Azamara Cruice

25.1.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vandreferie på Gran Canaria (1/3), Spanien

Vi har tidligere vandret på Gran Canaria dels på egen hånd og dels med en lokal operatør og mulighederne for vandreture er næsten uudtømmelige. Denne gang beslutter vi os for at tage med rejsebureauet Vagabond Tours på en guidet vandretur for også at opleve mere ukendte dele af øen - og netop i vinterhalvåret er det som at komme frem til en dansk sommerdag med temperaturer på omkring 20 grader.

På kanten af Bandama-krateret

På kanten af Bandama-krateret


Vandring omkring Caldera de Bandama

Vi er de første nætter indkvarteret på Hotel Santa Brigida, der ligger i en mindre forstad til byen af samme navn. Hotellet ligger i en stor park med høje gamle palmer og andre store træer. I denne del af byen findes et par andre spisesteder og så ligger købmanden blot 30 meter fra hotellet og her køber vi en frisklavet madpakke og vand til at tage med på dagens vandretur.

Caldrea de Bandama er et krater fra en eksplotionsvulkan og ligger 574 moh. blot 15 minutters kørsel fra hotellet.

Bandama-krateret er dannet ved at nedsivende vand har samlet sig oven over magmakammeret (magasinet med den glødende lava) og er blevet opvarmet som vand i en trykkoger, hvorefter det hele er eksploderet i et gigantisk brag. Det skete for blot et par tusinde år siden og vulkankrateret er således det yngste på Gran Canaria.

Det sammenfaldne magmakammer kaldes en caldera.

Vi begynder vores vandreferie på Gran Canaria med at spadsere rundt på kraterkanten, hvilket visse steder er noget besværliggjort af den sorte lavagrus, der ligger på stien. På de stejleste steder skrider det under én. Men med lidt forsigtighed går det fint.

På vulkanen kan vi tydeligt se, at vi netop går på kanten, hvor der er stejlt ned i kratersiden til den ene side og til den anden side ser vi den skrånende, sorte vulkankant. Fra toppen af Bandama-vulkanen kan vi se helt til Gran Canarias hovedby Las Palmas.

I bunden af Caldera de Bandama

I bunden af Caldera de Bandama


I kraterbunden

Det tager ca. en times tid at spadsere rundt på kraterkanten, hvorefter vi går de ca. 218 højdemeter ned i bunden af krateret, hvor her er ganske frodigt med mere end 60 forskellige buske og træer - flere af dem er endemiske.

Her er en lille lund af palmer og her bor en enkelt, ældre landmand der dyrker lidt grøntsager, som han bærer på sine skuldre op på markedet i Bandama by. Efter sigende går denne 80-årige mand turen hver dag!

Vi finder et skyggefuldt sted under et stort eukalyptustræ og indtager vores picnic, inden vi ser ruinerne af en vingård fra dengang i 1600-tallet hvor man dyrkede vin i calderaen.

Oppe af krateret venter bussen på os og tager os tilbage til hotellet, hvor vi resten af eftermiddagen kan slappe af - hvis ikke man tager bussen direkte til Las Palmas for at udforske byen.

Udsigtspunktet ved Pico de las Nieves lige under Gran Canarias højeste punkt 1.949 moh.

Udsigtspunktet ved Pico de las Nieves lige under Gran Canarias højeste punkt 1.949 moh.


Vandring fra Pico de Las Nieves til Cruz Grande

Vi flytter hotel i dag og da bussen er pakket har vi en en times transport til Gran Canarias højeste punkt Pico de Las Nieves, 1.949 moh. hvorfra dagens vandring starter.

Udsigten fra toppen af Gran Canaria er imponerende og herfra kan vi se den berømte basaltmonolit Roque Nublo - som vi på en senere vandring besøger.

Netop på øens højeste punkt har man placeret et militært kommunikationsanlæg, der ses som en rund lys kugle ragende op i skoven.

Med udsigt til den 80 meter høje Roque Nublo - Gran Canarias berømte midtpunkt

Med udsigt til den 80 meter høje Roque Nublo - Gran Canarias berømte midtpunkt


Forbi snebrønd og gennem skov

Vi stopper ved en fordybning i klippegrunden - en gammel snebrønd gravet i 1600-årene, Pozos de la Nieve - hvor man tidligere samlede sne.

Det var/er ikke hvert år, at det sner på Gran Canaria, men kom der sne, samlede man den i brønden og stampede den til hård is, så man havde noget til at holde fødevarer køligt med hele året.

Mens vi vandrer ned gennem skoven beretter den lokale bjergguide om det specielle fyrretræ som vokser på De Kanariske Øer - et fyrretræ der har tre nåle på hvert ”blad”.

Fyrretræet har en enestående evne til at opsuge fugtigheden fra tågebanker og skyer som glider ind over øen. Som regel ligger skyerne i et bælte på mellem 400 og 1.500 moh. Så her i højden har vi klart vejr - også i dag.

Ned ad stenlagte

Ned ad stenlagte "kongelige stier" - såkaldte caminos reales


På kongelig sølvrute

Midt på øen mødes flere andre vandreruter og vi slår ind på den kongelige sølvrute, der på et langt stykke er stenlagt og snor sig i serpentinesving stejlt ned ad bjergsiden.

Et stykke nede spiser vi den medbragte picnic med en vidunderlig udsigt til dalen og opdæmmede vandreservoirer.

Vi fortsætter ned gennem en frodig bjergside, hvor et utal af mandeltræer lyser op med deres smukke hvide/lyserøde blomster, som netop blomstrer i januar.

Vi er slet ikke nede af bjerget, da vi når det højtliggende trafikvejskryds – Cruz Grande – hvor vores bus venter på os for at bringe os til øens højest liggende hotel Parador Cruz de Tejeda, 1.510 moh. hvor vi bor de næste dage.

Indgangspartiet til Parador Cruz de Tejeda

Indgangspartiet til Parador Cruz de Tejeda


Parador Cruz de Tejeda

Cruz de Tejeda ligger på en vindomsust saddel med dalen ud mod havet på den ene side og Tejeda-calderaen på den anden.

Her er flere helt enestående udsigtspunkter, hvorfor stedet også er noget turistet i dagtimerne med souvenir- og delikatesseboder samt en mand med sit æsel, der mod penge gerne vil fotograferes!

Ved Cruz de Tejeda er der udover hotellet et refugie - der kun serverer mad for sine boende gæster - samt en restaurant, der er åben i dagtimerne.

Så vil man spise andre steder end på hotellet, skal man tage til den lille landsby Tejeda ca. seks kilometer nede ad bjerget - en by der i øvrigt er kåret blandt Spaniens 10 smukkeste landsbyer.

Det kan anbefales at købe sin picnic til næste dag i en af delikatesseboderne - der både handler med brød, ost, pølse m.v. Det skal dog ske inden de lukker om eftermiddagen, for om morgenen åbner de først ved 10-tiden og der er vi allerede taget på næste vandretur …

Mandeltræerne blomstrer i januar på Gran Canaria

Mandeltræerne blomstrer i januar på Gran Canaria


Torre La Sal
Campingferie 650,-
Primo Tours
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt