Primo Tours

28.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Storslået natur i Denali National Park, Alaska, USA

Denali National Park regnes blandt topattraktionerne i Alaska og har et areal større end halvdelen af Danmark. Midt i nationalparken løber bjergkæden Alaska Range med Nordamerikas højeste bjerg Mount McKinley, 6.194 moh.
Naturen her har fået et fristed for menneskernes indgriben, så dyr, planter og geologien stort set regulerer sig selv.

Vores tilsvinede nationalparkbus

Vores tilsvinede nationalparkbus


En vej gennem storslået natur

Efter at have forladt Fairbanks kører vi direkte til vores hotel Denali Grizzly Bear Resort tæt ved Denali National Park, hvorfra vi hentes af nationalparkens specialbusser for at køre ind i nationalparken.

Her findes kun en enkelt kørevej ind i nationalparken, som slutter ca. 150 km inde i parken, men det er kun parkens rangere og nationalparkens busser som kommer så langt. Private biler kan mod en afgift køre ca. 25 km ind i parken til en P-plads.

Disse restriktioner beskytter parken mod slitage og forurening, ligesom det giver større mulighed for at dyrene kan være i fred.

Det er dog tilladt at vandre på nationalparkens stier og telte på udpegede pladser, når det er aftalt med nationalparken.

Desværre siler regnen fortsat ned og fra de plørede grusveje sprøjter mudder op på bussens vinduer, så udsigten begrænses væsentligt.

Den udmærkede chauffør og guide har ellers forklaret, at vi blot skal råbe op, hvis vi ser noget derude. F.eks. kan en lys tot pels sagtens være en bjørn …

Det ville jo være herligt, hvis vi kunne se en bjørn, en ulv, en moose (elg), en caribou (ren) eller et andet dyr i den fri natur.

I regn på en udsigtsplatform

I regn på en udsigtsplatform


Store smeltevandsfloder

Vidderne er enorme og snart kører vi i smeltevandsdale fra istiden, snart krydser vi ind over pas med stejle skrænter.

Der er ophold ved udsigtspunkter, men sigtbarheden er begrænset i regnen, men vi kan alligevel fornemme nationalparkens storhed.

Mens vi er ude af bussen gør guiden sit til at rense bussens vinduer for snavs, men få minutter efter at vi igen er startet, er ruderne atter tilsvinet.

Nationalparkvejen går over farvestrålende landskabet

Nationalparkvejen går over farvestrålende landskabet


Farvespil i bjergskråningerne

Regnen stilner af ved næste stop, hvor vi kan spadsere lidt op i terrænet og fornemme bjergene og naturens kræfter og se de farvestrålende jordlag i bjergskråningerne.

Denne tur slutter ved Eielson Visitor Center godt 100 km inde i nationalparken.

Caribou i det fjerne

Caribou i det fjerne


Caribou i det fjerne

På vejen tilbage opdager guiden nogle caribou (rensdyr) langt ude i terrænet og bussen stoppes.

Øverste del af vinduet kan lukkes ned, så vi kan se ud og får da også et glimt af disse altid vandrende dyr.

En tyr med et kæmpegevir

En tyr med et kæmpegevir


Dyr uden for nationalparken

Bussen kører hurtigt gennem landskabet - faktisk så hurtigt, at man ikke kan nå at se noget - men uden for nationalparkgrænsen sættes bremsen i.

Blot nogle få meter fra vejkanten kommer en moose-tyr og en ko gående. Tyren er gammel for han bærer på et gevaldigt gevir, som om efteråret bruges i kampen mod andre tyre om hunnernes gunst. Efter parringen taber han sit gevir - et af gangen - og de gror så ud igen næste forår.

Koen føder en eller to kalve, som blot en time efter fødslen er i stand til at følge moderen.

Blot nogle få kilometer længere fremme møder vi endnu et par moose - nogle der ikke er helt så gamle.

Men bjørnene fik vi desværre ikke set i dag ...

Egern ved besøgscentret

Egern ved besøgscentret


Denali Visitor Center

Næste dag er det begyndende opklaring og vi har rigtig god tid og bruger den bl.a. i det interessante Denali Visitor Center, der oplyser om dyreliver o.m.a.
  
Omkring besøgscentret er skabt nogle mindre vandreruter og vi ser lidt på den nære natur. Det er først og fremmest de mange egern, som er sjove at iagttage. De er en vigtigt led i fødekæden for de større dyr som ræv, ulv og bjørn, men også for rovfugle.

Havde jeg skulle bestemme, ville jeg vælge at afsætte to dage til besøget i denne spektakulære nationalpark, så det man ikke ser den første dag, måske kan ses den næste.

Alaska Railroad har en togstation få meter fra besøgscentret og her stiger vi på toget for at køre mod Anchorage, Alaskas største by ...

Begyndende opklaring lover godt for vores togrejse langs Alaska Range mod Anchorage

Begyndende opklaring lover godt for vores togrejse langs Alaska Range mod Anchorage


Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Subaru
Outwell
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt