Dayz Resorts

1.1.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vinruterne omkring Zagreb i Kroatien (1/3)

Kroatien, en af de ældste og mindste lande i Europa, har en lang tradition inden for vindyrkning, der kan dateres tilbage til romertiden, og påvirkningen fra nabolandene har skabt et stort udbud af forskelligartede vine.

Vin i Plesivica-vinområdet

Vin i Plesivica-vinområdet


Det nordlige og centrale Kroatien

Det nordlige og centrale Kroatien er også det sidste oprindelige sted i Europa, hvor man har bevaret de oprindelige vinsorter som Zuti Plavec i Plesivica-vinområdet, Kraljevina i Zelina-vinområdet og Skrlet i Moslavina-vinområdet. Grasevina, Pinot Gris og Blanc, Riesling og Chardonnay samt Sauvignon dyrkes traditionelt i alle områderne.

Uagtet det faktum, at visse vindyrkningsområder ikke ligger langt fra hinanden, er variationen i jordbundsforholdene samt behandlingen af vinen så stor, at de samme druesorter smager og dufter helt forskelligt fra vingård til vingård.

Kroatien har meget strenge regler med hensyn til bestemmelse af vinkvaliteten og nogle vinkypere får ofte en høj placering ved internationale udstillinger, hvor prøverne bliver vurderet.

Et bølgende landskab med vinstokke

Et bølgende landskab med vinstokke


Plesivica-vinruten

Vi er taget med aktivitetsfirmaet Ibus på en rejse gennem vinruterne nær Zagreb i landets nordvestlige hjørne. Naturligvis kan man køre ruterne i egen bil, men må så være indstillet på i visse tilfælde at skulle ringe til vinbønderne man vil besøge i forvejen for at reservere plads til prøvesmagning og omvisning.

Turistkontorerne udleverer udmærkede kort og kørevejledninger over vinruterne og hjælper gerne til med at tilrettelægge ruten. Men for os som er taget med Ibus, er det hele arrangeret i forvejen, så det er bare at sætte sig tilrette i bussen og følge med på vinturen.

Vi kører til området ved det 700 meter høje Plesivica-bjerg omkring 30 km vest for Zagreb. På de sydvendte skråninger under trægrænsen er landskabet dækket af mange små vingårde - ofte kun på et par hektar. Vingårdene har karakter af større villaer placeret på bakketoppene med vid udsigt til vinstokkene.

Her på Plesivica-skråningerne har vinbønderne ved hårdt arbejde og kærlighed til vinen gennem århundrede skabt en mosaik af vinstokke af forskellige druesorter. I det 18. århundrede var vindyrkning den eneste afgrøde som blev solgt i større omfang herfra. Derfor blev vinen den vigtigste indtægtskilde for fok i området.

De specielle økologiske forhold samt godt klima og stor viden hos vinbønderne har gjort produktionen af specifikke og originale vine mulig.

Udsøgte vine fra Korak Vingård

Udsøgte vine fra Korak Vingård


Korak vingård

Det første besøg til dette antikke vindyrkningsområde, starter ved Korak’s vingård, hvor vinavler i Kroatien, har sine vine avlet på Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay og Riesling m.fl. Disse druer er blot nogle af de vinsorter som Korak-vingård producerer dyrket på vinmarker i den ideelle højde på 300 til 400 moh.

Vi smager Riesling, 14,2% - en traditionel vin, med god balance mellem tørhed og alkohol, der for det meste sælges ved Kroatiens kyst til Adriaterhavet, hvor den går godt til fisk. Der er i øvrigt ikke meget af Kroatisk vin, der eksporteres, men langt det meste konsumeres på hjemmemarkedet.

Da næste vin skal prøvesmages i samme glas, bliver vi rådet til ikke at skylle glasset i vand, hvilket kan fortynde næste vin, men i stedet tørre det af med en serviet.

En Sauvignon Blanc, 12,9% - kommes i glasset og smager frisk og frugtagtig. Absolut et godt bekendtskab.

Chardonnnay går man som regel aldrig fejl af - heller ikke her, hvor den indeholder 14%. Den har en kraftig duft og lagres et år på både nye og gamle egetræsfade.

Vi smager den røde Pinot Noir, 14,3% - der snerper munden sammen af kraftig tannin (garvesyre). Tanninen findes i alle rødvine, men med forskellig styrke. Her er den for kraftig for mig og sammen med det meget bundfald, er det en vin jeg lader stå. Sammen med den helt unge konsumvin Portugizac, der sælges som Nouveau, er det de eneste rødvine som Korak-vingården producerer.

Det er ikke uden grund at vingården har vundet førstepræmier for sine vine flere gange og gården er bestemt et besøg værd.

Der spilles og danses for os på Jagunic vingård

Der spilles og danses for os på Jagunic vingård


Jagunic vingård

Vi er kørt længere ind i distriktet til en af de ældste familier inden for vinavl - Jagunic vingård - hvor traditionerne er mere end 130 år gammel. Da vi kommer ind på gårdspladsen er kvinderne i fuld gang med at riste kastanier til os, mens  glassene fyldes med Portugizac Nouveau - en frisk ung vin som f.eks. Beaujolais Nouveau - dog uden sammenligning i øvrigt.

Drengene fra den nærliggende skole har taget opstilling med deres musikinstrumenter og spiller muntret, da skolens piger - alle klædt i hvidt - danser ind foran os på terrassen og giver opvisning i nogle af de traditionelle danse. Et fint og underholdende indslag.

Pinot Gris, Riesling og Portugizac er blot en del af de vine som bliver prøvesmagt, men smagen er - meget anderledes!

Efter prøvesmagningen spadserer vi ned mellem vinstokkene lidt neden for huset, mens nogle kalkuner kagler og løber rundt mellem os.

Ved Ciban Vingård

Ved Ciban Vingård


Ciban vingård

Huset ligger højt på en bakketop og her er det to vinavlere, der byder velkommen. Vi smager tre hvide vine og tre røde samt en mousserende vin skabt på den lokale drue Plavec Zuti.

Vi hører, at vinene her er forholdsvis dyre, da de kun dyrkes i små mængder og skal kunne give vinavlerne en passende indtægt. Derfor er udenlandske vine også belagt med en særlig told, som er medvirkende til at beskytte hjemmemarkedet.

Udenfor er kokken i gang med at forberede frokosten over åben ild, en ungarsk inspireret gullasch, hvortil der serveres polenta (majsgrød) med knødel (sammenpresset fugtigt brød) - og naturligvis mineralvand og vin ad libitum.

Pas på hvis du kører selv. Den tilladte alkoholprocent i blodet er 0,5 og overstiger din kørsel mere end 10% af hastighedsbegrænsningen vanker der bøde!
Det er derfor vigtigt at spytte smagsprøverne ud i de opstillede spande eller blot smage på lidt af vinen når der prøvesmages.

Bødkeren arbejder

Bødkeren arbejder


Neden for huset viser bødkeren

Neden for huset viser bødkeren hvorledes han fremstiller en vintønde (et kar). Bødkeren har i forvejen savet alle brædderne og lagt dem i cirkel. Herefter samles brædderne i en jernring afpasset i korrekt størrelse.

Da den sidder, bankes endnu en jernring fast lidt længere nede på tønden. Nu sættes tønden over åben ild, mens både inderside og yderside fugtes med vand for at gøre træet elastisk. Herefter fjernes ilden og den endnu åbne del af tøndens brædder spændes sammen med en stålwire, hvorefter tønden vendes og de sidste jernringe bankes på plads.

Bødkeren høvler de sidste ujævnheder af indersiden og efter at tønden har stået med vand i et par timer har træet udvidet sig og er klar til at modtage vinen. Man hælder ikke vin på som det første, da der kan sive vin ud mellem brædderne og give tønden misfarve.

Bødkeren forklarer at han kan fremstille en tønde om dagen og at den koster omkring 4.000 danske kroner - men så holder den også i årtier.

Mens alt dette er stået på, har andre af de besøgende været med hestedrosche på tur forbi vinmarkerne og rundt i den nærliggende landsby.

Vinlandet

Vinlandet


Samobor

Samobor er en pittoresk lille by med en fredet bymidte og har en lang historie med en rig kulturarv.

Med det attraktive landskab omkring byen, er stedet et helt specielt turiststed for mange kroatere.

Byen har i mange år har været det mest populære udflugtsmål for indbyggerne i Zagreb. De kommer her for at nyde den uspolerede charme og naturlige skønhed, de populære restauranter, pubs samt udflugtsmålene.

Senere skal vi besøge Zelina-vinruten ...

Outwell
Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt