Dayz Resorts

10.9.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Guldfeber i Sumpter, Oregon, USA

På vej mod den gamle guldgraverby Sumpter, gør vi et teknisk stop i den lille landsby Mitchell - som også kaldes ”The Gateway to the Painted Hills”, der er et helt specielt naturfænomen med mangefarvede bjerge. Det viser sig meget overraskende, at Mitchell er en tidligere nybyggerby med originale gamle træhuse fra pionertiden.

Judy's Place - en hyggelig marskandiser med

Judy's Place - en hyggelig marskandiser med "lidt af hvert"


Mitchell - en by fra pionertiden

Først i Mitchell ligger butikken Judy's Place - en hyggelig marskandiser med "lidt af hvert" – og kommer man forbi, så kig ind og få en snak med Judy. Måske kan man også finde en souvenir lidt ud over det sædvanlige.

Køb en is og spadser en tur gennem byen og iagttag de gamle bygninger som f.eks. The Wheeler County Trading Post eller The Little Pine Cafe. Man fornemmer tydeligt den tidligere pionerstemning.

Vi besøger ikke The Painted Hills på denne rundrejse, men fortsætter mod Sumpter ...

En af landets største guldgravemaskiner - en såkaldt dredge

En af landets største guldgravemaskiner - en såkaldt dredge


Sumpter - med masser af guld

Netop som vi ankommer til Sumpter sætter den gamle damplokomotiv fra Sumpter Valley Railroad sig i bevægelse og kører ud af byen.

Bag togstationen finder vi en mægtig guldgravemaskine, der på disse kanter kaldes en dredge, og som kunne skrabe sten og grus op fra flodbunden og sende materialet gennem en stor sigtemaskine, således at eventuelt guld blev sorteret fra. Maskinen har ikke været i brug siden 1954, hvor omkostningerne ved at benytte maskinen oversteg guldfundene.

På en guidet tur rundt i maskineriet får vi hele processen forklaret.  

Guldeventyret begyndte i 1862, hvor en gruppe guldgravere var på vej mod guldfundene i Californien. De slog lejr ved et mindre vandløb her i området og forsøgte at vaske guld ud af gruset. Og de fandt guld, hvorefter de besluttede sig for at blive og byggede den første hytte, hvilket blev starten på guldgraverbyen Sumpter.

Der gik nogle år før byen blev udbygget, da eneste forbindelse med omverdenen var diligencen. Men i 1897 kom jernbanen til og det satte skub i guldudvindingen.

Allerede i 1912 tog man den første dredge i brug i Sumpter og senere kom der flere til. Her blev fundet masser af guld.

Der blev gravet miner, som til sidst udgjorde et netværk på 19 kilometer af underjordiske gange!

Man har opgjort værdien af det fundne guld til mere end 51 mio. dollars i datidens målestok.

Ruinerne af den gamle bank - endnu med guldbarrer opbevaret på gulvet ...

Ruinerne af den gamle bank - endnu med guldbarrer opbevaret på gulvet ...


By med guldgraverstemning

Byen blev ekstrem rig og der blev etableret elektrisk gadebelysning, bygget kirker, saloons samt et bryggeri og der åbnede ikke mindre end tre aviser.

Men intet varer som bekendt ved og guldfundene blev efterhånden mindre og storhedstiden var forbi.

I 1917 ødelagde en storbrand en del af de gamle huse, men da vi spadserer en tur op gennem det historiske Sumpter, kan vi fortsat fornemme guldgraverstemningen mellem de tilbageværende bygninger.

Her er et fort, der viser sig at være vandrehjem/campingplads og længere oppe i byen ses bl.a. antikbutik, general store, saloons samt ruinerne af den gamle bank, hvor der endnu ses ”guldbarrer”.

Guldfeberen raser - er dette ikke guld?

Guldfeberen raser - er dette ikke guld?


Guldfeber

Da vi kommer tilbage fra byen er de fleste af vore rejsesæller i fuld gang med at vaske guld.

Ved store vandfyldte kar vaskes sten og grus væk fra panderne ved at svinge dem rundt så det lette materiale glider af. Med lidt øvelse går det fint - og tilbage ligger et lille stykke guld.

Hvem sagde guldfeber?

Efter det spændende besøg i Sumpter kører vi til Baker City, hvor vi overnatter en nat på Best Western Sunridge, inden vi næste dag fortsætter mod vandfaldene ved Twin Falls i Idaho ...

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Subaru
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt