Dayz Resorts

8.10.16

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Et helt unikt møde med grizzly-bjørne i Alaska

Jeg står fem meter fra en brun bjørn - også kaldet grizzly-bjørnen. Dens våde pels damper og den nyfangede laks i munden, spræller stadig. Umiddelbart skulle man tro jeg var i zoologisk have, men det er ikke tilfældet. Stedet er Katmai Nationalpark i Alaska.

Vi sad udenfor autocamperen og spiste hver dag og aften, i den skønne natur

Vi sad udenfor autocamperen og spiste hver dag og aften, i den skønne natur


Familie i autocamper

Vores lille familie, bestående af Rasmus og jeg, Mie (2) og Mathias (4), er faldet godt til i den syv meter lange autocamper, der er vores hjem på denne 4 ugers rundtur i Alaska.

Autocamperen, der har fuldudstyret køkken, badeværelse, soveværelse og stue, gør det muligt at rejse fuldstændigt frit og uafhængigt.

Hele formålet med turen er at komme tæt på USA´s største stats vilde dyreliv, der bl.a. består af brune og sorte bjørne, hvaler, sæler, elge og ørne. Vi så dem alle.

To grizzly bjørneunger hygger sig i vandet

To grizzly bjørneunger hygger sig i vandet


Homer – et godt udgangspunkt

Der er mange muligheder for at se bjørne i Alaska. Man kan sagtens være heldig at se dem fra vejen, når man kører. Det gjorde vi et par gange og det var helt suverænt, fordi vi kunne sidde trygt i autocamperen og studere de imponerende dyr. Selv børnene blev stumme ved synet af en ”rigtig” bjørn - så tæt på.

I byen Homer på Kenai halvøen syd for Anchorage findes der en lang række firmaer, der tilbyder arrangerede ture ud til bjørnene. Flere af dem giver garanti for at man ser bjørne, hvorfor priserne også varierer en del.

Turene tager en hel dag og børn skal de fleste steder være ti år for at komme med. Rasmus og jeg valgte derfor at blive der flere dage, så vi kunne komme af sted hver for sig.

At flyve med vandflyver var en fornøjelse at prøve. Flyveturen i sig selv er imponerende, fordi man flyver over vulkaner og enorme gletschere

At flyve med vandflyver var en fornøjelse at prøve. Flyveturen i sig selv er imponerende, fordi man flyver over vulkaner og enorme gletschere


Utrolige Katmai Nationalpark

Det tager 1½ time med vandflyver, der kan rumme til 10 personer, fra Homer til Katmai Nationalpark. Flyveturen i sig selv er imponerende, fordi man flyver over vulkaner og enorme gletschere. Der er store chancer for at se hvaler i fjordene.

Piloten gør klar til landing. Stille og roligt glider vi ned på vandet og et imponerende landskab ligger foran os. Det føles som om jeg er med i optagelserne til Jurassic Park 3. Frodige grønne bjerge med dybe dale og lange floder. Alt sammen uberørt og langt fra en hver form for civilisation.

Der er lavvande og på stranden i den store bugt går seks brune bjørne. To af dem er en mor med sin unge. De er alle 50-100 meter borte. Jeg bliver klar over, at der venter os noget stort.

Grizzly-bjørnen vejer mellem 300 og 600 kg

Grizzly-bjørnen vejer mellem 300 og 600 kg


Bjørne kan angribe

Grizzly-bjørnen vejer mellem 300 og 600 kg og har gennem tiderne angrebet mennesker med døden til følge. Uanset hvor man ser bjørnene, skal de ses med stor respekt og på deres præmisser.

En bjørn kan løbe op til 50 km i timen, så den skal altid opleves på afstand. Ser man den ved vejen, skal man til en hver tid blive i sin bil.

I Katmai er forholdene lidt anderledes, fordi bjørnene har været vant til ”fredelige” mennesker i flere generationer. Den store forskel her er, at menneskene ikke har jaget eller jager dem og fisker heller ikke i floden og dermed konkurrerer med dem om føden.

Bjørnene ser altså ikke mennesker som noget der er farligt. Nok nærmere som nogle mærkelige skabninger, der kommer på besøg.

Vi er på vej i land for at oplevet vores første møde med bjørne

Vi er på vej i land for at oplevet vores første møde med bjørne


Vi går i land

Den næste store oplevelse denne dag er landgangen. Vi har waders på og går de sidste meter i land.

Bjørnen med den lille unge er gået ind i skoven, men skoven er så tæt, at jeg ikke kan se om den står en meter inde og holder øje med os. De andre bjørne går og roder i vandet efter føde og virker uberørte af vores ankomst.

Vi går op langs floden på en lang række. Vi må gerne snakke, men ingen siger forståeligt nok ikke et ord. Spændingen er intens. Vi er i den grad i bjørneland. Vores pilot er vores guide, men han er uvæbnet. Han fortæller han er kommet her de sidste fem sæsoner. Jeg beslutter mig for at holde mig tæt til ham …

Et stykke oppe ad floden på et godt fiskested, sætter vi os en sandbanke med højt græs og venter. Der går få minutter før den første bjørn kommer forbi.

Dette er et fodspor fra en af de store grizzly-bjørne. Aftrykket er på størrelse med en fodbold...

Dette er et fodspor fra en af de store grizzly-bjørne. Aftrykket er på størrelse med en fodbold...


Intense timer

Vi er i Katmai Nationalpark i ca. fem timer, men det føles ikke som lang tid, for der er hele tiden noget at se på. Bjørnene har travlt med at finde mad, som fortrinsvis består af fede laks, der er på vej længere op i floden for at gyde.

I august er der i rigelige mængder. Bjørnene kigger få gange lidt uinteresseret på os. Vi er fuldstændige opslugte af dem.

Oplevelserne er så intense, hver gang en af dem kommer tæt på. Og de kommer tæt på. På et tidspunkt går en stor han længe 10 meter foran os, men pludselig ændrer han retning og går lige hen mod gruppen. Jeg holder vejret og tror ikke mine egne øjne. Det er fuldstændigt vildt. Lidt senere sket det igen. Fantastisk.

De mange timer blandt bjørnene gør, at der er god tid til både at tage billeder, så man kan forevige det unikke øjeblik, men også til at man kan nyde dem i nuet, som efter min mening er det vigtigste.

Det er en ubeskrivelig oplevelse at stå så få meter fra en bjørn som her på dette billede

Det er en ubeskrivelig oplevelse at stå så få meter fra en bjørn som her på dette billede


En drøm går i opfyldelse

Efter en uforglemmelig dag lander vi igen i Homer, hvor Rasmus, Mie og Mathias står og venter ved autocamper. Det har længe været en drøm for både Rasmus og jeg at komme tæt på Alaskas vilde dyreliv.

Det er ikke svært at komme dertil. Det kræver kun et par flyvninger eller ca. 24 timer inkl. ventetid, men efterspørgelsen fra hele verden er stor og sæsonen er kort, så du skal bestille i god tid – ofte 12 til 6 måneder før – for at få flybilletter og autocamperleje til at passe sammen.

Det er også en dyr rejse for en almindelig børnefamilie, især hvis børnene skal have deres eget flysæde, hvilket jeg kun kan anbefale. Alt andet vil været et uudholdelig på så lang en rejse. Men eventyr koster og spørger du mig, er der kun ét at sige, at det har været hver eneste ”dollar” værd.

Efterårets frugter - lige noget for bjørnene

Efterårets frugter - lige noget for bjørnene


Yderligere oplysninger om denne campingferie i USA

Skandinavisk - amerikansk venskabsforeningen kan give mange tip til rejsen.

Autocamperleje koster alt efter størrelse ca. 1.300 pr. dag.

Overnatning på statslige campingpladser koster ca. 60 kr. pr. nat. På private koster det ca. 150 kr. pr. nat.

Autocamperen er dyr, men bemærk du sparer penge på overnatning og måltider, fordi du selv kan lave mad, så dagsforbruget er rimeligt i forhold til leje af alm. bil + f.eks. hotel og restauranter.
Bald Mountain arrangerer ”Bear Viewing” med bjørne garanti. Pris ca. 4.000,- pr. person pr. tur. Kun heldagsture.
Bestil i god tid - tre til fire uger før.

Gode råd

Fotoudstyr: Alt efter hvor ambitiøs du er med at få gode billeder med hjem, skal du tænke på at have en god zoom på dit kamera. Husk masser af fotokort og opladede batterier.

Til turen skal du bruge rygsæk, regntøj, madpakke, drikkevarer, toiletpapir og plastikpose, kamera og kikkert.

Subaru
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt