Azamara Cruice

30.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Afslapning ved Zambezi-floden, Zambia

Lastbilerne holder i kilometerlange køer og må ofte vente i fire til fem dage på at blive færget fra Botswana over Zambezi-floden til Zambia. Vi er noget mere heldigt stillet for, vore busser fra Karibu Safari kører uden om alle busserne og direkte ned til færgelejet og kan efter kort tid køre ombord på den lille færge, som kun tager to til tre biler ad gangen.
Er vi frække eller er der betalt noget under bordet, så vi kan springe alle andre over? Vi ved det ikke, men korruption er ikke et ukendt fænomen i disse egne af verden.

Liggestole med marekat ved poolen

Liggestole med marekat ved poolen


The Zambezi Waterfront

Turen over Zambezi-floden tager kun ti minutter, men noget længere tid med grænseproceduren, hvor vi skal betale for indrejsevisum, der også gælder for dagens senere ud/indrejse til Zimbabwe, hvor vi skal besøge Victoria Falls National Park.

Men først kører vi direkte til campingpladsen ved The Zambezi Waterfront ca. tre km. uden for byen Livingstone.

Lodge og campingplads ligger helt ned til Zambezi-floden, og da vi i dag spiser frokost og middag for egen regning, er det dejligt, at stedets restaurant ligger højt ved vandet med udsigt til vandsøjlerne fra Viktoria Falls ca. fire km væk.

Og så er både mad og drikkevarer meget billigt. Frokost 30 kr. og øl 10 kr. - serveret med et bredt afrikansk smil.

Nysgerrig marekat

Nysgerrig marekat


Frække, men søde marekatte

Også pladsen og faciliteterne er helt i orden. Midt i den store park findes en svømmepøl, men man skal passe på sine sager når man bader, for marekattene er her og der og alle vegne, og passer man ikke på, er ur, solbriller etc. hurtigt væk.

Nogle af vores rejsefæller havde ikke fået lukket teltet ordentligt med det resultat, at aberne havde været inde og rode teltet igennem. Frække er de - men også søde at iagttage, så sociale de er mod hinanden.

På marked i Livingstone

På marked i Livingstone


Besøg i Livingstone

Nogle har i dag valgt at prøve Microlight Flips - dvs. to personers minifly - over Victoria Falls og få den fantastiske udsigt oppefra.

Vi er et par stykker som i stedet beslutter os for at spadsere de få kilometer ind til Livingstone. Vi stoppes imidlertid ved portvagten, som advarer os mod at vandre derind.

The Zambezi Waterfront ligger i nationalparken Mose-ao-Tunya, hvor det hænder at både elefanter, næsehorn eller bøfler krydser vejen. Men det er ikke den eneste grund til at vi advares mod at gå.

Her er sket flere røveriske overfald langs vejen, får vi forklaret, så det anbefales at bestille en taxa og blive kørt derind.

Det tager 15 minutter at køre til byen, hvor vi ser markedet for kunsthåndværk med træskærerarbejde, kurve og masker etc. Herefter besøger vi The Livingstone Museum fra 1950, der har flere interessante afsnit – etnografisk afdeling og naturhistorisk afdeling m.v. samt et Livingstone galleri med nogle møbler og rekvisitter – og ikke mindst hans originale dagbøger.

Vi slutter byturen på det farvestrålende marked, hvor der handles med stort set alt fra tøj, blyanter og drikkevarer til frugt og grønt.

Europæisk biæder

Europæisk biæder


Med African Queen på Zambezi-floden

På naboejendommen har aktivitetsfirmaet Livingstones Adventure afgang med skibet African Queen denne eftermiddag og de fleste af os har købt dette to timers flodcruise på Zambezi-floden.

Prisen er måske i overkanten, men så er der i turen inkluderet frie drinks, snaks samt kanapéer - og ikke mindst udsigten til dyrene på flodbredden og i vandet.

African Queen sejler opstrøms oven for Victoria Falls og undervejs ser vi en del fugle - specielt den farvestrålende europæiske biæder, som graver sin rede i flodens brink.

Vi ser også flodheste, men de dykker ofte, når båden nærmere sig. En enkelt krokodille glider forbi. I skumringen kommer den hellige ibis flyvende i store flokke og sætter sig til hvile for natten i de store træer.

Da solen er ved at gå ned spreder den sit røde skær ud over Zambezi-floden og vi er tilbage ved udgangspunktet.

Stop ved et afrikansk marked

Stop ved et afrikansk marked


Hovedstaden Lusaka

I dag skal vi atter flytte os og under morgenmaden regner det kraftigt. Vores campboys og chauffører arbejder hurtigt og professionelt med at pakke lejren sammen i regnvejret, og snart er vi på vej mod Zambias hovedstad Lusaka.

Dagens første stop er igen et sted, hvor der kan fyldes benzin på busserne og hvor vi kan købe nye forsyninger.

Flere har efterlyst at se et rigtigt afrikansk grønsagsmarked, så næste stop er i en landsby, hvor vi får tid til at se et rigtigt farverigt marked – og ikke mindst betragte de mange mennesker som handler her.

Det er tidskrævende at køre gennem den meget tætte trafik ind i hovedstaden Lusaka, hvor Karibu Safari har valgt, at handle i et af den indre bys supermarkeder.

Mens nogle ser supermarkedet, spadserer andre en tur på den brede hovedgade Cairo Road for at mærke bare lidt af byens travle puls. Men noget specielt ser vi ikke, og som vores danske rejseleder senere bekræfter: ”Her er intet at komme efter i Lusaka”.

Sent på aftenen er vi fremme ved Pioneer Campsite & Chalets, hvor vi overnatter denne nat.

Meget er blevet vådt i løbet af natten

Meget er blevet vådt i løbet af natten


Med 100 km i timen mod Chipata

Hele natten har det igen regnet og tordnet kraftigt. De som ikke fik lukket teltet har fået vand på gulvet og det er også gået ud over rejsetasker og tøj. Så er det praktisk at have det hele pakket i plastikposer. Vi skal atter på farten.

Udover toiletbesøg og frokost byder dagen ikke på mange stop. Vi følger i hast hovedvejen, da vi skal tilbagelægge flere hundrede kilometer i dag.

Den store Luangwa-flod passeres og så foregår resten af dagens program med 100 km i timen gennem det smukke landskab i Zambia mod de vestlige provinser.

På vej mod bjergene

På vej mod bjergene


Mama Rula's Bed and Breakfast

Hen under aftenen når vi frem til Mama Rula's Bed and Breakfast en simpel plads to km fra landsbyen, hvor vi igen slår teltene op i buldrende mørke.

Og mens vi hænger vores våde tøj op under taget og håber på, at det kan tørre lidt i løbet af natten, forbereder Joseph aftens måltid, som vi indtager i læ for regnen under stedets stråtækte halvtag.

I morgen fortsætter rejsen til det næste land - Malawi - på vores rejse gennem det sydlige Afrika ….

Mama Rula's Bed and Breakfast før afrejse mod Malawi

Mama Rula's Bed and Breakfast før afrejse mod Malawi


Campingferie 650,-
Torre La Sal
Subaru
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt