La Quercia

11.10.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vandfaldene i Snake River ved Twin Falls, Idaho, USA

Vi er kørt fra staten Oregon ind i nabostaten Idaho også kendt som ”Kartoffelstaten”, fordi en tredjedel af USA kartofler dyrkes her i den frugtbare jord. Vi skal dog ikke studere de 70 forskellige kartoffelsorter som findes her, men kører direkte til besøgscentret ved Perrine Bridge - broen over Snake River Canyon i Twin Falls.

Perrine Bridge over Snake River Canyon

Perrine Bridge over Snake River Canyon


Buzz Langdon Visitor Center ved Perrine Bridge

Foran besøgscentret står en statue af pioneren Ira Burton Perrine, der var landmand, rancher og forretningsmand og som slog sig ned ved Snak River Canyon i 1884. Han regnes for grundlæggeren af Twin Falls.

Men det er i det flotte Buzz Langdon Visitor Center, at vi får historien om Snake River Canyons tilblivelse.

I forhistorisk tid var store dele af Idaho dækket af en kæmpemæssig sø - Lake Bonneville - med en vandmængde svarende til nutidens Lake Michigan. Dengang var kløften med dens basaltklipper dannet ved vulkansk aktivitet lang tid før.

Den klippevæg som holdt søens vand tilbage kollapsede ved Rock River Pass for omkring 30.000 år siden og skabte derved en enorm flodbølge af vand og klipper - betegnet som Bonneville Flood - der væltede ned gennem kløften og formede Snake River Canyon, som vi kender den i dag.

Det kan være svært at forestille sig en vandmængde så stor, at vandet i Snak River Canyon steg så meget at det flød op over kløftens kant og ud over det omkringliggende terræn.

Kløftens storhed ses ved Perrine Bridge - en flot stålbro der spænder mere end 450 meter over den grønne Snake River dybt under os.

På en lille spadseretur langs Snake River Canyon Rim Trail, der løber flere kilometer langs sydsiden af kløften, kommer vi forbi skulpturen Tvillingerne - Twins.

Perrine Coulee Falls med frit fald ned i Snake River Canyon

Perrine Coulee Falls med frit fald ned i Snake River Canyon


Perrine Coulee Falls

Da jeg tidligere har besøgt Twin Falls foreslår jeg vores rejseleder at bruge nogle minutter på at køre frem til det spektakulære vandfald Perrine Coulee Falls, der har mere end 60 meter frit fald ned i Snake River Canyon.

Vi kører derfor derhen og udover vandfaldet ser vi også Perrine Bridge fra endnu en storslået vinkel.

Skilte ved udsigtspunktet beretter om de besværligheder nybyggerne havde, når de skulle passere Snake River på dette sted. Man skulle have sin heste- eller oksetrukket prærievogn ned ad de stejle skrænter, have en tømmerflåde over floden og derefter stejlt op på den anden side for at komme videre mod bestemmelsesstedet.

Udsigtspunkt ved Shoshone Falls

Udsigtspunkt ved Shoshone Falls


Vandfaldet Shoshone Falls - Vestens Niagara

Ved et lille parkanlæg kommer vi frem til Twin Falls største og mest imponerende vandfald Shoshone Falls, der betegnes som Vestens Niagara.

Kaskader af vand vælter ud over de røde basaltklipper flere steder - naturligvis mere om foråret, hvor der også er smeltevand med, end om efteråret hvor vandstanden er lav.

Over en bredde på 300 meter ser vi denne dag to-tre vandfald som falder 65 meter ned - hvilket faktisk er 14 meter længere end storebroren Niaraga Falls på grænsen mellem USA og Canada.

Vandet i Snake River er ved Shoshone Falls også reguleret og føres gennem turbiner som skaber hydroelektricitet. Også af den grund kan der være forskel i den vandmængde som sendes ud over vandfaldet.

Oppe over vandfaldet danner Snake River et rekreativt område til vandsport, fiskeri og med  bademuligheder.

Efter besøget fortsætter vi til byen Pocatello, hvor vi overnatter på Best Western Pocatello Inn, inden vi næste dag skal tæt på bjørnene i Yellowstone Bear World ...

Outwell
Primo Tours
Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt