La Quercia

1.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vadning af elve

Selv om der gøres et stort arbejde med at opsætte broer og overgange (i Norge er en klop en bjælke uden rækværk) over vandløb kommer du - selv på mærkede ruter - ofte ud for at skulle krydse en elv til fods - vade en elv.
En bro kan måske være skyllet væk i forbindelse med forårets smeltevand og en ny endnu ikke opsat. Derfor kan det være nyttigt med nogle enkelte råd, hvis du skal vade en elv.

En elv er krydset

En elv er krydset


På tværs af elven

Vad der, hvor elven er bredest, for her er strømmen mindst. På mærkede ruter finder du næppe et bedre sted at vade elven, end der, hvor mærkningen er.

Er der meget strøm, vandet koldt og bunden stenet, så behold vandrestøvlerne på, men tag sokkerne af.

Er bunden fin, så tag vandrestøvlerne af, men behold strømperne på.

Det er vigtigt ikke at skride på sten, der kan være glatte, ligesom det kan ødelægge resten af turen, hvis du skærer dig i foden på en skarp sten.

Selv bruger jeg et par lette sandaler, der giver mig god fæste og som tørrer hurtigt og som jeg i øvrigt bruger som skiftesko, når jeg er fremme.

Vad skråt op mod strømmen. Du bør gå langsomt og føle dig frem ved at lade fødderne glide hen over bunden. Forsøg ikke at hoppe, du mister let balancen.

En stav kan være en god støtte. På visse markerede ruter kan der ligge stave på hver side af elven. De er til låns, medens du vader elven. Respekter dette gode og tag ikke staven med på den videre tur i fjeldet.

Hjælp hinanden. Er der en erfaren fjeldvandrer med, kan denne gå først og eventuelt bære rygsæk over for de mindre rutinerede.

Har du rygsækken på, medens du vader, så sæt rygsækken således, at den let kan smides, hvis uheldet er ude og du glider.

Går du med vandreskoene i hånden, så bind dem sammen, således at der er styr på dem. Put dem eventuelt op i rygsækken.

Vær opmærksom på, at broer ofte lægges på land om efteråret for at undgå, at de skal blive skyllet væk, når smeltevandet kommer. Du må derfor ikke lægge dem ud for selv at komme over, men må vade elven.

Det er forfriskende og du får hurtigt varmen i fødderne igen.

Har det regnet meget og vandstanden i elven er høj og der måske er for meget strøm, så vent nogle timer til vandstanden igen er normal.

Undersøg på kortet om der er andre muligheder.

Sæt aldrig sikkerheden overstyr.

Campingferie 650,-
Outwell
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt