Firenzes lufthavn i Toscana.  

Subaru
Campingferie 650,-
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt